Hirdetés

Tíz érdekesség az 5 éves Daredevil sorozatról

|

Jó magasra tette a lécet a netflixes Daredevil, és nem kizárólag a képregényes adaptációk kategóriájában. Most néhány év távlatából utánajártunk a sorozat néhány érdekes és olykor meglepő kulisszatitkának!

Hirdetés

Mindannyiunkat levett a lábunkról, amikor a Marvel és a Netflix 2015-ben bemutatták első közös sorozatukat, a három évadot megélt Daredevilt. Míg a filmekben mindig jutott hely az egysorosaknak és a brutalitást is visszafogták, addig a Daredevil egy sötét és komor történetet kínált a nézőjének New York bűn áztatta negyedeiben, ahol senki sem finomkodik a másikkal. A hamar közönségkedvenccé vált széria idén tölti be premierjének 5. évfordulóját, amelynek apropóján hoztunk nektek néhány érdekességet a sorozatról.

Hirdetés

Filmes rebootnak indult az egész

Mielőtt a Marvel a Netflix elé állhatott volna a rendkívül ambiciózus 60 epizódos tervével, amiben a Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist és végül a The Defenders sorozatok szerepeltek, még a Fox próbálkozott kapaszkodni a szép lassan elévülő jogokhoz. A Marvellal kötött szerződés értelmében, ha bizonyos időközönként nem készítenek új filmet az adott karakterről, akkor visszaszálnak a jogok az eredeti tulajdonoshoz. Ennek elébe menve készült el a katasztrofális Fantasztikus Négyes reboot, és jutott majdnem hasonló sorsa a Daredevil is.

A rendezői székben a Cukorfalat és az Alkonyat: Napfogyatkozás direktora, David Slade ült volna, aki az akkoriban nagyon felkapott "sötét és komor" megközelítéssel szeretett volna az alapanyaghoz nyúlni és többek között behozni a karakter eredeti sárga-vörös ruháját is. Mint tudjuk, a sorozat sem bagatelizált el végül semmit és kiderült, hogy jól áll Daredevilnek, ha komolyan veszi magát, viszont a Fox nem kért Slade elképzeléseiből, így a rendező tovább állt és a Hannibal sorozaton kezdett el dolgozni. Ez azonban még nem jelentette a reboot végét, ugyanis Joe Carnahant is felkérte a stúdió, hogy vázolja fel nekik ötleteit. Carnahan a '70-es évekbeli noir thrillerek stílusában képzelte el a filmet, amelynek sizzle reeljét bárki megnézheti és láthatja a rendező vízióját. Állítása szerint a stúdió jól fogadta az ötletét, ám a produkció mégsem indult be végül és a jogok is visszakerültek a Marvelhez.

Többen bújtak már Daredevil bőrébe

Egész pontosan három színész próbálhatta ki magát a vak igazságosztó szerepében mielőtt Charlie Cox bemutatkozott a Netflix sorozatában. Bár jobb lenne elfelejteni, mégis azt hiszem sokunk emlékezetében él még Ben Affleck próbálkozása a 2005-ös filmben, azonban rajta kívül van még két másik színész, akik valószínűleg nem ugranak be első blikkre.

Daredevil legelső élőszereplős bemutatkozása 1989-ben történt a Hulk a bíróságon című TV filmben, ahol Rex Smith bújhatott Matt Murdock bőrébe. Nem titok, hogy ezzel a lépéssel már akkoriban igyekeztek felvezeti egy Daredevil sorozatot, ám ez végül nem valósult meg.

Az utolsó delikvensünk nem más, mint Edward Albert, aki az 1994-es Pókember animációs sorozatban szólaltatta meg a karaktert. Erre talán már többen emlékeztek, még ha a magyar változatnak köszönhetően nem is Albert hangját kötitek össze Daredevillel. Noha Matt Murdock csupán néhány epizód erejéig tűnt fel a sorozatban, ez éppen elég volt ahhoz, hogy később ezeket a részeket egy egységes filmmé hegesztsék és kiadják a Daredevil vs. Spider-Man DVD-t.

Cox volt az első nem amerikai színész a szerepben

Talán nem Charlie Cox volt az első színész, aki eljátszhatta Daredevilt, de ő volt az első nem amerikai származású a szerepben. Az előbb felsorolt színészek egytől-egyig az Egyesült Államokból származnak, de ha a listához vesszük Frank Welkert és Bill Smitrovichot is, akik szintén szinkronizálták a karaktert (viszont csak sorozatokban), akkor sem változik a helyzet. Cox így tehát az első külföldi, egész pontosan brit, aki Daredevil szerepébe lépett. A modern Marvel alkotásoknál nem újdonság ez a lépés, hiszen például a Pókembert játszó Tom Holland és a Doktor Stranget alakító Benedect Cumberbatch szintén az Egyesült Királyságból származnak, de felhozhatnám a mennydörgés istenét is, akit az ausztrál Chris Hemsworth formál meg lassan 10 éve.

A leghűbb képregényadaptáció

Több olyan képregényes illusztrációt is találunk, amelyeket nyugodtan odatehetnénk a sorozat képkockái mellé és meglepődnénk a hasonlóságon. Nem csupán a jelmezek egészen képregényszerűek, hanem sokszor maguk a helyszínek és beállítások is az alapanyagot idézik. Mindezeken túl a készítők ügyeltek arra, hogy a karakterek és a történet se legyen idegen a veterán Daredevil rajongók számára, így már nem is túl meglepő, hogy egy kiemelkedően sikeres sorozatról beszélhetünk.

A showrunnerek jöttek-mentek

Belegondolva, hogy mennyire egységes és remekbeszabott évadok váltották egymást, meglepő azt olvasni, hogy milyen bonyodalmak zajlottak a sorozat hátterében. Már a második évad kezdete előtt kapásból két showrunnert veszített el a sorozat. Az első volt Drew Goddard, aki úgy gondolta, hogy inkább összehozza a Sonynál a Sinister Six filmet. Igen, azt a Sinister Sixet, amiből aztán nem lett semmi. Goddardtól Steven DeKnight vette át a stafétát, aki az évad végeztével Transformers filmeket ment írni. Ebben az esetben már nem is kell ítélkeznünk, hogy vajon jó vagy rossz lépést tett-e DeKnight, ugyanis ő maga ismerte be, hogy már megbánta döntését méghozzá azért, mert csak később tudta meg, hogy a Megtorló is részese lesz a folytatásnak. Ez a feladat azonban már Doug Petriere és Marco Ramirezre hárult, akik kitartottak az utolsó évadig, amikor pluszba még Erik Oleson is csatlakozott hozzájuk.

Eredetileg csak egy évad lett volna

A showrunnerek más projektek felé való kacsintgatását az is magyarázza, hogy kezdetben egyetlen 13 epizódos évaddal tervezett a stúdió is. Minden további szál a társsorozatokban került volna kibontásra, amelyre a The Defenders tette volna a koronát. Azonban a rajongók hangos üdvrivalgása és a tetemes kritikai elismertség arra sarkallta a Marvelt, hogy minél előbb nekilássanak a 2. évadnak, ami végül még a Luke Cage és Iron Fist premierjei előtt elkészülhetett. A Daredevil rajongók mindenképpen jól jártak ezzel a döntéssel, az viszont már kérdéses, hogy a csalódást keltő The Defenders mennyire sínylette meg a nem várt változtatásokat.

Daredevil sosem mentheti meg a világot

Amikor a Bosszúállók összeállnak, akkor minimum a Föld, de mostanság már inkább az egész univerzum mibenléte forog kockán. Szemben ezekkel a hősökkel, Daredevil célja már a kezdetektől fogva (öltönyben és maszkban egyaránt) kizárólag a kisemberek védelme és Hell's Kitchen megtisztítása. Jeph Loeb, aki a sorozat idején töltötte be a Marvel TV elnöki posztját nem rejtette véka alá, hogy mindvégig megszerették volna tartani Daredevilt az utcai hősök szintjén, így "nincsenek az egekben repkedő emberek, sem pedig mágikus kalapácsok."

Éppen ez jelentette a sorozat sikerét, hiszen amíg számos egyéb széria igyekszik kis pénzből szuperhősfilmekhez felérő effekteket összehozni, addig a Daredevil nagyon okosan abból gazdálkodott amilye volt, miközben épp ezzel maradt hű a karakterhez. Steven DeKnight elmondása szerint úgy alkották meg a sorozatot, hogy a Taxisofőrhöz hasonló filmeket visszhangozza, ezzel "nagyon földhözragadttá és valóságossá" tévé a sorozatot.

Ez volt Charlie Cox életének legjobb forgatókönyve

Joe Quesada, a Marvel vezető kreatív igazgatója már 2012-ben kiszemelte Coxot a szerepre, de a színész nem volt azonnal meggyőzve. Akkortájt még a Foxnál voltak a jogok és Coxnak is akadtak más elfoglaltságai, de amikor végre a kezéhez kapta az első két epizód forgatókönyvét, akkor minden kételye szertefoszlott. Erre 2014 elején került sor és mikor a színész végzett az olvasással azonnal tárcsázta az ügynökét és közelte vele, hogy "Ezek a legjobb sorozatos szkriptek, amiket valaha olvastam." Charlie Cox mindig igyekszik olyan szerepeket vállalni, amelyekkel erősen rezonál és nem kérdés, hogy Matt Murdock karaktere mindenképpen ilyen volt.

Sok hasonlóság van Cox és Matt Murdock gyerekkora között

Érdekes párhuzam, hogy Charlie Cox sorozatbeli karakteréhez hasonlóan szintén római katolikus családból származik. Önmagában ez a tény nem jelentene sokat, de ahogyan Steven DeKnight is fogalmazott, Daredevil "az egyik legvallásosabb karakter a Marvel univerzumban". Ez a sorozatban is sűrűn megjelenik, hiszen gyakran láthatjuk Mattet gyónni, majd később kiderül, hogy olyan szoros szálak fűzik az egyházhoz és annak egyes tagjaihoz, amire ő maga sem gondolt volna. Cox elmondása szerint manapság már kevésbé törődik a vallással, a katolikus neveltetése mégis hozzájárult ahhoz, hogy azonosulni tudjon Matt Murdockkal.

"Az emberbe könnyen beleivódnak ezek a dolgok gyerekként. A templomban az oltár előtt automatikusan tudod, hogy mit kell csinálnod. Egyszerűen jön magától, így nem kell megjátszanom semmit miközben a jelenetre koncentrálok."

Charlie Cox megtanult vaknak lenni

Hiába olvasta élete forgatókönyvét Cox és várta tűkön ülve, hogy Daradevil szerepébe lépjen, egy valamit csak egy kicsit később realizált: nem tudja hogyan kell vaknak lenni. Adott volt hát a kihívás, hogy megtanulja miként mozognak, hogyan öltöznek fel vagy éppen merre néznek a látássérült emberek. Kihívást jelentett egy egyszerű ing begombolása is, hiszen nem nézhette a gombokat, ugyanakkor ügyetlennek sem mutatkozhatott. Világossá vált, hogy élete egyik legnehezebb szerepére bólintott rá, de elhatározta, hogy jól fogja csinálni a dolgát. Ennek érdekében némi segítséget kért, amelynek keretében alkalma nyílt megfigyelni néhány valóban vak embert. Coxot elsősorban az érdekelte, hogy merre vándorol a tekintetük bizonyos helyzetekben, amit kamerára is vett, hogy kellőképpen tanulmányozhassa. Arra is nagy szükség volt, hogy megtanuljon vakon mozogni, hiszen voltak olyan jelenetek, amelyekben bekötött szemmel kellett színészkednie és olyanok is, ahol a speciális kontaktlencséktől nem látott.

"Minden pillanatban figyelnem kellett arra, hogy hová néznek a szemeim, mit csinálnak és mindez, hogyan jön át a kamerák előtt. Fontos volt, hogy ne nézzek rá egy tárgyra mielőtt felveszem, vagy ne forgassam a fejem, amikor keresek valamit."

Lehetetlen megmondani, hogy láthatjuk-e még Charlie Coxot vagy a stáb bármely tagját visszatérni a Marvel jövőbeli projektjeinek egyikében, de annyi szent, hogy a rajongók pontosan erre vágynak. Jeph Loeb reménykeltő üzenete azt sugallja, hogy a stúdió sem végzett még ezekkel a karakterekkel, viszont azóta a Marvelen belül is nagy változások történtek, így jelenleg minden képlékeny. A legutóbbi pletyka, amelyhez kapaszkodni tudunk arról számol be, hogy Charlie Cox a Pókember 3-ban térhet vissza Matt Murdock szerepében, de ünnepeli azért még ne kezdjetek a hivatalos megerősítésig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.