Hirdetés

Toplista: Filmek a metálról

|

Kezeket a magasba, jöhet a metálvilla.

Hirdetés

A metál egyértelműen rétegzene és sokan hajlamosak letudni annyival az egészet, hogy mindez a sátánimádásról, ordibálásról, lázadásról szól. Nyilván akadnak erre reflektáló mellékvágányai is a stílusnak, de annyi alműfajt vonultat fel ez az irányzat, hogy igen nagy meggondolatlanság beskatulyázni. Filmes fronton ez kicsit máshogy néz ki, kevés alkotás létezik, mely ezt a fajta zenét állítja a középpontba és még kevesebb sikerült jól. Ha beemelnénk a rockot, már más lenne a helyzet (Rocksuli, A turné, Detroit Rock City, Tenacious D stb.), de igyekeztünk kifejezetten a metálra koncentrálni. Legutóbb a netflixes Metal Lordsnak összejött a bravúr, ennek apropóján készült az összeállítás. Csapjunk a húrok közé.

Hirdetés

Sötét zenék (2013)

Az egyetlen ízig-vérig metál központú dráma, melyben a főhősnő képtelen feldolgozni bátyja halálát, így dühét és gyászát a zenében és az ehhez köthető különcségben igyekszik kiadni. Cselekményvezetését tekintve több helyen csapongó és nem feltétlenül a legalaposabb alkotás, de olyan formában mutatja be a metált, ahogy se előtte, se utána nem ábrázolta senki. Terápiaként. A Mayhem utalásért külön piros pont jár, a Megadethre előadott zárójelenet pedig szívet melengetően gyönyörű, hangozzon bármennyire is abszurdan.

Metallica: Through the Never (2013)

Sokan nem igazán tudtak mit kezdeni ezzel a fikciós elemekkel tarkított, "történetmesélős" koncertfilmmel, pedig Antal Nimród kvázi kitalált egy új műfajt. Elsősorban a Metallica rajongóknak volt ínyencfalat, de aki szereti a metált, gyaníthatóan kedvét fogja lelni a Through the Neverben. Stílusos, hangulatos zúzda, ahol James Hetfieldék régi fényükben tündökölnek, ebben pedig büszkén mondhatom, hogy nagy szerepe volt Antal Nimród profi rendezésének.

Halál metál (2015)

Jason Lei Howden az agyament produkcióiról híres, elég csak legutóbbi művére, a Talpig fegyverbenre gondolni. A Deathgasm, vagyis a Halál metál egy korábbi munkája, mely igazi trash csemege. Adott egy metálrajongó főhős, aki be akar csajozni, miközben zenélni is szeretne, csak közben a haverjával szabadjára engednek egy démonsereget. Iszonyú véres, beteg humorú állatság szuper zenékkel és rengeteg utalással a metál világára. Vitathatatlanul szórakoztató menet, még ha el is pusztul benne pár agysejtünk.

Heavy túra (2018)

Ismét egy vígjáték ezúttal Finnországból és újfent adott a csajozni és zenélni kívánó főhős. Bár most démonok nincsenek, vannak helyette teljesen zakkant karakterek és egy olyan road movie, amilyet még nem láthattunk korábban. A listán szereplő filmek közül talán ez a legbefogadhatóbb és azok számára is szórakoztató lehet, akik nem kedvelik ezt a zenei stílust. Nyilván azoknak sokkal nagyobb élmény lesz, akik szeretik a metált, de a szimfonikus poszt-apokaliptikus rénszarvasdaráló extrém harcos pogány skandináv-félszigeti metált csak szeretni lehet. Akárcsak ezt a bájos ökörséget.

A sötétség gyermekei (2018)

Stílust váltunk és sötétebb vizekre evezünk, ugyanis Jonas Akerlund (aki maga is nagy metálos) műve az egyik leghírhedtebb banda, a Mayhem történtét dolgozza fel. A templomgyújtogatástól kezdve a gyilkosságig van itt minden, ezt a kritikában anno bővebben kifejtettem, ahogy azt is, hogy a film messze nem a leghitelesebb és bőven vannak hibái. A rajongóknak túl sok új információt nem szolgáltat az esetekről, az azonban tény, hogy sikerült megragadni a 80-as évek végi, 90-es évek eleji norvég black metál színtér hangulatát. Ez a sztori ordított egy filmért és hiába nem tökéletes, hálás vagyok érte, hogy elkészült. Az már csak egy plusz adalék, hogy Magyarországon forgatták.

+1 Metalocalypse (2006-2013)

Egy ilyen összeállításban muszáj megemlíteni az egyik legmetálabb dolgot, ami valaha napvilágot látott. Ez nem más, mint az anno Adult Swimen futó Metalocalypse. A sorozat a Deathklok nevű bandára fókuszált, akik a legnépszerűbb együttes a világon, hatalmas befolyással bírnak és rajongóik akár az életüket is feláldozzák értük. Persze a kormány ebbe is bele akar szólni. A legtöbben talán a Batmetal című Youtube videó kapcsán ismerhetik a Deathklokot, mely egyébként egy valóban létező zenekar (de csak a sorozat miatt). Eddig három lemezt adtak ki és mielőtt azt hinné bárki, hogy ehhez a sokszor suttyó humorú, agyament szériához valami igénytelen muzsikát tákoltak össze, az nagyon téved. A rövid, alig negyed órás epizódokban főleg, de önállóan is remekül működnek a banda számai. Külön örvendetes, hogy tervben van egy egész estés Metalocalypse film és egy új Deathklok album is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.