Hirdetés

Minden, amit tudni érdemes az új Tomb Raiderről

|

Az Alicia Vikander nevével fémjelzett, vadonatúj Tomb Raider film kapcsán visszatekintettünk egy kicsit a karakter történelmére és összeszedtünk minden háttérinformációt, amely fontos lehet rajongóknak és a karakterrel most ismerkedőknek egyaránt.

Hirdetés

Tomb Raider. Egy név, egy legenda. A poligonokból megalkotott virtuális régész-szexszimbólum karakterét az angol Core Design nevű videojáték fejlesztő cégnek köszönhetjük. 1996 az emblematikus dátum, ugyanis ekkor rabolta el a gamerek millióinak szívét Larának, az akkori viszonyokhoz mérten kackiás és vonzó poligon keblei és formás idomai a Tomb Raider című akció-kalandjátékban. Debütált PC-re, Sega Saturnra is, de kétségkívül elemi ereje volt a világ máig egyik legnépszerűbb masinájának, a Playstationnek a népszerűsítésében és térhódításában. A 22 évvel ezelőtti, az akkori éra technológia virtuozitást messzemenően kisajtoló remekmű szinte azonnal instant klasszikussá, hivatkozási alappá vált. A szemkápráztató grafika, a bájos régészhősnő, a szavatos történet, valamint az élvezetes és olykor izzasztó fejtörők meghozták az átütő sikert, és nemcsak a vásárlók körében aratott osztatlan ovációt, hanem a kritikus is a keblükre ölelték a produktumot. Ezzel pedig diadalmas és hódító útjára indult a mai videojáték mezsgye egyik legnépszerűbb franchise-a, amely a mai napig bezárandóan nem kevesebb, mint 16 epizódot ért még meg, köztük folytatásokat, rebootokat, a fő kánontól eltérő darabokat, vagy akár puzzle-szerű variánsokat, lefedve szinte a teljes gamer hardveres szekciót, a számítógépektől a hordozható masinákig (Nintendo DS). A bevételi adatai is elképesztőek a szériának. A 2017-es évig bezárandóan 63 milliónyi kópia fogyott a sagából. Hatása megkérdőjelezhetetlen az iparra és a popkultúrára. 2006-ban Larát a rangos és megtisztelő Walk of Game-be választották be, a Guinness Word Records még szintén ebben az esztendőben a tömör, frappáns, mégis hiteles "legsikeresebb emberi videojáték heroin" titulussal díjazta, nem is beszélve a töméntelen szakmai méltatásról sem. A világszintű hisztéria természetesen bevonzotta az egyéb médiumokat is. 

Hirdetés

2007-ben animációs sorozat is készült belőle, 1997-től kezdődően képregények hasábjain is feltűnt Lara, míg 2003-tól könyvek lapjain is forgathattuk heroikus kalandjait. A jól bevált séma szerint az álomgyárat sem kerülhette el a sorozat, így 2001-ben és 2003-ban is készült egy egész estés adaptáció az amúgy óriási potenciállal bíró világból, Angelina Jole főszereplésével, amelyek azonban sajnos alul múlták a rajongói és ítészi várakozásokat. 15 esztendőt volt szükséges várni, hogy ismételten tiszteletét tegye egy celluloidvászonra álmodott epizód. A  Roar Uthaug rendezte és Alicia Vikander nevével fémjelzett újabb installáció már reméljük, hogy kiköszörüli azokat a csorbákat, amelyekbe akarva és akaratlanul is rendre belesétálnak a készítők a feldolgozások kommersz állóvizében, és talán végre eljön egy olyan produkció, amely kissé felkavarja azt a bizonyos zavarost, miközben kikapcsol, és tisztelettel is adózik nemcsak a franchise, hanem a rajongók előtt is.

Történet 

Lara Croft (Alicia Vikander) még gyermekkorában veszítette el édesapját, az archeológus Lord Richard Croftot (Dominic West), aki egy régészeti küldetése közben tűnt el hét esztendeje, és azóta sem adott életjelet magáról. Az immáron felnőtt nővé érő, 21 éves Lara az ifjú felnőttek rebellis és gondtalan életét éli. Biciklifutárként dolgozik Kelet-Londonban, és több-kevesebb sikerrel hallgatója egy felsőoktatási intézménynek is. Egy nap balesetet szenved, és ekkor változik meg gyökeresen az élete. Találkozik apja cégének üzleti partnerével, Ana Millerrel (Kristen Scott Thomas), aki ráruházza örökségét. Lara a családi kúriában, apja személyes feljegyzései között ráakad a misztikus Himikóra, Yamatai királynőjére, aki állítólag képes volt parancsolni az életnek és halálnak. A mitikus sírja valahol Japánban található, de csak az arra érdemesek akadhatnak a nyomára, rendkívüli megpróbáltatások és rejtvények garmadái közepette. A figyelmeztetés ellenére a makacs és ambiciózus fiatal lány belevág élete legnagyobb és egyben legveszélyesebb kalandjába, mivel szentül hiszi, hogy ha rábukkan az elfeledett ereklyére, talán megleli édesapját is. A kicsiny szigetországba utazik, ahol felbéreli Lu Ren (Daniel Wu) kapitányt, és az Endurance fedélzetén belevág a testet- és lelket próbára tévő, izgalmas és feledhetetlen megpróbáltatásokba, hogy meglelje a szenzációs leletet, rátaláljon apjára, és méltóvá váljon örökéhez: a legendás "Tomb Raider", azaz sírrabló címhez.

Termelés

Az angol Graham King által 1990-ben alapított brit GK Films televíziós és produkciós cég 2011-ben szerezte meg először a filmadaptálási jogokat. Majd 2015. november 17-én a másik két gigásszal, az MGM-mel (Metro-Goldwyn-Mayer) és a Warner Brosszal kiegészülve bejelentették, hogy az egész Tomb Raider filmes franchise-t szeretnék újraindítani, és ennek első képviselője lesz a 2018-as alkotás. A produkció érdekessége, hogy a megosztóvá váló első filmes adaptációkkal, a 2001-es Angelina Jolie nevével fémjelzett Tomb Raider: Lara Crofttal, valamint a 2003-as folytatással, a Lara Croft: Tomb Raider 2. - Az élet bölcsőjével szemben nem csupán a legendás főhősnőt helyezi az origóba. Effektíve történetben is próbál hitelességet sugározni, hiszen az alapot a játékos és kritikusi körökben is méltán elismert 2013-as Crystal Dynamics által fejlesztett Tomb Raider reboot szolgáltatta, de a nagysikerű folytatásból, a 2015-ös Rise of the Tomb Raiderből is merít inspirációt a forgatókönyv, ezzel is kölcsönözve az egész filmnek egy jóval emberközelibb, személyesebb és hihetőbb ízt.

A rendezői pozíciót a norvég Roar Uthaug kapta 2015 novemberében, akinek olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a relatíve sikeres Hideg préda című 2006-os horror, vagy a 2015-ös katasztrófa-dráma, a Hullám. Uthaug maga is nagy Tomb Raider rajongó. Elmondása szerint gyerekkorában nagyon sok időt töltöttek Norvégiában egy pincében a barátaival a játék társaságában. Többek között ezért is érzi azt, hogy tisztelgésként egy méltó adaptációval jelentkezzen. Larával kapcsolatban megjegyezte, hogy azt szerette volna elérni, ha a nézők a karakteren keresztül érzik jól magukat, megértik a világot, és olyan érzésük támad, mintha egy videojátékban lennének.

"Minden egyes jelenetben és felvételen nagyon közel állt hozzá a kamera (Vikanderhez). Igyekeztünk a CGI-re a lehető legkevésbé támaszkodni. Hitelességet és megalapozottságot szerettünk volna így elérni" - nyilatkozta Uthuag a Heroic Hollywoodnak, majd a főhősnő kitartó munkáját is dicsérte: "Egyszerűen csak vagány volt, és egy olyan szintre ért el, amit előtte el sem hittem volna."  

Persze a forgatás nem mindig ment zökkenőmentesen. A hajótöréses jelenetet például későn, 11 órakor rögzítették Capetown partjainál, és az ilyen extrém időjárási viszonyok bizony alaposan megviselték a stábot, de különösen Vikandert: "A szél üvöltött, miközben ő ott volt átázva a tartály tetején, szinte elkékülve." Kihangsúlyozta a karakter emberi mivoltát, mégis önmagába vetett hitét és lelki erejét is: "Lehet, hogy elesik és megsérül, de mindig feláll és tovább harcol, mert hisz az igazában." Mivel a film lezárása vélhetően nyitva hagy majd számos kiskaput, így arra a kérdésre, hogy mit tartogat a jövő, Uthaug ennyit felelt: "Nem igazán kezdtem el gondolkodni ezen. Egy hete fejeztük be a filmet, szóval nem igazán foglalkozunk most ezzel. "

2016 áprilisában a bájos és tehetséges ifjú amazon, a Golden Globe-ra, BAFTA-ra és Oscarra érdemes (A dán lány - 2015 - Legjobb női mellékszereplő) svéd származású Alicia Amanda Vikander tette hivatalossá, hogy végül ő öltheti magára a sokak számára áhított régész-szexszimbólum alteregóját. A Tomb Raider és Lara kapcsán visszaemlékezett, hogy annak idején, amikor tíz éves volt Svédországban a lányok nem igazán beszéltek videojátékokról. Viszont a családjának számos fiúbarátja is volt, így hamarosan ő is megismerkedett a kultikus játékkonzollal, a PlayStationnel. "Beléptem a szobába, és láttam Lara Croftot, a videojáték női főszereplőjét, akit még soha korábban" - mondta Vikander a Refinery29-nek. "Egy kicsit féltem, mert nagyon sok ijesztő elem volt látható, ezért nagyon sok időt töltöttem a kastélyban, gyakoroltam." A filmben merőben más megközelítésben kerül ábrázolásra Vikander karaktere, mint a korábbi, szinte már hihetetlenül virtuóz, érinthetetlen és kissé önparódiába illő Jolie variánsa. "Ő nem akcióhős, amikor találkozunk vele a film elején" - magyarázta Vikander. Ez a fajta szerepe jóval eltérőbb, mint a korábbiak, mégis úgy érezte, hogy visszatér vele a gyökereihez:

"Mindig is szerettem a kalandfilmeket, nem tudom megmondani, hányszor láttam Indiana Jones-ot, vagy a Múmia sorozatot. Mindig kíváncsi voltam arra, hogy milyen akció-sorozatokat és mutatványokat tudnék csinálni."

Hogy elérjék a minél realisztikusabb és hihetőbb Lara külsőt, Vikander igazán kemény és embert próbáló fizikumfejlesztésbe kezdett, amelynek a végén 12 kiló izmot sikerült magára pakolnia. "Nagyon megörültem, amikor álltam a mérlegen, és láttam, hogy mindezt sikerült elérnem. Mindig is pici voltam, és igazán inspirálóan hatott rám, hogy mindez sikerült."  Az edzési folyamatokról és tapasztalatairól az ITV-s Lorainnek is nyilatkozott: "A saját testsúlyomat sem tudtam megemelni, mikor kezdtük a forgatást. Egyszerűen szükségem volt erre a fizikumra" - nyilatkozta Vikander. Hozzátette továbbá: "Arról beszélgettünk, mik a céljaim, mit szeretnék elérni. Már a forgatás előtt három-négy hónappal elkezdtem edzeni. Számos igazán kemény nővel készültem fel. Megmutatták nekem, hogy milyen a boksz, az MMA. De sziklát is másztam, íjászatot tanultam, úsztam, bicikliztem…" Elmondta még: "Ez egy igazán csodálatos élmény volt. Fiatalabb koromban táncoltam is, de mindig is izgatott az ilyen típusú filmek fizikális szükségessége." Végezetül, amikor a nyolc kockás hasizomról és annak megtartásáról kérdezték, nevetve annyit mondott: "Ez sajnos szomorú dolog, mert nagyon gyorsan képes eltűnni."

Egy ideig az újkori Star Wars saga karizmatikus Rey-jéről, az angol származású Daisy Ridleyről is szólt a fáma, azonban ez az ő elmondása alapján is csupán egy "őrült pletykának" bizonyult. 2016 decemberében az amerikai Walton Goggins (Ragadozók - 2010, Django elszabadul - 2012) tette közzé, hogy csatlakozott a csapathoz, mint a filmbéli Mathias Vogel, a Trinity árnyékszervezet tagja, és Lara apjának riválisa. Goggins egy hosszasabb lélegzetvételű interjút adott az amerikai IGN-nek, karakteréről, motivációjáról. "Azt gondolom, hogy a bosszúja, ha van ilyen, akkor az az élete utolsó hét évének haragjából és frusztrációjából ered, hiszen ő is a sírt keresi, tudod? Elpazarolta az életét, elveszítette a családját, és azt a dolgot keresi, amit Lara apja is. És amikor először találkozol vele, akkor nem a pályája kezdetén vagy csúcsán teszed ezt meg, hanem szó szerint élete leghosszabb hetének szerdájánál. Ő csak kimerült." Hozzátette továbbá: "Ez az ember készen áll arra, hogy elhagyja ezt a szigetet, és bármit megtesz azért, hogy elérje a célját." Elmondta, hogy karaktere egy olyan rosszfiú, aki az események nagyszerű láncolatában helyezkedik el: "Egy fog a kerékben, de a közönség nem is tudja, mekkora is valójában. És nem is fogom elárulni, mert azt hiszem, hogy látni szükséges a filmet, hogy választ kapj erre a kérdésre." Kitért arra is, hogy sem a videojátékokkal nem játszott, sem a korábbi két Jolie-s filmet nem látta. Hogy miért nem érezte ezeknek szükségességét, arról a következőképen vélekedett:

"Azt gondoltam, hogy akkor tudnék a lehető leghitelesebben hozzájárulni ehhez a történethez, ha egy olyan valaki vagyok, aki nem bennfentes Lara Croft mitológiájában. Valaki olyan, aki a történet érdemei alapján szemléli."

Zárásként elárulta azt is, hogy óriási csodálója kolléganőjének, Vikandernek, akit generációja egyik legnagyobbikának tart: "Igazán hiszem, hogy a Lara Croft: Tomb Raider egy új inkarnációja az eredettörténetnek, amely nagyon, nagyon, nagyon erős, és láthatsz egy olyan erőteljes nőt is a képernyőn, aki igazi visszatükröződése annak, amit átéltünk. Úgy értem, hogy közel négy és fél hónapot töltöttünk Dél-Afrikában, tudod? És amikor nem dolgoztam, egész Namíbiát és Mozambikot beutaztam. Nagyon keményen dolgoztunk, nagyon keményen játszottunk, és megpróbáltuk elmesélni a lehető legjobb történetet, amit csak tudtunk."  A fennmaradó színészek java része pedig 2017 elején bővítette a stábot. A teljesség igény nélkül a főbb szerepekben feltűnik az angol Dominic West (300 - 2007), mint Lord Richard Croft, Lara édesapja. Daniel Wu (Űrvihar - 2017), a honkongi-amerikai művészt Lu Renként, az Endurance hajóskapitányaként láthatjuk. Az angolok többszörösen kitüntette veterán dívája, az Oscar-díjra jelölt (Az angol beteg - 1997) Kristin Scott Thomas (Lara apjának üzlettársa) karakterét ölti magára. Láthatjuk még a szintén angol Nick Frostot is, mint Max, Hannah John-Kament, min Sophie-t, Lara legjobb barátnőjét. De szerepet kapott Antonio Aakeel is, mint Lara másik barátja, Nitin, vagy a brit színészóriás Sir Derek Jacobi is, aki Mr. Yaffe alteregójába bújuk majd.

A film fő munkálatai 2017. január 23-án kezdődtek meg Dél-Afrikában, Fokvárosban, majd 2017. június 9-én értek véget a Warner Bros. Leavesden Studios-ban, Angliában.

Jövőbeni tervek

A mai trendek egyértelműen bizonyítják, hogy manapság Hollywoodban aranykorukat élik az ún. megosztott univerzumok. A zászlóhajós Marvel a Cinematic Universe-zel hódít, a nagy rivális D.C. a DC Extended Universe-zel és MonsterVerse-zel szállt hadba, míg az Universal a Monsters Universe-zel keresi a nézők kegyeit. Adrian Askarieh, a 2007-es és 2015-ös Hitman adaptációk producere elmondta, hogy minden vágya, hogy felépítsenek egy olyan mezsgyét, amelyben a japán fejlesztő-kiadó gigász, a Square-Enix olyan népszerű franchise-ai kapnának helyet, mint a Tomb Raider, a Hitman, a Deus Ex, a Thief vagy a Just Cause. Természetesen ezek egy része már feldolgozottá vált az Álomgyárban, sokuk viszont még várat egy igényesen adaptált variánsra. Hozzátette azt is, hogy nagyon törekszik arra, hogy a Tomb Raider, a Hitman és a Just Cause világokat elénk tárja. "A Deus Ex lenne ezen univerzum jövője, a Thief pedig a múltja" - nyilatkozott Askarieh az IGN-nek. Viszont mindezen ambiciózus projektek megvalósítása a gyakorlatban bizony sokkal komplexebb, mint azt elsőre hinnénk. "Sajnos nekem nincsen Lara Croftom vagy 47-es ügynököm, így valami nagy csodának kellene történnie, hogy mindezek valóra váljanak." A további fennakadásokat az is nehezíti, hogy Askarieh 2015-ös bérgyilkos mozija enyhén szólva is megbukott, így a bizalom szavazása ismételten nem kis feladat a stúdiók részéről. A másik, talán legelemibb szempont pedig az, hogy a filmjogok nem egységesen egy kézben vannak, hanem számos különböző hollywoodi cég birtokolja őket, így ez a merész ám kétségkívül értékelendő elképzelés egyelőre sajnos utópia marad. Természetesen a remény senkitől sem vehető el, így bizakodjunk benne, hogy egy tisztességes, a szériához és a rajongókhoz is méltó adaptációt kapunk, amely végül rendelkezik majd annyi és akkora potenciállal, amelyre a későbbiekben bátran lehet építeni. Hiszen a kereslet adott, már csak a kínálatot lenne illő az igényekhez igazítani.

A Tomb Raider debütálása 2018. március 16. A Warner Bros, a film hivatalos forgalmazója néhány nappal a franchise újraindításának ötödik évfordulója utánra lőtte be a rajtot. A produktum természetesen a legújabb és legélvezetesebb formátumokkal, azaz IMAX 3D-s és Real 3D-s kópiákkal felvértezve is érkezik a mozitermekbe. Idehaza egy nappal korábban, tehát már március 15-én lehet jegyet váltani a legfrissebb nagyvásznas Lara adaptációra. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.