Hirdetés

Hajmeresztő elmélet született A Szépség és a Szörnyeteghez

|

Egy rajongó állt elő egy igen ötletes teóriával a vadonatúj film kapcsán.

Hirdetés

Hogy mennyire odatudunk lenni egy-egy történetért azt a filmet övező rajongáson kívül az azt körbelengő teóriák mutatják a legjobban. A pénz mellett persze, hiszen A Szépség és a Szörnyeteg élőszereplős feldolgozása tarol a világ mozijaiban. Az USA-ban már második hete vezeti a bevételi listákat és nálunk is több 90 ezren voltak rá kíváncsiak az első hétvégén, világviszonylatban pedig már a 700 millió dolláros bevételt ostromolja, szóval lazán meglesz az a milliárd. De visszatérve az elméletgyártásra: Bill Condon filmje számos elemet hozzáadott az 1991-es meséhez (és nem csupán a meleg szálra gondolunk), amelyek még hozzá is adtak az élményhez és ki is javították annak bizonyos logikai hibáit, réseit (úgy ahogy). Most a Redditen az egyik felhasználó állt elő az egyik változást érintő elmélettel. Ha nem láttad még a filmet és szeretnéd magad felfedezni ezeket a változtatásokat, akkor az elkövetkezendők erősen SPOILERESEK lesznek.

Hirdetés

Condonék verziója megmagyarázza azt a hiányosságot, hogy a falu lakói hogyan nem tudhatnak a közelükben elfekvő kastélyról és a benne lakozó szörnyetegről. E szerint a tündér, aki elátkozta a herceget és a kastély lakóit elvette a helyiek emlékeit is róla, mint a végén kiderül Mrs. Potts férjéét és Clockworth feleségéét is. Ugyan a film nem fogalmaz annyira egyértelműen, mint a mese, mely szerint az átoknak a herceg 21. születésnapjáig meg kell törnie, itt alsó hangon 10 - de inkább 17 - év telt el (attól függően, hogy mennyi idősnek véljük Belle-t) azóta, hogy a tündér átkot szórt volna a vidékre, számos furcsaság akad, amit a Hainted nevű felhasználó azzal magyarázott, hogy a varázslónő a környéket egy időhurokba zárta.

Bizony! És akármennyire is elborultnak tűnik első nekifutásra, a film szinte minden mozzanata ezt támasztja alá. Elsősorban az, hogy a kastély személyzete nem öregszik. Csészike ugyanannyi idős amikor Belle és az apja a faluba költözik, mint amikor Maurice a kastélyba téved. Amikor pedig a film végén az átok megtörik, a személyzet tagjai nem fiatalabbak a falu lakóihoz képest, avagy nem is öregednek meg hirtelen (lásd. ismét Csészikét).

Emellett Belle minden szava és tette is ezt támasztja alá. Abba most ne menjünk bele, hogy már anélkül is kiismeri magát mindenhol a faluban, hogy körülnézne, hiszen kisgyerekként került oda, viszont a pékkel nap mint nap ugyanazt a beszélgetést folytatja le. Továbbá megmagyarázná, hogy a falu lakói miért is tekintenek furcsán Belle-re és az apjára, hiszen ők nem odavalóak voltak, hovatovább öregedtek, és azt is megmagyarázza, hogy Belle miért tartotta unalmasnak az egyszerű, falusi életet. Ugyanakkor eme pontjánál borul is egy kicsit az elmélet, hiszen Maurice-nak fel kellett volna, hogy tűnjön ez a "kis apróság", pláne úgy, hogy többször is megjegyzik, miszerint július van. Persze ez attól is függ, hogy mekkora az időhurok. Gaston - aki szintén a hurkon kívülről érkezett LeFou-val - elmondása szerint 5 napig keresték Maurice-t, mire "megtalálták", szóval alsó hangon a huroknak 1 hetet kell lefednie. A felhasználó szerint azért sem tört meg a hurok, mivel a varázslónő végig ott élt a faluban. (Vándorsólyom kisasszony! Te vagy az?)

Én még két személyes észrevétellel egészíteném ki az elmélet helyességét, még ha logikailag így is bele lehet kötni itt-ott. Az egyik megdönthetetlen bizonyíték a fa, amelybe belecsapott a villám, akadályozva az utat és Maurice-t, majd Belle-t a kastélyhoz terelte. Később, amikor Maurice megpróbálja Gastont és LeFou-t visszavezetni a kastélyba, a fa ismét épségben van, mintha mi sem történt volna, vagyis a hurok újraindult. (Persze ismét felmerül a kérdés, hogy mennyi idő telt el ez idő alatt.) A másik észrevételem pedig nagyon is ésszerű: ha egy hercegség eltűnik, akkor az gazdaságilag is nyomot hagy a királyi könyvelésben, mivel az elmaradt adók csak feltűnnének a kincstárnak, így bizonyosan küldenének valakit, hogy járjon utána a dolgoknak. Ezt már csak én költöm hozzá hirtelen felindulásból, de ha ezt is elfogadjuk, akkor simán lehetséges, hogy ezeket a királyi megbízottakat a varázslónő farkassá változtatta, akikről tudjuk, hogy a történetben akkora előszeretettel támadnak rá az utazókra, mint NAV-ellenőr a kisvállalkozóra.

De mostanra már nagyon felültünk a konteo vonatra és egy effajta klasszikus mesén számon kérni a fizika szabályait balgaság lenne. Egyszerűen élvezni kell és engedni a gyermeki énünknek, A Szépség és a Szörnyeteg pedig ebben maximálisan sikerrel is jár.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.