Hirdetés

Toplista: Halloween filmek

|

Michael Myers laza 13 filmes öröksége.

Hirdetés

Lezárult David Gordon Green saját Halloween trilógiája, mely amilyen szépen indult, olyan csúfos véget ért. Nyilván senki nem gondolja úgy, hogy ezzel befejeződött a franchise, maximum néhány évig hagyják pihenni, aztán érkezhet a friss reboot, remake, vagy amit akarnak. Mindenesetre most, hogy egy kisebb nyugi van a sorozat háza táján, itt az ideje összeszedni és sorrendbe rakni az eddig megjelent 13(!) Halloween mozit. Öveket becsatolni, változatos menet lesz.

Hirdetés

13. Halloween - Feltámadás (2002)

Vannak szörnyű Halloween filmek, de ez az igazi mélypont. A felvezetés még működik, Michael és Laurie külön meccsét látjuk, ahol végül Jamie Lee Curtis karaktere elég méltatlanul elhalálozik ezen az idővonalon (mert abból van egy pár), aztán ugrunk az új arcokra és bár ne tettük volna. A Myers házban játszódó valóságshowban még lenne is potenciál, de amik itt történnek, az a kínosság magasiskolája. A gyilkosságok semmilyenek, feszültség nincs, az összkép félelmetesen ostoba és végig Michaelnek drukkolunk, mert a karakterek annyira irritálóak, hogy az leírhatatlan. A karatézó Busta Rhymes teszi fel az i-re a pontot, mint első számú idióta ebben az őrültek házában.

12. Halloween 5 (1989)

A negyedik-ötödik-hatodik részt magába foglaló Thorn trilógia egy kicsit más irányba kívánta elvinni a történéseket. Ezen az idővonalon Laurie meghalt egy balesetben, ám van egy lánya, akit Michael kísért. A negyedik rész szuper befejezése után a producerek visszatáncoltak a történelem ismétli önmagát száltól és úgy voltak vele, hogy legyen egy szimpla Myers slasher a film. Te jó ég, mik történnek itt! Michael visszatérése paródiának is rossz, a maszkjáról nem is beszélve, az erőltetett humor a két rendőrrel már csak a hab a tortán. Van itt még mentális kapcsolat a gyilkos és unokahúga közt, valamiféle szekta, amiről semmi nem derül ki (bezzeg a folytatásban) és még sorolhatnám. Teljesen agyhalott marhaság.

11. Halloween - Az átok beteljesül (1995)

A Thorn trilógia záródarabja, mely hasonlóan botrányos, mint az ötödik rész. A filmből két verzió létezik, egy mozis és egy produceri vágás. Egyik sem jó, de ez utóbbi kevésbé kelti egy összefüggéstelen, félkész fércmunka érzését. Ez volt Loomis doki, vagyis Donald Pleasence utolsó munkája, illetve itt mutatkozott be egy bizonyos Paul Rudd a nagyközönségnek. Ennyit az érdekességekről, ugyanis a végeredmény egy hatalmas káosz. Kibontják a szekta dolgot, ám közben a cselekményvezetés annyira inkoherens, hogy csak kapkodjuk a fejünket a sok kreténség láttán. A mozis változat kvázi értelmezhetetlen zagyvaság, s a produceri vágás hiába magyarázósabb, azért ott sincs minden rendben, gondolok itt a vérfertőzésre. Az eddig kiemelt három alkotás egyértelműen a legalja kategória. A jóktól még messze vagyunk, de a következő felvonásoknak legalább már vannak erényei.

10. Halloween II (2009)

Rob Zombie második kiruccanása Haddonfieldbe, amelyet már nem akart elkészíteni, de mivel teljesen szabad kezet kapott, mégis bevállalta. Kár, mert pont a rendező túltolt kézjegyei azok, melyek masszívan degradálják a színvonalat. A beleerőltetett spirituális vonal Michael anyjával, vagy a videoklipes látomások teljesen kidobnak az élményből, arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem mélyítik sem a karaktert, sem a drámát. Az egyedüli pozitívum a brutalitásban rejlik, talán az egész franchise-ban itt a legdurvábbak a gyilkosságok és Michael is ebben a részben az egyik legfélelmetesebb mészáros.

9. A Halloween véget ér (2022)

David Gordon Green trilógiájának záróakkordja ahol félremehetett, ott félre is ment. Pedig volt benne potenciál, ötlet, és érdekes nézőpontok, a gond csak annyi, hogy egyiket sem futtatták ki sehova. Az új karakter nem érdekes, a komplett sztori borzasztóan csapong, és a slasher vonalból is vajmi keveset kapunk. A legjobb szó rá a méltatlan, mert ez mind Green korábbi műveihez, mind Michael egyébként remekül felépített mítoszához kevés.

8. Halloween 3: Boszorkányos időszak (1982)

Sokan úgy gondolják, hogy ez a komplett széria legrosszabbja, ennek pedig egyszerű oka van. A filmben nem szerepel Michael Myers. Sem Laurie, sem Loomis, sem senki, akit korábban megismertünk. Helyette kapunk egy kicsit misztikusabb, sőt sci-fibe hajló sztorit, gyilkos androidokkal, egy idegesítő tévéreklámmal és pusztító maszkokkal. John Carpenther és Debra Hill eredetileg egy Alkonyzóna szerű antológiasorozatnak szánták a Halloweent, de időközben Myers annyira népszerűvé vált, hogy a nézők hallani sem akartak ilyesmiről. Meg lehet őket érteni és a Boszorkányos időszaknak ezen kívül is vannak bőven hibái, önálló filmként mégis teljesen vállalható. Jók az effektek, kreatívak a gyilkosságok és a kissé debil sztori ellenére is igen bevállalós az összkép. Egy olyan fekete bárány ez az alkotás, aminek megvan a maga bája és bőven vannak rosszabb darabok a franchise-ban.

7. Halloween 4 (1988)

A Boszorkányos időszak negatív visszajelzései után egyértelmű volt, hogy Michaelnek vissza kell térnie és ez meg is történt. A Thorn trilógia nyitánya, ahogy korábban is elhangzott, egy másik idővonalon játszódik, ahol Laurie elhunyt és a lánya, Jamie áll a középpontban. Nem tud szabadulni Michael emlékétől, a rémálmok pedig szépen lassan valósággá válnak. Az új irány nem rossz, a gond csak annyi, hogy Jamie szála sokkal érdekesebb, mint a gagyi maszkban gyilkoló ikon visszatérése. Ami miatt mégis emlékezetes a film, az a frappáns befejezés, mely a széria talán legjobbja - kár, hogy a folytatásokban ezt nem tudták tovább vinni.

6. Halloween (2007)

A gyalázatos Feltámadás után elhagyták a folytatásokat és egy remake-et akartak a producerek, mellyel Rob Zombie-t bízták meg. Ez természetesen magával hozott egy másféle, suttyóbb stílust, illetve a rendező valódi karaktert és személyiséget akart adni a gyilkosnak. Nem kell semmiféle mélységre számítani, a miértekre elég sablonos válaszokat kapunk, ám mindenképp érdekes volt látni ezt a fajta nézőpontot, már csak azért is, mert Michael első áldozata köztudottan a nővére volt, itt azonban már gyerekként is vagy négy embert megöl a testvére mellett. A cselekmény második fele egy klasszikusabb remake, mely nem túl izgalmas, de a végeredmény rendben van. Zombie Halloweenje megosztó lett, de én mindenképp a jobban sikerült darabok közé raknám, az pedig tény, hogy Tyler Mane az egész franchise legfélelmetesebb Michaeljét hozza.

5. Halloween H20 - Húsz évvel később (1998)

A H20-ban az a legmeglepőbb, hogy mindössze három évvel később látott napvilágot, mint a botrányos hatodik rész, mégis úgy érződik, mintha teljesen más korban készült volna a két mű. Ennek egyszerű oka van. A Sikoly 1996-os megjelenése teljesen felrúgta a slasher zsánert és a H20 is ezt kívánta meglovagolni, több-kevesebb sikerrel. Laurie visszatért, de az összkép sokkal inkább egy tinihorror lett meta pillanatokkal és humorral. Persze voltak akiknek ez nem tetszett és szó nincs róla, hogy egy tökéletes filmről van szó, de a H20 varázsa pont az egyszerűségében rejlik, így válva egy igazán szórakoztató darabbá. Arról nem is beszélve, hogy olyan színészeket látunk fiatalon, mint Josh Hartnett, Michelle Williams vagy Joseph Gordon-Levitt.

4. Gyilkos Halloween (2021)

Green trilógiájának második felvonása nagyon megosztotta a rajongókat. Sokaknak nem tetszett ahogy a rendező próbált némi gondolatiságot belecsempészni az összképbe, holott a Myers kultusz társadalmi hatása egy szuper irány volt. Más kérdés, hogy nem sikerült belőle kihozni a maximumot, de én speciel értékeltem ahogy a gyilkost már-már ténylegesen a gonosz manifesztumaként ábrázolják és Greennek sikerült megragadni, hogy mitől elpusztíthatatlan ő valójában. A slasher vonal hozta a kötelezőt és az idővel való játék is remekül működött, miszerint a cselekmény az előző felvonásban lezárult éjszakán játszódik. Érthető, ha valakinek ez már sok, vagy éppen kevés, de én díjazom az efféle újításokat, kár, hogy az utolsó felvonás nem tudott élni a lehetőségeivel.

3. Halloween 2 (1981)

Akárcsak a Gyilkos Halloween, ez a film is az elődje után percekkel veszi fel a fonalat. A recept végtelenül egyszerű, ízig-vérig slashert kapunk, mely már jóval véresebb és erőszakosabb az első résznél. A kórház, mint helyszín telitalálat, remekül hozzásegít az atmoszférateremtéshez, a gyilkosságok rendben vannak, az effektek szintén, illetve ebben a részben derül ki, hogy Michael és Laurie testvérek. Az egyik legegyszerűbb Halloween mozi, de pont ettől működőképes és szórakoztató vérengzés.

2. Halloween (2018)

Rob Zombie második agymenése után az eddigi leghosszabb szünetére vonult Myers bácsi és csak kilenc évvel később tért vissza. David Gordon Green nem újított műfajt, azonban pontosan azt hozta, amire szüksége volt a franchise-nak. Egy, az eredeti filmhez tisztelettel nyúló folytatást, mely egyszerre friss, modern és magán hordozza a 70-es, 80-as évek slashereinek stílusjegyeit. A múltidéző zenék, a vágatlan esti ámokfutás a házak közt, vagy a komplett utolsó szűk 20 perc mind szuperek. Türelmesen építkező, tradicionális zsánermozi, mely visszaállította a sorozat hírnevén esett csorbát és egyben a legjobb Halloween folytatás, az első felvonás után 40 évvel.

1. Halloween (1978)

Közhely, de képtelen vagyok bármelyik másik részt az első helyre tenni. Lehet, hogy John Carpenter eredetije egyesek szerint nem öregedett valami jól, de a lassúcska tempója és vértelensége ellenére is a mai napig tökéletes zsánermozinak tartom. Korábban is készültek már slasherek, de a Halloween elindított egy hullámot, hivatkozási alappá vált és a műfaj nem így nézne ki nélküle. Egy fő tényező miatt nem tudok rá haragudni és imádom, amióta csak először láttam. Ez nem más, mint a hangulata. A felcsendülő főtéma, Haddonfield látképe, ahogy Michael árnyként kószál az utcákon, majd elkezdi a gyilkolást. Olyan összetéveszthetetlen atmoszférával bír az első Halloween, ami pillanatok alatt beránt és nem ereszt a zárásig. Esszenciális slasher, és okkal alapmű.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.