Hirdetés

2024 legjobban várt könyvei

|

Pókembert ugyanúgy várjuk, mint Patrick Stewartot.

Hirdetés

Korábban olvashattátok már, hogy milyen filmes csemegéket és nagyágyúkat várunk, illetve milyen sorozatokra vagyunk a leginkább kíváncsiak, a Puliwood ötfős könyvosztaga (Szabó Dániel, Jasinka Ádám, Kovács Gergő, Kónya Sándor, Molnár Dávid) pedig arra vállalkozott, hogy 2023 legjobb könyvei és képregényei után összehoznak egy 2024-es összeállítást is a legjobban várt címekkel. 

Az alábbi válogatás nem rangsor, teljesen szubjektív, és az, hogy valamilyen kiadó nem szerepel rajta, nem azt jelenti, hogy nem is fogunk olvasni tőle - amiképpen az, hogy ha egy kiadó többször is felbukkan, nem azért van, mert fizetett cikkről van szó. Egyszerűen csak átnyálaztuk a jelenleg (!) ismert megjelenési terveket, és kiválasztottuk azokat, amik a legjobban érdekeltek minket. 

Hirdetés

Szabó Dániel: 

Travis Baldree: Koponyák és könyvesboltok (Fumax)

A játékfejlesztőből íróvá avanzsáló Travis Baldree a Legendás lattékkal zseniálisan debütált a fantasy regények műfajában, alkotását nem véletlenül illették rengeteg helyen a "wholesome" jelzővel, ugyanis tényleg egy szívmelengető komfortolvasmány, afféle húsleves a léleknek. Főhőse egy a hadakozásba belefáradt ork barbár, Viv, akinke az az álma, hogy kávézót nyit. Vivet és a kávézót sokan megszerették, Baldree pedig folytatja az ork kellemes kalandjainak krónikáit, csak éppen nem egy folytatással, hanem egy előzménnyel. A Koponyák és könyvesboltokban Viv még ifjú titánként csatlakozik egy zsoldoskompániához, majd gyorsan kényszerpihenőre is vonul egy sérülés miatt, és egy unalmas kisváros antikváriumában köt ki. Míg az előző könyv a kávé szeretetével, addig az új a könyvekével lopja be magát az olvasók szívébe, az ígéretek szerint ugyanolyan stílusban és hangulattal, mint amit a Legendás lattékban megtapasztalhattunk. Kell ennél jobb ajánlólevél?

Edward Ashton: Antianyag blues (Agave Könyvek)

2022 egyik legnagyobb sci-fi sikere volt Edward Ashton műve, a Mickey7, amelyből idén filmváltozatot is láthatunk majd Robert Pattinson főszereplésével. Sokan - a kortárs alkotók, szakértő kritikusok és lelkes olvasók egyaránt - a műfaj egyik legnagyobb új reménységének tartják a szerzőt, és a nálunk tavaly megjelent regényével meg is mutatta, hogy miért. A címszereplőn keresztül - aki egy Eldobható, aki új bolygók kolonizálásakor lényegében a tesztbábu, aki mindent megtapasztal, és ha meghal, újraépítik - Ashton nemcsak az emberiség jövőjének alakulásával játszott el, hanem fontos társadalmi kérdésekkel is foglalkozott, és mindezt nem mereven, nem szárazan, hanem könnyed stílusban. Az Antianyag blues ennek a folytatása lesz, ahol bonyolódik a cselekmény, de annak ismertetésétől eltekintenék, mert azzal elspoilerezném az első részt (olvassátok el, megéri!). Ha Mickey következő kalandja hozza azt a színvonalat, amit az elődje, már boldog leszek. 

Jasinka Ádám: 

Shelley Parker-Chan: A sötétségbe fojtott világ (Agave Könyvek)

Sokáig kerülgettem Shelley Parker-Chan A nappá vált lány című regényét, melyet végül tavaly ősszel olvastam el és mondhatom, pont a legjobbkor találkoztunk egymással. A kínai történelemből merítkező, misztikus-lírai történet gyönyörű mondatokkal vezeti keresztül az olvasót a kegyetlenségeken, nehézségeken, és bemutatja, hogy ha van célunk, van amit el szeretnénk érni, akkor tényleg semmi sem lehetetlen. A végső, vágyott célig vezető út azonban nem könnyű, sőt olyan áldozatokat követel, melyeket ha meghozunk, már nem leszünk ugyanazok az emberek, mint az út elején. Elgondolkodtató, magával ragadó, lenyűgöző és egyben rémisztő mese A nappá vált lány, mely egy, önálló kötetként is remek,, sőt maradandó élmény, ám a szerzőnő még keményebb világot ígér a folytatásban, amire naná, hogy kíváncsi vagyok! 

Náray Tamás: Apám szerint (Libri Könyvkiadó Kft.)

Náray Tamás Az utolsó reggel Párizsban című könyvével debütált íróként és ez, az önéletrajzi ihletésű történet teljesen elvarázsolt. Ezt a sztorit folytatta aztán évekkel később a Volt egyszer a varrodámmal, majd az Anyám szerinttel, mely nem kimondottan folytatás, de szorosan kapcsolódik a való élet ihlette sorozatához. Ezek mellett megírt három Zarah-könyvet és nemsokára a polcokra kerül a Barbara-trilógia záró kötete is, és már régóta hallani arról, hogy készülőben van az Anyám szerint párregénye, az Apám szerint is. Én személy szerint ezeket, az életrajzi elemeket is felvonultató köteteket jobban kedvelem, és mivel az Anyám szerintben már-már szabó magdai magasságokba emelkedett Náray prózája, bízom benne és remélem is egyben, hogy az Apám szerintre sem kell már sokat várni. 

Molnár Dávid: 

Bevallom, hogy nem igazán szoktam nézni az esedékes megjelenéseket, mivel tavaly úgy betáraztam könyvekből, hogy pár évre így is elleszek. Viszont két művet mégis várok az idei felhozatalból:

Robert Greene: A hatalom 48 törvénye (Művelt Nép Könyvkiadó)

Miért? Talán nem vagyok egyedül, aki elhűlve követi nyomon, hogy fordulnak ki magukból az emberek, amint bekerülnek egy hatalmi pozícióba. Azt pedig még döbbenetesebb utána látni, hogy ugyanezek az emberek hogyan ragaszkodnak foggal-körömmel a már megszerzett pozíciójukhoz. Robert Greene könyve egy egykötetes esszét ígér a hatalom természetéről és törvényeiről, feldolgozva a történelem korábbi műveit, melyek már érintették ezt a témát. Nem lesz egy egyszerű könyv, azt már most látom, de úgy vagyok vele, hogy az elmúlt 35 évben sosem volt még ennyire fontos, hogy a mindennapi ember is jobban átlássa, mi is zajlik a legfelsőbb szinteken. Vagy legalább annak felszínét jobban megismerje.

Samantha Shannon: A nap, amikor beesteledett (21. Század Kiadó)

Miért? Jelenleg éppen Shannon tavaly már magyarul is megjelent regényét, A Narancsfa-kolostort olvasom, aminek cselekménye komótosan indult, de utána sodró lendülettel vont be teljesen az írónő által kitalált, ám az ismert mitológiákból felépített gazdag világába. Bár nem igazán szeretem az elmúlt évtized egyik közkedvelt trendjét, miszerint minden sikeres könyvhöz készítsünk egy előzménytörténetet, erre mégis kíváncsi leszek, hogy mily módon tudja tovább bővíteni az univerzumot, és képes lesz-e olyan újdonságokkal előrukkolni, amik nem érződnek majd túlságosan mesterkéltnek.

Kónya Sándor:

Patrick Stewart: Making it So - A Memoir (még nincs kiadó)

Patrick Stewartot szeretjük. Szeretjük, amikor az X-ek bölcs vezérét alakítja, szeretjük, amikor éppen a Star Trekben osztja az ukázokat (oké, bevallom, az ő sorozatából nem is láttam egy részt se, de a képeken kellően meggyőzőnek tűnt) és szeretjük, amikor összeboronálódik cimborájával, Ian McKellennel. Önéletrajzi könyve egészen bizonyosan rengeteg érdekes sztorit, anekdotát tartalmaz mind a filmes, mind a színházi pályafutását illetően, a színész sajátos humorával fűszerezve. Könyvének hazai kiadója ugyan még nincsen, de innen is szeretnénk üzenni feléjük, hogy a legnagyobb örömmel olvasgatnánk magyar nyelven a színész kötetét.

Kaare Andrews: Spider-Man: Reign (Fumax)

Pókemberből sosem elég. Ez így tény. A hálószövő kéthavi rendszerességgel fixen tiszteletét teszi az újságárusoknál a Kingpin kiadó jóvoltából, valamint egy-két, leginkább az ifjú olvasóközönségnek szánt füzettel is hódít a könyvesboltokban. És még így sem elég. A Fumax tervei szerint az év első felében érkezik egy olyan Pókember-történettel, amely szakít a falmászótól megszokott vidámabb, oldottabb hangvétellel. Hogy ez mennyire jó vagy rossz hír, mindenki döntse el maga, de a magam részéről kíváncsian várom, hogy olvashassam a Reign-t, amelyet sokan A Sötét Lovag visszatérhez hasonlítanak stílusban. A sztorit Kaare Andrews írta és rajzolta, aki több Pókember-, illetve X-Men-címen is dolgozott már.

Kovács Gergő: 

Philip Fracassi: Fiúk a völgyben (Agave Könyvek)

A szerzőt az elmúlt évek egyik legnagyobb horror-felfedezettjeként tartják számon. A Fiúk a völgyben című regénye szinte minden tavalyi horrorkönyves toplistán előkelő helyen szerepelt, és leginkább úgy írható le, mintha Az ördögűző találkozna A legyek urával. Cselekménye egy elszigetelt árvaházban játszódik a századelőn, amit démonok szállnak meg, sorra megfertőzve az ott élő gyerekeket. Hamarosan a fiúk másképp kezdenek viselkedni, csoportokat alkotnak, oldalt választanak, míg mások holtan kerülnek elő. A műfaj rajongói örülhetnek, hiszen a Könyvhétre magyarul is megjelenik a Fiúk a völgyben, ami a horrorban már igen jártas kiadó szerint is az egyik legzsigeribb, legmegrázóbb történet egy új szerzőtől.

Rainbow Rowell: Akármerre visz a szél (Fumax)

Február végén érkezhet magyarul Rainbow Rowell trilógiazáró kötete, az Akármerre visz a szél, ami pontot tesz Simon Snow történetének végére. Simon és Baz varázslattal, sárkányokkal és románccal fűszerezett sztorija még 2021-ben vette kezdetét a Csak ​így tovább című regénnyel, ami bevallottan, összetéveszthetetlenül egy Harry Potter fanfiction. A szerző fogta a már jól ismert Kiválasztott-toposzt, és rengeteg fantáziadús ötlettel csavart rajta egyet, ezért a végeredmény egyszerre jólesően ismerős, miközben valami egészen más is. A folytatás szintén szellemes alapvetésre épült (mi történik a Kiválasztottal, ha beteljesítette, amire kiválasztották?), ezért kíváncsian várom, milyen meglepetéseket és lezárást tartogat a történet vége, amelyet sokan az első résszel emlegetnek egy lapon.

És ti miket vártok a leginkább a könyvek és képregények közül?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.