Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál David Lynch-ről

|

Tavaly egy rövidfilmmel ünnepelt, vajon idén mire számíthatunk?

Hirdetés

Két meditáció között a YouTube csatornáján tart időjárásjelentést vagy kihúzza a nap számát, tavaly pedig a vírus hatására maszkkollekciót is tervezett. A ma 75 éves Lynch Wisteria munkacímen sorozatot készít a Netflixnek, amiről egyelőre semmit nem tudni, de ettől csak egyre izgatottabban várjuk. Addig is, hoztunk nektek a rendezőről tíz érdekességet.

Hirdetés

Semmi sincs veszve

A Mulholland Drive-ot eredetileg a Twin Peaks inspirálta, és Lynch úgy is állt az ötlethez, mint a sorozat egy spin-offja, aminek központi karaktere Audrey Horne. Mivel spin-offként indult, sorozatként is fejlesztették tovább a Mulholland Drive-ot, de az ABC-nek nem tetszett a pilot, ezért végül a francia StudioCanal finanszírozta, miután Lynch egész estés filmmé formálta a történetet.

Egy messzi-messzi galaxisban

Közel járt hozzá, hogy a Star Wars-univerzumban találja magát, de végül visszautasította A Jedi visszatér megrendezését. George Lucas örömmel vette volna, ha sikerül meggyőznie az akkor még csak 37 éves rendezőt, de helyette Richard Marquand vállalta a munkát, Lynch pedig rá egy évre, 1984-ben elkészítette a Dűnét.

Különös ihlet

A Lost Highway - Útvesztőben legendás mondatát Fred Madison a kapucsengőn hallja egy idegentől. A "Dick Laurent is dead" ("Dick Laurent halott") igazából Lynch valódi élményéből származik, ugyanis egyszer valaki pontosan ugyanezeket a szavakat mondta neki, szintén a kapucsengőn át.

Így kell elhappolni egy díjat

Eredetileg nem neki kellett volna megrendeznie az Arany Pálma-díjas Veszett a világ című filmet, de miután elolvasta a film alapjául szolgáló Barry Gifford-regényt, ami nagyon tetszett neki, meggyőzte barátját és a film producerét, Monty Montgomeryt, hogy hadd rendezze meg ő. Montgomery eredetileg maga vállalta volna ezt a feladatot, de látva, Lynch mennyire érdeklődik a munka iránt, átengedte neki a lehetőséget.

Fontos az időzítés

Nagyon fontos számára a vágás. A Kék bársony két óra hosszú, és különös figyelmet fordítottak arra, hogy a film felénél mondja ki a Kyle MacLachlan által alakított Jeffrey az alábbi mondatot: "Ez egy rejtély, a közepén vagyok egy titoknak".

Marketingből jeles

Lynch azt gondolta, hogy Laura Dern mindenképpen megérdemelne egy Oscar-jelölést az Inland Empire-ben nyújtott alakításáért, ezért elég furcsa módját választotta, hogy kampányoljon a színésznő mellett. Fogott egy tehenet, kitette a Hollywood Boulevard és a La Brea sarkára, majd leült mögötte egy székre, és úgy mesélt az arra járóknak a filmről és Dern kivételes színészi játékáról.

Törzsvendég

Lynch nagy rajongója a Bob's Big Boy gyorsétteremláncnak. Sokszor járt oda, például a Kék bársony két főszereplőjével, Kyle MacLachlannel és Laura Dernnel is itt tartottak először megbeszélést.

Sokoldalú

Bár legtöbben filmjei miatt ismerik, eredetileg festőnek készült és a bostoni Museum of Fine Arts iskolájába és a Pennsylvania Academy of the Fine Artsra is járt. Először akkor kezdett érdeklődni a mozgókép iránt, mikor életre akarta kelteni az egyik műalkotását. Első egész estés filmjében, a Radírfejben megjelenő karaktert egy korábbi munkájából, a Gardenbackből vette. A Gardenback forgatókönyve egy bogárról szólt, ami egy ember padlásán növekszik, míg végül elüldözi az ott lakót. Ezzel jelentkezett az Amerikai Filmintézethez, de ők elutasították, mondván, hogy egy ilyen absztrakt ötlethez túl hosszú a 45 perces játékidő. A Radírfej elkészítése öt évig tartott, és mivel ő maga finanszírozta, munkát kellett találnia, többek között újságkihordó is volt, a Wall Street Journalt kézbesítette a környékén. A filmhez maga is írt dalokat, csakúgy, mint a Twin Peakshez, a Mulholland Drive-hoz vagy az Inland Empire-höz.

Lynch és a Disney

Rendhagyó módon a The Straight Story - Az igaz történet című filmet csak rendezte, nem írta. A Disney drámájának John Roach és Mary Sweeney a forgatókönyvírója.

Igazi elismerés

Az elefántembert nyolc Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplő kategóriákban, sokan azonban kritizálták az Akadémiát, amiért figyelmen kívül hagyták a fantasztikus munkát, amit a smink- és maszkmesterek végeztek. Ennek köszönhetően a következő évtől (1982) már a legjobb smink kategóriáját is megalapították.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.