Hirdetés

Pilot: The Gifted - Kiválasztottak

|

Az Inhumans mellett egy másik Marvel-sorozat is elrajtolt, ám azzal ellentétben az X-Men univerzumhoz kapcsolódó The Gifted - Kiválasztottak című szériában van potenciál.

Hirdetés

A Marvel tényleg bekeményít sorozatos fronton. Nem elég, hogy jön a már most kötelező darabnak tűnő Punisher a Netflixre, de az országos csatornákra is nagyobb hangsúlyt fektetnek (sőt, a Hulura és a Freeformra is jut még 1-1). Van is mit behozniuk, hisz a DC-s négyes fogat a CW-n elpusztíthatatlan tűnik, ellenben az Agents of S.H.I.E.L.D. majdnem a kukában végezte. Az Inhumans eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, pedig azt a Disney házon belül a saját csatornájára küldte, így a világ szeme a Fox felé fordult, aki még mindig büszke tulajdonosa az X-Men univerzumnak, minden tartozékával együtt. A Légió (Legion) ugyan kivételes darab lett, azonban csak egy szűk réteg tudta értékelni, így nagy érdeklődés övezte a The Giftedet.

Hirdetés

A sztorit nehéz elhelyezni időben, de egyértelműen az X-Men univerzumában játszódik, viszont Xavierről és a nagymenőkről már régóta nincs hír, így a mutáns közösség magára maradt és egyedül kell túlélniük a világban. A Sentinel program ugyan még gyerekcipőben jár, nincsenek mutánsokra vadászó robotok, de az ellenőrzés és megfigyelés már egy magasabb szintre fejlődött. Az iskolákban a vitakör témáját a mutáns törvények szigorításának bevezetése adja és nem olyan banális dolgok, mint a globális felmelegedés. Reed (Stephen Moyer) egy ügyészt alakít, aki kifejezetten a különleges vádlottakra specializálódott és két tinédzser apja, akik szintén képességekkel rendelkeznek. A fiatalabbikból egy megaláztatás során kitör az ereje és majdnem lerombolja a saját iskolájukat, ezek után titkukra fény derül és a családnak menekülnie kell. Reed és Caitlin (Amy Acker) biztonságban szeretnék tudni a gyerekeiket, ezért egy rejtőzködő mutáns közösségtől kérnek segítséget, akik vonakodva ugyan, de segítenek, viszont számukra ez eggyel több problémát jelent a temérdek megoldásra váró gond mellé.

A pilot igazából a "Hogyan készítsünk országos sorozatot?" kézikönyvből lett kiemelve, nem hiszem, hogy lenne akár egy olyan eleme, vagy dialógusa, amit nem hallottunk már legalább ezerszer. Ez egy család drámájának a története és most éppen a mutánslét a kiváltó ok, de lehetne akármi más, most éppen ez a trend. Amit vállal, azt kifogástalanul hozza, szépen betartva az íratlan szabályokat felvezet egy sorozatot és... lényegében ennyi. Szerencsére nem tököltek sokat azzal, hogy elmagyarázzák mi is a helyzet most az X-Menekkel, a nagyok nincsenek, sentinelek ember formában ugyan, de vannak és egy lázadó csapat próbálja menteni a menthetőt. Pont annyit mutat, hogy felkeltse az érdeklődést a folytatásra, ezért a pilotból nehéz megmondani, hogy ki lesz az, akinek tetszeni fog ez a sorozat. Semmi konkrétumot nem kapunk, várni kell, hogy kialakuljon, megtalálja a saját hangját, mert eddig akár egy tankönyv példafeladata is lehetne.

Stephen Moyer és Amy Acker elég ismertek ahhoz sorozatos körökben, hogy elég vonzóak legyenek a keményvonalas nézőknek (és természetesen hozzák is a kötelezőt), a gyerekek, Natalie Alyn Lind és Percy Hynes White meg teljesen korrektül játszanak - semmi kiemelkedő, de nem hoznak szégyent a stáb többi részére. Az abszolút kedvenc eddig Jamie Chung, mint Blink, aki már most nagyon szerethető, annak ellenére, hogy alig láttunk belőle valamit. A többiek - Lorna Dane (Polaris), Sean Taele (Eclipse) és Blair Redford (Thunderbird) - meg jó kis mutánstriót alkotnak, mint a kiválasztottak vezetői, érdemes lesz mindannyiukra odafigyelni (mintha tehetnénk mást, ugyebár).

Rendkívül feszes negyven percet kaptunk és ez a határozott dinamikus tempó nagyon jól átadja, ahogy a karakterek élete az egyik percről a másikra alapjaiban változik meg. Egy próbát simán megér, bár senki ne ettől a pilottól várja a megváltást, sajnos ki kell várni azt a 3-4 részt, mire nagyjából kialakul, hogy merre megy majd a sztori. Sorsdöntő lehet, mennyi idő jut majd a családi drámára és mennyi a komplexebb mutánsokkal kapcsolatos témák kivesézésre, egyáltalán képes lesz-e komolyabban reflektálni a mai társadalomra, vagy nem lesz mersze a készítőknek jobban elmerülni a morális dilemmákban. Természetesen a döntést leginkább az fogja meghatározni, hogy jut-e a felsoroltaknak hely a rengeteg akció mellett. Van benne bőven potenciál, meglátjuk, élnek-e vele. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.