Hirdetés

Szerkesztőségi körkérdés: milyen könyvet tennél kötelező olvasmánnyá?

|

A Puliwood szerkesztői széles skálán mozogva árulják el, hogy miket ajánlanának a tanulók figyelmébe, legyen azok gimnazisták, főiskolások vagy egyetemisták.

Hirdetés

Szerkesztőségünk tagjai nyilatkoztak már többek között a meghatározó női karakterekkel, az imádni való rohadékokkal és a streamingszolgáltatásokkal kapcsán is, az iskolakezdés kapcsán - valamint a könyves rovatunkat erősítendő - úgy gondoltuk, hogy helye van a listában egy "kötelező" olvasmányokkal kapcsolatos kérdésnek is. Az idézőjel használata persze nem véletlen, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az emberi természet hogy működik: azonnal szertefoszlik a kedv, ha valamire köteleznek és nem a saját érdeklődésünk miatt ismernénk meg, így az alábbi címeket vegyétek jó szándékú javaslatoknak, hogy mi miket látnánk örömmel a tananyag kiegészítéseként. Ki tudja, talán éppen most találjátok meg a következő kedvenc könyveteket/képregényeteket. 

Hirdetés

Szabó Dániel - Bryan Lee O'Malley: Repeta

Ki fogok lógni a cikkből, ugyanis a többiekkel ellentétben én nem egy könyvet, hanem egy képregényt választottam, ugyanis meg vagyok róla győződve, hogy a fiatalok figyelmét legjobban a vizualitáson keresztül lehet megragadni, majd ha az sikerült, jöhet a mondanivaló. Bryan Lee O'Malley 2019-es műve pedig mindkettőben jeleskedik: egy álmokkal teli, fiatal konyhafőnök áll a történet középpontjában, aki éppen egy még jobb hely nyitásán dolgozik, azonban mintha az új éttermen átok ülne, és a lány élete lassan romba dől. Sokan szeretnének ilyenkor egy második esélyt kapni a sorstól, Katie pedig nem is csak egyet kap, ugyanis egy éjjel megjelenik nála egy rejtélyes lény, aki segít neki kijavítani a dolgokat. Csupán le kell jegyeznie a hibát, bekapnia egy gombát és aludnia egyet, másnapra varázsütésre megoldódik minden. Vagy még jobban összekuszálódik? A Repeta egy remek képregénybe oltott tanmese a felelősségvállalásról, a gondokkal való szembenézésről, az önzőségről és az elfogadásról. Ezekre pedig talán most nagyobb szükség van, mint valaha.

Hegedűs Attila - Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok

Bohumil Hrabal nevével gimnazista éveim alatt találkoztam először, amikor egyik irodalomórán ő (is) szóba került. Annyira felkeltették az érdeklődésemet a kissé részeges, de az élet nagy igazságait megörökítő cseh íróról, hogy gyorsan beszereztem egyik regényét, a Szigorúan ellenőrzött vonatokat. A második világháború alatt egy kis cseh falucska kis cseh vasútállomásán játszódó történet egy hatalmas gyomrost adott, amit azóta is csak kevés regény/novella tudott megismételni. Hrabal regényében nincsen semmi az olvasó torkán lenyomva, nincsen semmi a szájba rágva - egy elképesztően gyönyörű és lélekemelő kapcsolat fedezhető fel a nagy, hősi tettek és a kis, nevenincs emberek között. Az utolsó pár oldal (azzal a bizonyos és ikonikus utolsó mondattal karöltve) pedig beleég az olvasó tudatába. Pontosan ezek miatt, és amiatt is ajánlott fiatalon elolvasni, hogy mindenki felismerhesse: a kis tetteknek is ugyanolyan nagy relevanciájuk van, mint a nagyoknak.

Hegyi Balázs - Békés Pál: A Félőlény

A legtöbb diák, ha meglátja azt a két szót egymás mellett, hogy "kötelező" és "olvasmány", rögtön összerándul a gyomra. Ennek feloldására az a kulcs, hogy már alsóban megszerettetjük a gyerekekkel az olvasást, amire Békés Pál A Félőlénye a tökéletes recept. A Félőlény egy a szó jó értelmébe vett tanmese. Egyrészt tanulságos, mert megismerünk egy karaktert a címszereplőn keresztül, aki mindentől elzárva, és nevéből adódóan, félve tölti mindennapjait, majd kilépve komfortzónájából levetkőzi magáról azokat a terheket, melyek eddig a vállát nyomták; ugyanakkor magában hordozza a mesére jellemző varázslatos elemeket. A könnyen olvasható mindössze hatvan oldal alatt egy olyan karakterívet bejáró főhőst ismerhetünk meg, akinek az útját sok történet protagonistája megirigyelné, ahogy számtalan hasonló kihívásokkal küzdő gyerek is.

Buzsik Kriszti - Janne Teller: Semmi

Janne Teller, dán írónő regénye gyerekek egy csoportjáról szól, akik be akarják bizonyítani nihilista osztálytársuknak, hogy van értelme az életnek. Ezért fontosnak tűnő dolgokat halmoznak fel, de mikor Pierre Anthonnak ez sem elég, egyre durvább áldozatokat követelnek egymástól. Az iskolások története megrendítő, néha egészen sokkoló, és görcsös ragaszkodásuk az élet értelmének megtalálásához egy ponton túl már irracionális és rémisztő. Előtör a düh, a csalódottság, és a sérelmek hol gyerekes, hol túlontúl átgondolt megtorlása teljesen kifordítja őket önmagukból. Miközben Pierre Anthon gúnyosan mosolyog rájuk egy fa tetejéről. A Semmi arra késztet, hogy átgondoljuk az értékrendünket, miközben a kiüresedés, a gyermeki gonoszság és az abszurditás ritkán látott méreteket ölt. Kiváló tanmese a felelősségről, a meggondolatlanságról, a haragról, az áldozathozatalról és a hiábavalóságról.

Molnár Dávid - Patrick Rothfuss: A szél neve

Rothfusst újabban sokan állítják párhuzamba George R.R. Martinnal, a Trónok harca szerzőjével, és nem a pozitív értelemben, hiszen nála is már lassan egy évtizede várják a rajongók, hogy pont kerüljön Kote történetének végére. Ez a türelmi állóháború azonban nem vitatja el Rothfuss írói érdemeit és zsenialitását. A szél neve, mely Rothfuss trilógiájának első része, egy olyan alkotás, mely után még a legvérmesebb irodalomtanár is megnyalná mind a tíz ujját. Akik mindig is hiányolták a szépirodalmi eszköztárak használatát a fikciós művekből, azoknak Rothfuss könyve be fog találni. Rothfuss nemcsak egy érdekfeszítő világot és személyes történetet mesél el, hanem a fantasy zsánerétől idegennek ható változatos, már-már nyelvújító szófordulatok alkalmazásától sem retten vissza, a leírt jelenetek pedig részletgazadag festményekként rajzolódnak ki az olvasó lelki szemei előtt - a lényeg mindig éles marad a képen, az elmosódott részeket pedig meghagyja az olvasó fantáziájának kitöltésre. Ezek után a főhős, Kote, lebilincselő E/1-es narrációja már csak hab a tortán.

Kónya Sándor - John Williams: Stoner

A Stoner egy olyan regény, ami egy egész emberöltőt mutat be és teszi ezt minden eposzi jelző nélkül. Végtelenül szomorú alkotás, amely tanítani való humánummal közelít hőséhez, aki a csúnya szóval mondva szürke, hétköznapi ember képviselője. Ami más regényben kicsi vívódásnak tűnne, az itt felnagyítódik, ahogyan pedig elénk tárul Stoner egész élete, úgy értékelődik át magunkban az élet maga. Valamint az, hogy milyen törékeny és múlékony ez az egész mindenség. Kevés csodálatosabb regény íródott és kevés ennél alkalmasabb könyv van arra, hogy felfedezzük magunknak. Mert hogy kevés reklámot kap, az is biztos.

Kátai Levente - Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Azon agyaltam a kötelezők kapcsán, hogy választhatnék egy szimplán lebilincselő, izgalmas könyvet, amely meghozza a gyerekek kedvét az olvasáshoz. Aztán belegondoltam, hogy mik azok a gyomrost adó, nagy hatású regények (vagyis, amik számomra ilyenek voltak), amelyek gimnázium valamely évében már befogadhatóak lennének a tizenéves korosztálynak. A Virágot Algernonnak nem csak ezer és egy téma előtt nyit ajtót, amit a könyv olvasása után kitárgyalni lehet és érdemes, de a cselekményén keresztül kézen fogva vezeti be az olvasót olyan egzisztenciális és pszichológiai kérdéskörökbe és példázza azokat oly érthetően és átélhetően, hogy befogadásához semmilyen magyarázat vagy lexikális tudás nem szükséges. Ez a könyv érzelmileg oly erős, hogy az intellektuális mélységét nem is gond, ha nem rögtön értjük meg, hiszen bőven velünk marad, azután is, hogy leraktuk a regényt. Ahogy főhősünk, Charlie, a szellemi fogyatékos férfiból egy műtét hatására mindenkit túlszárnyaló zseni lesz, mi magunk is szembesülünk azokkal a kérdésekkel, hogy milyen terhet ró egy emberre az intelligencia, az emlékezés képessége, hogy a pallérozottság mennyit ér önismeret és empátia nélkül. A Virágot Algernonnak egy sokoldalúan tanulságos, nagybetűsen meghatározó olvasmány. Olyan hatás ez, amiről fentebb beszéltem, amire mindenkinek szüksége lenne.

Török Tamás - Szerb Antal: Utas és holdvilág

Az általam választott olvasmány esetében kissé rezeg a léc, hiszen Szerb Antal útkereső regénye jelenleg nem része a kötelező olvasmányoknak, de az Utas és holdvilág ma is megkerülhetetlen a középiskolai tanulmányok során. Nem véletlen, hiszen Mihály keserédes nosztalgiával átitatott története egy emberi életöltő minden szakaszában aktuális lehet. Egy érzékeny és bensőséges írás által láthatunk bele egy férfi lelkébe, akiben velencei nászútján ébred fel igazán az elköteleződés és szabadság dilemmája - ez pedig egy olyan vívódás, ami, ha nem is feltétlenül romantikus értelemben, de személyes történetünk minden fejezetében ránk törhet. A regényben kiemelt nosztalgia nem az a fajta egyszerű nosztalgia, mely a mindennapok során, alkalmanként ránk tör. Egy olyan elemi vágyódásról és ragaszkodásról van szó (akár az ifjúság, akár a függetlenség iránt), ami nem zárult le a múltban, hanem még a jelenben is tart. A kérdés, hogy mi az, amiért érdemes lemondani erről a megnyugtató szabadságról. Az Utas és holdvilág nem pusztán egy élvezetes, a szépirodalomban is jól értelmezhető alkotás, de egy olyan én- és útkereső térkép is, mely mindenki számára megfontolandó iránymutatásokkal szolgálhat. Ereje még a könyvnek, hogy ha az ember 5-10 évente újraolvassa azt, egészen más perspektívába kerülhet Mihály gyötrődése.

Jasinka Ádám - Kondor Vilmos: Budapest Noir

A kötelezőkről valahogy mindig a nehéz irodalom jut eszembe, miközben ezek a könyvek az esetek többségében nem is azok, csak egyszerűen akkor "kell" elolvasni őket, amikor még nem vagyunk hozzájuk elég érettek, kitartóak. Egy Bűn és bűnhődés például remek olvasmány, de nem abban az életkorban, amikor az orosz irodalomról tanulnak a gyerekek. Ezért - egy ilyen listán talán szokatlan módon - esett a választásom egy populáris, de remek korrajzzal szolgáló könyvre, illetve inkább könyvsorozatra, Kondor Vilmos Budapest-regényeire, amelyekkel játszi könnyedséggel lehet beleszeretni az olvasásba, a régi Budapestbe, és a tejivók, friss pékáruk világába. 

Ti miket választanátok, ha tehetnétek?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.