Hirdetés

Szerkesztőségi körkérdés: meglévő és leendő streamingszolgáltatások

|

Idén megveti a lábát hazánkban is a Disney+ és jön az HBO Max, így megkérdeztük a szerkesztőinket, hogy jelenleg milyen előfizetéseik vannak és a közelgő szolgáltatások közül mikre terveznek pénzt áldozni.

Hirdetés

Egyre élesebb a streamingháború, a platformok nem győzik gyártani a tartalmakat, hogy magukhoz édesgessék az előfizetőket, a piac pedig évről évre egyre telítettebbé válik. Olyan gigászok "marakodnak rajtunk", mint a Netflix, az HBO és a Disney, de nem lebecsülendő az Amazon, az Apple és a többi versenyző sem. Pénztárcával is egyre nehezebb tartani a lépést a növekvő kínálattal, a felhasználóknak muszáj mérlegelniük, hogy melyik szolgáltatás milyen tartalmakkal szolgálja ki őket. Éppen ezért megérdeklődtük a Puliwood szerkesztőitől, hogy mi a véleményük ebben a témában.

Hirdetés

Kérdés: milyen streamingszolgáltatást használsz és mikre tervezel előfizetni?

Szabó "Szada" Dániel: Már egy ideje felhagytam a DVD-k gyűjtögetésével és átálltam az online tartalomfogyasztásra, ami anyagilag és felhozatal tekintetében is kifizetődőnek bizonyult. HBO GO és Netflix előfizetéssel rendelkezem, amik képesek lefedni azt a sorozat- és filmpalettát, ami érdekel, de kacérkodok az Apple TV+-szal és az Amazon Prime-mal is, mivel sok jót hallottam róluk, viszont magyar tartalmak tekintetében sajnos egyelőre elmaradnak a korábban említettektől (angolul és magyarul is szívesen szórakozom, de inkább utóbbit preferálom). Szerencsére már ez a helyzet is változni látszik, ráadásul idén Magyarországra is megérkezik két nagyobb játékos a Disney+ és az HBO Max képében (utóbbi ugyebár az HBO GO-t váltja). A Disney+ a Disney- és Marvel-produkciók miatt mindenképpen érdekel, de csakis akkor, ha a megszokott minőségű magyar szinkron társul mellé, az HBO Max esetében pedig evidens, hogy folytatódni fog az előfizetésem, egészen addig, amíg a felhozatal alapján azt megalapozottnak látom. Izgalmasnak ígérkezik 2021 streaming szemszögből is. 

Jasinka Ádám: Amikor napi szinten foglalkoztam a szinkronos tartalmakkal, írtam róluk és néztem is őket, akkor a fő szempont az volt, van-e magyar hang? Eltelt pár év, már nem írok szinkron tematikájú cikkeket és ennek is köszönhető, hogy átszoktam a feliratra. Főként azért, mert vannak műsorok, amikhez nem készítenek magyar hangot és egy idő után az angol nyelvet szokta meg a fülem. Ennek a változásnak az eredménye, hogy míg kezdetben az HBO GO tartalmait fogyasztottam, ma már 90%-ban a Netflixet nézem. Másfelől minden rész egyszerre elérhető, ez pedig menő. Mivel nem sok sorozatot nézek, közel se annyit mint itt a kollégák, nekem ez a két platform is sok, maga a Kánaán, így nem látom értelmét előfizetni egyik másik már itt lévő vagy hamarosan induló felületre. Amim még van, az az RTL Most+ regisztráció, amit kizárólag akkor használtam, mikor ment az Álarcos énekes, mivel ott tudtam élőben nézni így, hogy nincs tv előfizetésünk.

Fonyódi Noémi: Jelenleg a Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video és Apple TV+ kombóval nyomulok, de ha lenne itthon Hulu, azt is belevenném a körbe. Annyira kényelmes ezekre előfizetni, még ha nincs is ötletem, hogy épp mit nézzek, tutira találok valamit, mondjuk mire egyáltalán mindent végigpörgetek, igazából egy filmet már meg is nézhettem volna. Ráadásul a Netflixen elég jól működik az algoritmus és csak olyat dob fel, ami érdekel vagy szuper kis gyöngyszemeket találok (pl. The Order, előtte nem is hallottam róla). Emellett elég erős a stand-upokban és az egyéb showműsor kategóriákban, mint legutóbb a History of Swear Words stb. Ezeket nagyon bírom és otthon munka közben (főleg mostanában ugye...) nagyon praktikus, hogy csak benyomom a tévén. A lineáris tévét le is mondtam, szereztem inkább egy bika netet és egy 4k-s készüléket, így az igazi. Nekem még mindig nem világos, hogy mi lesz a különbség az HBO GO és a Max között, szóval ott még tuti kivárok és különben is, amelyik marketinges kitalálta ezt a nevet, az nem volt normális. Az Apple TV+-t hagyom lejárni, ingyen félév járt a telefonhoz és ahhoz eléggé üres, hogy fizessem, az egeres céget is megvárom, amíg értékelhető mennyiség lesz rajta. 

Buzsik Turner Kriszti: Előfizetésem kizárólag a Netflixhez van, úgy érzem, ezzel örök életre el lehet lenni, annyi minden van rajta. De boldog haszonélvezője vagyok néha az HBO GO-nak is, viszont kevés a tartalom, ami ott igazán érdekel, ezért nem is gondolkodom sajátban. Ugyanígy vagyok az eljövendőkkel is, alapvetően mozipárti vagyok, szóval hajlandó vagyok várni, a streaming nálam inkább kényszerűség, mint lehetőség, nem vagyok az otthoni filmezés híve. Nem beszélve arról, hogy ha csak néhány platformot említünk (HBO, Amazon, Netflix, Disney+ stb.), se a lelkem, se a pénztárcám nincs felkészülve ennyi alternatívára. Szívesebben költök a mozira, mint a ki-nem-mozdulós, kuckózós formákra.

Péter Zsombor: A régi motoros Netflixen kívül semmilyen előfizetésem nincs és egyelőre nem is tervezem, hogy bármelyikre beruházzak. Persze a kínálat szüli a keresletet, úgyhogy nem zárkózom el semmitől, mindegyik platformra érkeznek ígéretesnek tűnő darabok. Meglátjuk, hogy miként folytatódik a tendencia, milyen exkluzív címek érkeznek és az alapján viszonyítok (mint például a Snyder Cut, a Mortal Kombat, a Dűne és a The Suicide Squad az HBO Max esetében). Egy darabig viszont úgy tervezem, hogy nem fizetek elő egyikre sem.

Bagi Levente: A streamingfogyasztók között én mindenképpen a kísérletező kategóriába sorolnám magam. Igyekszem minél többet kipróbálni, hiszen valamennyi rendelkezik csábító tartalmakkal, de a legjobb mégis az, amikor olyan gyöngyszemekre tud találni az ember, amikről azelőtt nem is hallott. Ebből fakadóan csupán megszakításokkal szoktam előfizetni egy-egy streamingplatformra hiszen az a tapasztalatom, hogy 1-2 hónap alatt kifogyok azokból a tartalmakból, amik igazán érdekelnek és jobbnak tartom, ha máshol kutatok néznivaló után. A mezőny élén egyértelműen a Netflix áll, hozzájuk térek vissza a legsűrűbben, mivel rendre visszacsábítanak egy új premierrel, amelyet követően könnyen el tudok veszni a folyamatosan bővülő dokumentumfilm-kínálatukban. Az Amazon Prime mellett sem mennék el, ahol meglepően jó reality sorozatokra lehet bukkanni. Az HBO GO-ra mindig is csak a Trónok harca és a Westworld csábított, így azokon kívül egy-két izgalmas minisorozatot leszámítva elég szegényesnek találtam a kínálatot. Remélem a többet ígérő HBO Max ennél színvonalasabb lesz, akkor megfontolom az előfizetést. Ami pedig a Disney+-ot illeti, már elő vannak készítve a bankkártya-adataim Miki Egér számára, hiszen a The Mandalorian és a WandaVision után már most megvettek kilóra.

Hegedűs Attila: Amióta az eszemet tudom, mániákus film- és sorozatgyűjtő vagyok. Megannyi ritka vagy már nem kapható DVD és Blu-ray kiadás díszeleg a polcomon, amiket alkalomadtán rendre elő is veszek. Ez a hozzáállásom viszont megváltozott a streamingcsatornák térhódításával, hisz a fizikális kiadások kezdtek visszaszorulni a piacról, és amik még meg is jelentek, azok minőségileg egyáltalán nem érték meg a pénzt. Így én is váltottam, és már hosszú évek óta Netflix előfizető vagyok, amivel a streaming talán legnagyobb részét le tudom fedni. A csatorna saját, önálló tartalmit (beleértve a filmeket is, mert én már csak ilyen elvetemült vagyok…) elképesztően imádom, és a hetente érkező új filmek/sorozatok is arról győznek meg, hogy maradjak. Arra a kérdésre viszont, hogy az újonnan bejövő streamingszolgáltatók közül (mint a Disney+ vagy éppen az HBO Max) fogok-e előfizetni még valamire, nem tudom a választ. Egyelőre egyik sem kecsegtet olyan tartalommal, amik miatt a bankkártyám után nyúlnék, de ez lehet, hogy változni fog. Addig is én maradok hithű netflixes.

Kónya Sándor: Én eddig az HBO GO-ra, valamint a Netflixre fizettem elő, amiknek tartalmával meg is vagyok elégedve, viszont egyelőre még kérdéses, hogy a közeljövőben melyek lesznek azok az újak, amelyekre befizetek. A Disney+ természetesen vonzó a bejelentett Marvel-tartalmai miatt, de egyelőre így is annyi néznivalót zúdít ránk a Netflix, hogy azt is csak nehézkesen tudom követni (még ha a minőség nem is mindig egyenesen arányos a mennyiséggel). Az HBO MAX is csábítónak bizonyul (na, nem Az Igazság Ligája miatt), de nagyon örülnék egy Amazon Prime-nak, valamint egy Criterion Channelnek is. De ha mindent összevetünk, ott van az a tényező is, hogy a pénztárcánk is kárát látja mindennek. <Félszegen ránéz a polcokon sorakozó DVD-gyűjteményre, majd vállat ránt.> Igazából nem zárok ki semmi eshetőséget.

Hegyi Balázs: Szélesedik a streaming-paletta, a mozik zárvatartása miatt pedig egyre többen regisztrálnak valamelyik szolgáltatóra. Nekem jelenleg csupán Netflix előfizetésem van, abból is a prémium, de ezt leszámítva fogalmazzunk úgy, hogy az internet labirintusát járom, ha filmet vagy sorozatot keresek. Volt néhány hónapig HBO GO-m, de ott sem a kínálat, sem a kezelési felület nem fogott meg igazán. Az utóbbi időben azonban az eddig Magyarországon nem megjelenő, ám idén már itthon is várható HBO Max és a Disney+ tűnnek a Netflix potenciális riválisainak, de egyelőre nem győztem meg magam, hogy bármelyikre is előfizetnék. Ha választanom kéne, akkor azért választanám mégis a Disney+-t, mert bár lesznek nagy dobásai az HBO-nak is a Warnernek köszönhetően, az előbbi felhozatalából több mindenbe bele fogok kóstolni (MCU, Pixar, Star Wars), mondom ezt úgy, hogy én mindig is a szerzői filmek pártfogója voltam. Azért a néhány filmért viszont nem fizetnék havonta több ezer forintot, látva, hogy sajnos nem ömlenek a nyakunkba. De ne legyen igazam. 

Pavlics Tamás: Kezdetben csak Netflixem volt (ennek már lassan 3 éve vagyok előfizetője), aztán az Amazon Prime, majd induláskor már az Apple TV+-ra és a Disney+-ra is előfizettem. És ugyan ingyenesnek számít, de a BBC Playert és a 4 All-t (a Channel 4 szolgáltatóját) is használom alkalomadtán, mivel itt az Egyesült Királyságban számos sorozatot, filmet ezeken adnak le, amit odahaza például az HBO tenne meg. És nyilvánvalóan, ha lesz HBO Max, arra is elő fogok fizetni, így pedig már egy egész jó tartalmi kínálatot le tudok fedni velük. Ezek közül a leginkább a tartalmi sokszínűség és kezelhetőség okán a Netflixet fogyasztom, a Disney+-t egyelőre csak a The Mandalorian/WandaVision miatt fizetem, az Amazont és az Apple-t pedig nem nézem annyit, mint kellene (pedig utóbbin van magyar felirat is), noha a minőségi tartalom utóbbi kettőben sokszor lényegesen erősebb.

Goretity Dániel: Engem a streaming szolgáltatások személyesen 2016 januárjában értek el először, amikor a Netflix elérhetővé vált Magyarországon. Rögtön induláskor előfizettünk három másik egyetemi barátommal, az accountom azóta is él és jelen sorok írásakor is szól a háttérben. A szolgáltatás minősége, ára és az original tartalmak kombója nálam jelenleg magasan az első helyen áll a többi streaming versenyében - szerencsére erről szüleimet is sikerült azóta meggyőzni. Az Aranyélet 3. évada kapcsán előfizettem HBO GO-ra is, nagyjából másfél évig használtam, amikor is azon kaptam magam, hogy igazából se a Watchmen előtt, se után hónapokig már nem nyitottam meg. Ráadásul a szolgáltatás minőségével is voltak bajaim, úgyhogy végül lemondtam az előfizetésem és az HBO Max-ról se vagyok egyelőre teljesen meggyőzve, hogy kell-e nekem. Amazon Prime-om van, azt közepesen használom ki, valamint ha elérhetővé válik a Disney+, valószínűleg arra is befizetek, egy pár hónapra biztosan.

Így látják a szerkesztőink a streamingszolgáltatásokat. És ti?

Kiemelt kép: Variety

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.