Hirdetés

Szerepcsere - újracasting filmekben és sorozatokban

|

Lecserélték a kedvenc karaktered megformálóját? Ez bizony gyakran előfordul. De még milyen gyakran! Íme: a nagy mozifilmek és sorozatok legérdekesebb szerepcseréi!

Hirdetés

Bizonyára ti is találkoztatok már a "recast" jelenséggel, vagyis amikor lecserélnek egy karaktert megformáló színészt egy másik színészre, általában a sorozatok évadai között, vagy a több részes filmek egyes darabjai között. A színészváltás a néző számára lehet örömteli, bosszantó vagy csak szimplán érthetetlen, de olyan is előfordulhat, hogy észre sem vesszük a váltást. Na, de vajon mi a helyzet a másik oldalról? A rendezők, a producerek, a színészek vajon hogy élik meg ezeket a nagy váltásokat, s ami még érdekesebb, vajon mi lehet ezeknek az oka? Van, hogy akaratuk ellenére kell váltani (időbeosztás-ütközés, színész elhalálozása stb.), de sokszor előfordul, hogy tudatos a színészváltás. A szerintünk legjelentősebb és legérdekesebb újracastingokat, most szépen csokorba szedtük nektek! Jó olvasgatást!

 

Hirdetés

Crispin Glover / Jeffrey Weissman: George McFly - Vissza a jövőbe trilógia

George McFly karakterének az esete a tökéletes iskolapéldája annak, amikor a készítők nem akarják, hogy a néző észrevegye az időközbeni recast-ot. Ezért meg is tettek mindent, sőt! Marty McFly nyámnyila apjának a megformálását mindenki Crispin Gloverrel azonosítja, holott ő csak a trilógia első darabjában alakította a karaktert. A második és harmadik etapban már a Gloverre megszólalásig hasonlító, vagyis a maszkmesterek által megszólalásig hasonlóvá maszkírozott Jeffrey Weissman bújt a figura bőrébe. Mű orral, maszk-kiegészítésekkel, napszemüveggel, illetve furcsa szögekből való filmezéssel (pl.: amikor a jövőben a nagypapa George folyamatosan fejjel lefelé fordulva repül azzal a szerkezettel…) igyekeztek becsapni a nézőket. A recast oka elsősorban a pénz volt: Glovernek jóval kevesebb gázsit kínáltak, mint a többi visszatérőnek, ezért nem vállalta a folytatásokat. Ám a sztori itt még nem ér véget! Glover beperelte a stúdiót, amiért akarata ellenére végül mégis "szerepeltették" a folytatásokban. Azaz Wiessman-t átmaszkírozták és olyan kameraállásokból filmezték, hogy úgy tűnjön, Glover maradt a szerepben, sőt korábbi, még az első filmhez Gloverrel felvett jeleneteket is felhasználtak a folytatásban. A színész felháborodása abszolút érthető volt, meg is nyerte a pert. Esetéből pedig új szabály született a Screen Actors Guilde-ban a színészek arcának illegális felhasználásáról.

Billy Dee Williams / Tommy Lee Jones: Harvey Dent, alias Kétarc - Batman filmek

Emlékeztek rá, hogy a Tim Burton-féle Batman - A denevéremberben, majd annak harmadik részéban, a Joel Schumacher rendezte Mindörökké Batmanben Bily Dee Williams és Tommy Lee Jones ugyanazt a karaktert játszotta? Nem? Nem csodáljuk, ugyanis ez esetben is egy olyan újracastingolásról van szó, amely a nézők nagy részének fel sem tűnt. Noha nem azért, mert a két színész annyira hasonlítana egymásra… Hanem azért mert Williams Harey Dentje olyan jelentéktelen és mellékes figura volt, hogy jóformán nem is emlékszünk rá, míg Jones neonrózsaszín arcú, ripacs figurájának a képe azok fejében is megvan, akik érthető okokból meg sem nézték a Mindörökké Batmant. Mindezekből kifolyólag nehéz megítélni, hogy jó döntés volt-e a színész csere (melynek oka rendezői döntés volt). Minden esetre szívesen megnéztünk volna egy olyan Tim Burton-féle Batman mozit, amelyben Lando Calrissian bújik az ikonikus rosszfiú, Kétarc bőrébe.

 

Michael Keaton / Val Kilmer / George Clooney: Bruce Wayne, avagy Batman - Batman filmek

Ha már a Burton-féle és a Schumacher-féle Batman filmeknél tartunk, természetesen meg kell említenünk annak a sorozatnak a legnagyobb színészváltását, színészváltásait. Vagyis, amikor nem mást, mint magát a címszereplőt alakító színészt cserélték le, kétszer is. A Burton-féle első két részben az örök kedvenc Batman, Michael Keaton alakította a Denevérembert. Majd leköszönt Burton, aztán Keaton is (nem értett egyet az új iránnyal), és a franchise nélkülük ment tovább. A rendezői székbe jött Joel Schumacher, Batman szerepébe pedig megérkezett Val Kilmer. A mellékszereplők maradtak a régiek, leszámítva a fent már említett Harvey Dentet. Majd a neonos giccsparádét hozó Mindörökké Batman után ismét lecserélték a főszereplőt. A negyedik moziban, a Batman és Robinban már George Clooney alakította a karaktert, ugyanis Val Kilmer Az angyal forgatása miatt nem vállalta. Állítólag. Kilmer állítja ezt. Schumacher pedig azt, hogy nem kívánt tovább együtt dolgozni a rendkívül problémás és profinak abszolút nem nevezhető Kilmerrel. Hmm.

 

Richard Harris / Michael Gambon: Dumbledore professzor - Harry Potter sorozat

Noha a nagy szakállnak, a jelmeznek és a változatlan magyar szinkronhangnak (!) köszönhetően gyermekként talán észre se vettünk, mostanra azonban a legtöbben tudják, hogy a nyolc Harry Potter film alatt két színész alakította Albus Dumbledore professzort. Az első két moziban még Richard Harris bújt a Roxfort igazgatójának bőrébe, majd a színész sajnálatos halála után egy másik ír művész, Michael Gambon vette át tőle figurát. Érdekes tény: miután Harris elhunyt, a Gyűrűk Ura Gandalfját megformáló Ian McKellennek is felajánlották Dumbledore szerepét, de ő visszautasította azt. A több filmnek és nagyobb szerepnek köszönhetően a köztudatban a második Dumbledore, Michael Gambon forrt igazán össze a bölcs varázsló karakterével, annak ellenére, hogy Harris verziója sokkal "regényhűbb" volt.

 

Katie Holmes / Maggie Gyllenhaal: Rachel Dawes - Batman: Kezdődik, A sötét lovag

Ugyan a hölgyek esetében kevesebb újracastingolással találkoztunk, azért náluk is van pár igazán említésre méltó csere. A méltán kultikussá vált Sötét lovag trilógia első darabjában, a Batman: Kezdődikben Katie Holmes alakította Bruce Wayne gyerekkori jó barátját, későbbi szerelmét, Rachel Dawest. A karakter a második részben is visszatér, ám ott már Maggie Gyllenhaal megformálásában. És itt jön az izgis rész: a váltás valódi okát a mai napig nem tudni. Vagyis annyi köztudott, hogy Katie Holmes nem vállalta el a folytatást, így a stúdiónak új színésznőt kellett keresnie a szerepre. De, hogy valójában miért hagyta ott a franchiset a színésznő, azt nem tudni. Később egyszer azt nyilatkozta, hogy akkoriban A sötét lovag munkálatainak megkezdésekor kezdték forgatni a főszereplésével készülő Van az a pénz, ami megbolondít című filmet is, és inkább azt helyezte előtérbe, azzal akart foglalkozni. Rosszindulatú pletykák viszont arról is szóltak, hogy a színésznőt az akkori férje, Tom Cruise "tiltotta el" a második résztől. Állítólag azért, mert felröppentek pletykák Katie Holmes és a Bruce Waynet alakító Christian Bale szorosabb "összebarátkozásáról". Állítólag.

 

Jodi Foster / Julienne Moore: Clarice Starling nyomozó - Hannibal filmek

A filmtörténelem egyik legmerészebb színész cseréje. Kétségtelen. A bárányok hallgatnak egyike azon kevés filmeknek, melyeknek sikerült a "Nagy Ötöst" bezsebelnie, azaz mind az öt fő kategóriában elnyerte az Oscar-díjat. Legjobb film, legjobb rendező, legjobb színész, legjobb színésznő, legjobb forgatókönyv. Ez természetesen több mint elég indok volt a folytatás elkészítésére. Abszolút érthető. Az viszont már kevésbé, hogy a producerek a nyerő csapat két kulcsfiguráját, Jonathan Demme rendezőt és a főszereplő Clarice Starlingot alakító Jodi Fostert is hajlandóak voltak "kukázni" csak azért, hogy minél előbb elkészüljön a második rész. Ugyanis a színésznő és a rendező nem voltak megelégedve a rém gyenge forgatókönyvvel, Anthony Hopkins viszont rábólintott és az már elég volt. Jodi Fostert lecserélték Julienne Moore-ra, jött még mellé Ray Liotta, Giancarlo Giannini és Gary Oldman, s tíz esztendővel az első film után elkészült az azt meg sem közelítő folytatás.

 

Josh Dallas / Zachary Levi: Fandral - Thor, Thor: Sötét világ

Lássuk be, a Thor filmek a Marvel Filmes Univerzum talán leggyengébb, vagy inkább fogalmazzunk úgy, legfelejthetőbb darabjai. Az is ezt bizonyítja, hogy Thor egyik legjobb barátjának és harcostársának a színészcseréje talán fel sem tűnt senkinek. Ugyanis az asgardi harcos cimborák olyan jellegtelenre lettek megírva, hogy kb. csak annyi maradt meg róluk, hogy négyen vannak: a nagydarab, az ázsiai, a szőke meg a csajszi. Így nem csoda, ha nem vetted észre, hogy míg az első filmben a világító kék szemű Josh Dallas, addig a másodikban már a sötét barna szemű Zachary Levi játssza Fandral, vagyis a szőke karakterét. A szemszínekre azért tértem csak ki, mert a második rész nézése közben számomra az volt árulkodó, hogy valami furcsaság van a karakterben. A színészváltás oka egyébként az időbeosztás-ütközés volt. Dallas nagyon szívesen vitte volna tovább Fandral karakterét, már a kezdetektől fogva több filmre terveztek, ám a Thor: Sötét világ londoni forgatásakor ő Vancouver-ben dolgozott az Egyszer volt, hol nem volt sorozaton. Így le kellett mondania az asgardi harcos további megszemélyesítéséről.

 

Terrence Howard / Don Cheadle: James Rhodey Rhodes, Hadigép - Vasember és Bosszúállók filmek

Bizony, bizony. Nem csak Thor cimborája esett át színészcserén a Marvel Filmes Univerzumban, hanem Tony Stark, azaz Vasember legjobb barátja, Rhodey is. Talán sokan már nem is emlékeznek rá, de az első Vasember moziban még nem Don Cheadle játszotta James Rhodes ezredest (a későbbi Hadigép, Vashazafi), hanem Terrence Howard. A színészcsere oka pedig talán ebben az esetben az egyik legérdekesebb. Ahogy a legtöbb MFU-hoz szerződő színész, úgy Terrence Howard is több, egészen pontosan három filmre szóló szerződést írt alá a Marvel-lel még az első Vasember előtt. Aztán végül a folytatásokra mégsem tért vissza. Ennek oka pedig az volt, hogy míg a szerződésben megegyeztek egy bizonyos összegről, a második film forgatása előtt már csak annak nyolcadát ajánlotta neki a stúdió, mondván: "Így is, úgy is elkészül a következő rész, veled vagy nélküled." Howard ezt az összeget nem fogadta el, Don Cheadle (aki már az első filmnél is kiszemelt volt a szerepre) viszont igen. Később kiderült, a stúdió azért csökkentette Rhodey megformálójának gázsiját, hogy a Vasember első részével világsztárrá váló Robert Downey Jr-ét, a követelésének eleget téve, meg tudják növelni. Így gyakorlatilag RDJ miatt került ki Terrence Howard a Marvel Filmes Univerzuból. Évekkel később Howard úgy nyilatkozott az esetről, hogy: "Kiderült, hogy az a személy, akinek segítettem, hogy Vasemberré váljon, amikor eljött az ideje, hogy újra összeálljunk, elvette a pénzt, ami nekem járt volna és kigolyózott. A legszomorúbb, hogy amikor a stúdió elém állt azzal, hogy csak nyolcad annyit fizetnek, mint amennyiről a szerződésben megegyeztünk, én felhívtam ezt a személyt, akit a barátomnak hittem, de ő hónapokig nem vissza sem hívott."

 

Edward Norton / Mark Ruffalo: Bruce Banner, aka Hulk - A hihetetlen Hulk, Bosszúállók filmek

És ha már a Marvel Filmes Univerzumnál tartunk, akkor meg kell említenünk annak a legnagyobb újracastingját, a Norton-Ruffalo cserét. Lehet, kevesen tudják, de valójában az Universal Pictures által készített 2008-as A hihetetlen Hulk mozi is része a Marvel Filmes Univerzumnak, noha ezt napjainkban Marvel-nál sem nagyon hangoztatják, sőt. Pedig az Edward Norton főszereplésével készült Hulk szólófilm olyannyira az MFU része, hogy maga a Robert Downey Jr. által megformált Tony Stark cameózott benne! Persze a film ettől még elég béna volt. Így nagyon jó döntés volt a színészcsere, Edward Norton után a merőben más fizimiskájú Mark Ruffalo szerződtetése. Nem kell emlékeztetni a nézőket arra a 2008-as kis ügyetlenségre. Ruffalo mára már annyira összeforrt, mind Bruce Banner, mind Hulk karakterével, hogy már el se tudjuk képzelni, hogy korábban más alakította a figurát. Norton egyébként elmondása szerint azért passzolta a Bosszúállók-béli Hulk szerepet (noha arról nem tudni, hogy egyáltalán felajánlották-e neki), mert új kihívásokra vágyott és nem akarta évekre elkötelezni magát egy szerep mellett, hogy a későbbiekben mindig csak azzal az egy figurával azonosítsák.

 

Andy Whitfield/ Liam McIntyre: Spartacus - Spartacus - Vér és homok, Az aréna istenei

A Spartacus címszereplőjének újracastingolásáról bizonyára azok is hallottak, akik nem követték nyomon a sorozatot. Ugyanis a népszerű, látványos történelmi kalandfilm esetében is egy kényszerű, tragikus színészcseréről van szó. A Spartacus - Vér és homok címszerepét alakító, s ezzel a nemzetközi hírnévre szert tevő Andy Whitfield az első évad leforgatása után lebetegedett. Kiderült, hogy non-Hodgkin limfómában, a nyirokrendszer daganatos megbetegedésében szened. Amíg orvosi kezeléseket kapott és lábadozott a sorozat szünetelt. Ám, hogy a nézők ne maradjanak sokáig Spartacus világa nélkül ebben az időszakban elkészítették az annak előzményeként szolgáló mini szériát, a Spartacus - Az aréna isteneit (melyben Whitfield még szinkron szerepet vállalt). Úgy tűnt, sikeresek voltak a kezelések, ám hónapokkal később a betegsége kiújult, így kénytelen volt lemondani Spartacus további megformálásáról. 18 hónappal a betegsége diagnosztizálása után, 2011 szeptemberében elhunyt. Ezután Spartacus szerepére a csatorna az ausztrál Liam McIntyre-t szerződtette, a második és a záró, harmadik szezon már vele készült el. Érdekesség: Andy Whitfield életének utolsó szakaszáról, a betegséggel folytatott harcáról dokumentumfilm született, melyet a díjnyertes Lilibet Foster készített. Whitfield úgy vélte, a küzdelmének megörökítésével a későbbiekben talán segíthet majd másoknak.

 

Ed Skrein / Michiel Huisman: Daario Naharis, és még sokan mások - Trónok harca

A Trónok harca hat szezonja alatt annyi színészcserével és karaktercserével találkoztunk, hogy akár egy külön cikket is megérne, de most megpróbáljuk röviden összeszedni a legjelentősebb váltásokat. A széria egyik legszembetűnőbb színészcseréje Daenerys hűséges segítőjének, Daario Naharisnak az újracastingolása. A figurát eredetileg Deadpool ősellensége, Francis, azaz Ed Skrein alakította, ám egy évaddal később már nem vállalta el a karaktert, épp azért mert akkor kezdett beindulni a mozifilmes karrierje. Helyébe jött a kevésbé ismert, totál más küllemű, ám a könyvek Daariojára jobban hasonlító (mondjuk még így is messze van a regényekben leírt kék hajú, sárga szakállú figurától) Michiel Huisman. A sorozat másik nagy színészcseréje a Hegyhez köthető. A karaktert kétszer is újracastingolták, míg végül az azt leghitelesebben megformáló izlandi erőbajnoknál, Hafþór Júlíus Björnsson-nál landolt a szerep a negyedik évadban. Említésre méltó még, hogy Tommen Baratheon karakterét csak a negyedik évadban vette át Dean-Charles Chapman, aki egyébként egy évaddal korábban már szerepelt a sorozatban egy másik karaktert, a Stark-szövetségesek által lemészárolt Lannister fiút alakítva. De nem csak ő volt az egyetlen szerepet váltó színész a sorozat alatt. A Hegy második megformálója, Ian Whyte a karakter elhagyása után maradt a stábban, később ő alakította WunWun-t az óriást is. És itt még közel sincs vége a szerepcseréknek. Az évadok során lecserélték még többek között a Nightking, Myrcella Baratheon, Beric Dondarrion, a Háromszemű Holló és Leaf, az Erdő Gyermek megformálóját is. Sőt a következő évadban új Dickon Tarly-t is kapunk.

Na, mit szóltok? Mi magunk sok, eddig ismeretlen részlettel lettünk gazdagabbak a cikk összeállításakor, reméljük, számotokra is tudtunk érdekes új információkkal szolgálni Ám bizonyára így is akad olyan említésre méltó, érdekes színész csere, amelyet kifelejtettünk. Ha tudtok még ilyen érdekes újracastingról, írjátok meg nekünk kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.