Hirdetés

Top 10 - a tíz legjobb Pixar animációs film

|

A Puliwood szerkesztői összedugták a fejüket, hogy a Pixar húsz animációs filmjéből összeállítsanak egy tízes toplistát. Nem volt könnyű, de íme az eredmény.

Hirdetés

Sokan vagyunk és sokfélék. Van, akit gyermekkorától kezdve magába szippantottak a mesék, másokat felnőtt korukban varázsolt el a rajzolt csodavilág, sőt olyan is akad, aki ugyan nem különösebben táplál érzelmeket az animált figurák iránt, mégis tisztában van az általuk közvetített üzenettel, az általuk képviselt értékekkel. 

Hirdetés

Éppen ezért volt olyan nehéz kiválogatni a Pixar kiváló animációs filmjei közül tízet, ráadásul rangsorba állítani azokat, de A hihetetlen család 2. volt a huszadik alkotásuk, amely november 14-től már DVD-n is elérhető, ebből a jeles alkalomból pedig mindenképpen szerettünk volna összeállítani egy szerkesztőségi toplistát a stúdió kiváló teljesítménye előtt tisztelegve. Íme az eredmény:

10. Coco

A Pixar 2017-es, a mexikói halottak napján játszódó animációs filmjének csak egy hajszálnyival sikerült megelőznie a Toy Story 3-at, de az tagadhatatlan, hogy sikerült felférkőznie a tízes listára és a dolog pikantériája, hogy a Cocót az a Lee Unkrich rendezte, akinek a harmadik Toy Story-t is köszönhetjük. Ebben a rendkívül érzelmes történetben fontos szerepet kap az elmúlás érzékeltetése, a család összetartó ereje és a zene fontossága, miközben egy másik nép kultúrájába is bővebb betekintést enged. Nehéz könnyek nélkül kibírni. 

9. A hihetetlen család 2.

14 évet vártunk rá, hogy kedvenc szuperhős-családunk visszatérjen, csakhogy az előző, azóta kultklasszikussá érlelődött felvonással szemben ezúttal megcserélődtek a szerepek: Mr. Irdatlan marad otthon a gyerkőcökkel (köztük a képességeivel most ismerkedő Furival) és Nyúlányka kerül a középpontba, hogy visszaállítsa a hősök megtépázott hírnevét és bizonyítson magának. Talán a gonosz (Démonitor) nincs annyira kidolgozva, mint az elődé, a folytatás így is fajsúlyos lett és a komoly témákat elnézve, amiket érint kijelenthető, hogy cseppet sem gyerekmese (ahogyan azt Brad Bird is hangsúlyozta). 

8. L'ecsó

Az Oscar-díjas mese, aminek a megtekintése után azonnal Párizsba vágyódtunk és egyúttal ami bemutatta a kritikusok legrosszabbikát is. Remy, a patkány és Alfredo, a mosogatófiú közös története 2007 óta melengeti meg gyerkőcök és gyermeklelkű felnőttek millióinak szívét, A hihetetlen családhoz hasonlóan szintén Brad Bird zsenijének köszönhetően. Dicsérnénk tovább is a L'ecsót, de sürgősen repülőjegyet kell foglalunk Franciaországba...

7. Némó nyomában

2003-ban tűnt el mindenki kedvenc bohóchala, Némó, keresésének története pedig egyszerre végtelenül kalandos és szívmelengető, amit Pizsi és Szenilla imádni való párosának köszönhetünk elsősorban (no meg a kiváló szinkronnak, de ez minden Pixar műről elmondható). A Némó nyomában egy olyan tengeri utazásra szólít fel kicsiket és nagyok egyaránt, ami máig egyedülálló szórakozást nyújt - éppen ezért kihagyhatatlan a Pixar briliáns kalandmeséje.

6. Wall-E

Kevés animációs film képes olyan szerethetően és könnyen befogadhatóan társadalomkritikát megfogalmazni, mint ahogyan azt tette ez a kis szeméttömörítő kis robot tíz évvel ezelőtt. Wall-E ugyanis az egyetlen élő szerkezet, ami a Földön maradt, miután az emberiség elhagyta a lakhatatlanná vált bolygót és beletunyult a jólétbe - de egyúttal neki köszönheti a planétánk a megváltást is. Andrew Stanton műve egyszerre érzelmes, tanító és szórakoztató, méghozzá hatalmas szívvel. Épphogy kicsúszott a Top 5-ből. 

5. Fel!

A mogorva, de csupaszív Carl Fredricksen és a bohókás, picit ügyetlen cserkészfiú, Russell egészen varázslatos utazása volt talán az első Pixar mű, mely korosztálytól függetlenül, a műfaji határokat ledobva magáról csalt könnyeket a gyanútlan nézők szemébe. A lufikkal reptetett házikó önmagában tökéletes alapot ad egy emlékezetes kalandnak, ám Fredricksen bácsi és Russell párosa szép fokozatosan zongorázza végig az érzelmek teljes skáláját, egy olyan élménnyel megajándékozva a nézőt, ami nélkül szegényebbek lennénk.

4. Toy Story

Borzasztó szerencsés az, aki a Toy Story megjelenése táján volt gyerek. John Lasseter zseniális alkotása nem kisebb titulust tudhat magáénak, mint a filmtörténet első, számítógépes animációval készült filmje. A Toy Story egy olyan ötletet varázsolt a vászonra, ami gyerekkora során legalább egyszer mindenkinek megfordult a fejében: mi lenne, ha életre kelnének a játékaink. Ám nem "csak" egy forradalmi teljesítmény és egy remek ötlet miatt vált kultikus darabbá a Pixar remeke, hiszen a Woody és Buzz által fémjelzett játéksereg mind a mai napig egy különleges helyet foglal el sokunk szívében.

3. Szörny Rt.

Ahogy haladunk a listán, úgy emeljük kalapunkat egyre magasabbra a Pixar előtt, hiszen nincs két ugyanolyan filmjük. A Szörny Rt. azon szörnyek mindennapjaiba enged bepillantást a nézőknek, akik lefekvés után az ágyunk alatt bújnak meg, vagy akik a nyikorgó szekrénybe bújva tartják rettegésben az ártatlan gyerkőcöket. Mindezt olyan izgalmas ötletekkel, fantasztikus humorral és intelligens emberi karikatúrával meséli el Pete Docter és David Silverman alkotása, ami az évek múlásával is ugyanolyan, ha nem egyre szórakoztatóbb és gazdagabb élményt kínál. Kötelező darab.

2. Agymanók

Nem nagyon láthattunk még arra példát az animációs filmek műfajában, hogy az érzelmeink önálló személyiségként jelenjenek meg a fejünkben, amelyek befolyásolják az életünk minden részét. Ezt az Agymanókban egy tinédzser lányon, Riley-n keresztül tapasztalhatjuk meg, akinek az addigi élete a feje tetejére áll, amikor a csendes és jól ismert kertvárosból egy nyüzsgő és idegen nagyvárosba költözik a családjával. A Pete Docter elképzelésében és Michael Giacchino nagyszerű dallamaival megvalósult történet számos azonosulási pontot tartogat a nézőknek és olyan életigazságokat ad át, amik jellemfejlesztőek. Egyértelműen ott a helye a zsáner kiválóságainak panteonjában. 

1. A hihetetlen család

Lehetetlen és talán felesleges feladat is lenne kijelölni a legjobb Pixar-művet, ám az szinte biztos, hogy A hihetetlen család ott lenne az esélyesek között. Brad Bird mesterien vegyítette a gyermeki lelkesedést a felnőtt élet elkerülhetetlen problémáival, mindezt pedig Michael Giacchino ikonikus taktusai és az egyszerre több műfajt is idéző, mégis stílusos látványvilág emelte egy magasabb szintre. Nem beszélve a Parr családról, akik egytől-egyig olyan személyiséggel lettek felruházva, melyek őszintén hiányoztak a 2018-as visszatérésükig. A valaha készült egyik legkiválóbb szuperhősfilmről beszélünk, amiben tényleg minden ott van, amire csak vágyhatunk.

A ti rangsorotokon mely Pixar-animációs filmek szerepelnének? Írjátok meg kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.