Hirdetés

Toplista: A legjobb motion capture alakítások

|

Élő szövet a CGI vázon.

Hirdetés

Egy-egy drasztikus fizikai átváltozás, vagy látványos smink nagyon meg tudja dobni egy színész játékának megítélését. Elég csak a közelmúltban Oscart nyert Brendan Fraserre gondolni, aki egy brutálisan élethű "fat suitban" játszotta A bálna főszerepét.

Ám mi a helyzet azokkal az alakításokkal, amikor a művészből semmit nem látunk, ugyanis egy teljesen más fajú fikciós, vagy épp valós lényt formál meg egy számítógépes technika segítségével? Sokan hajlamosak elfeledkezni arról, hogy mekkora munkával és odaadással jár egy motion capture-rel (vagyis digitális mozgásrögzítéssel) életre keltett figurát hitelesen eljátszani, így ebben az összeállításban ezeket az emlékezetes performanszokat idézzük fel.

Hirdetés

Benedict Cumberbatch - Smaug

Rögtön egy érdekes versenyző, ugyanis A hobbit második részében feltűnő hatalmas sárkányt is ezzel a technikával keltették életre, ahelyett hogy csak kreáltak volna egy random digitális szörnyet. A szerepre nem kisebb nevet sikerült megnyerni, mint Benedict Cumberbatchet, akiről elég megnézni egy kulisszák mögötti werkfilmet, hogy tudatosuljon, mennyire nem vette félvállról a feladatot. A magyar szinkron sem volt rossz, de Cumberbatch öblös orgánuma az, ami valódi karaktert adott Smaugnak és igazán különlegességgé varázsolta a jeleneteit.

Bill Nighy - Davy Jones

A Karib-tenger kalózai franchise talán legemlékezetesebb antagonistája volt a Cthulhu-ra emlékeztető, poliparcú skót kalóz, aki a Holtak kincsében és A világ végénben is feltűnt. A látványos küllem persze mit sem érne, ha Bill Nighy nem brillírozna. Jones esetében talán jobb döntésnek bizonyult a CGI használata a praktikus effektek helyett, így ugyanis nem csak a smink dolgozik, hanem jobban láthatóak a színész gesztusai. Ritka pillanat, de kétségtelenül kifizetődő lett az eredmény.

Josh Brolin - Thanos

Ha a Marvel negatív hőseiről van szó, általában két névvel kezdik a felsorolást. Lokival és Thanossal. Ez utóbbiból sokáig nagyon keveset láthattunk, ám amikor a Végtelen háborúban végre nagyobb szerepet kapott, rögtön belevéste magát az emlékezetünkbe. Kinézetét sokan kikezdték, mémek születtek róla, mégis, amikor mozgásban láttuk, el tudta érni, hogy komolyan vegyük. Egyfelől jól megírták a karakterét, másrészt Josh Brolin fantasztikusan keltette életre a lila monstrumot. Ha kell kíméletlen gyilkos, ám az érzelmesebb szegmenseknél is abszolút hiteles tudott maradni.

Jason Cope - Christopher Johnson

Egy kevésbé ismert színész következik, az általa megformált szereplőről pedig először azt hihetnénk ezzel a névvel, hogy ember, de szó nincs róla. A District 9 másik hőse Wikus (Sharlto Copley) mellett ez a "garnélának" csúfolt űrlény. Christopher kulcsfontosságú figura a történetben, aki kénytelen szövetkezni Wikussal, annak érdekében, hogy hazajusson. Jason Cope több szerepben feltűnik a filmben, de egyértelműen idegenként a legemlékezetesebb. Szavak nélkül, pusztán gesztusokkal kommunikál és az alakítása tökéletes összhangban van a szuper effektekkel.

Toby Kebbell - Koba

Az új Majmok bolygója filmek olyan szintre fejlesztették a digitálisan megjelenített állatokat, hogy az már tényleg a megtévesztésig hasonlít a valóságra. Az arcok, a ráncok, minden egyes szőrszál a helyén van, ami kétségkívül hatásos, ám így nem a legkönnyebb visszaadni az érzelmeket, elég csak az újragondolt Az oroszlánkirály filmre gondolni. Itt jönnek képbe a színészek és a motion capture technika. Nem volt egyszerű dolga a stábnak, de elhagyták a maszkokat és a végeredményt látva ezért nem tudjuk hibáztatni őket. Szinte mindegyik "majom" fantasztikus alakítást nyújt, de a kiábrándult, bosszúszomjas Kobát életre keltő Toby Kebbell rengeteg plusz érzelmet visz a karakterbe és egy igazán emlékezetes, azonosulható gonosszá varázsolja.

Zoe Saldana - Neytiri

Ha már a valóságot megszégyenítő effekteknél járunk, nem mehetünk el szó nélkül minden idők leglátványosabb mozijai mellett sem. Persze lehet mondani, hogy itt kár nézni a színészi játékot, s valóban nem kell Oscar-díjas performanszokra számítani, de Zoe Saldana Neytirijét mindenképp érdemes kiemelni, főleg az első részből. Saldana eggyé válik a karakterrel, pazarul visszaadja annak zabolátlanságát, és kegyetlen vadásztól kezdve az odaadó társig, igen széles skálán mozog a repertoárja.

Andy Serkis - Gollam

A motion capture alakítások koronázatlan királya Andy Serkis, aki szerepelhetne itt a már említett A majmok bolygója mozik miatt, ahol Caesart formálta meg hibátlanul, de a legnívósabb szerepe mégiscsak Gollam, A Gyűrűk Urából. Egészen parádés, hogy A király visszatér idén már 20 éves, az effektjei viszont nem igazán öregszenek. Ez elmondható a szebb napokat is látott, egykori hobbit fizimiskájáról is. Serkis önmagában a beszédével is kultuszt teremtett, de mimikájával, testbeszédével nemkülönben kifogástalanul játszik. Hálás karakter, de Serkis miatt vált örök érvényű mozis alakká.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.