Hirdetés

A kék szemű szamuráj - Sorozatkritika

|

Bárcsak minden bosszúhadjárat ilyen menő lenne.

Hirdetés

Mint az animációs filmek nagy rajongója, repesek az örömtől, hogy az utóbbi években a sorozatok terén feltámadt a felnőtt közönségnek szánt rajzfilmsorozatok műfaja (amit egészen eddig a japán animék uraltak). A Netflix sorakoztat fel egyre több ilyen művet, ami azt is jelzi, hogy népszerű a zsáner, és a nézők szívesen fogyasztanak ilyeneket.

A Laserhawk kapitány: Egy Blood Dragon mellett egy ambiciózusabb sorozat is debütált november elején, ami a 17. századi Japánba kalauzol el bennünket.

Hirdetés

A kék szemű szamuráj címszereplője egy félvér kardforgató, Mizu, kinek egyik apja egy nyugatról érkezett kaukázusi, anyja pedig japán. Viszont Japán ezen időszakában elzárkózott a külvilágtól, a külföldiek ki voltak tiltva az országból, és törvény szerint fehér ember sem tartózkodhatott az országban. De titokban mégis rejtőzködik valahol egy nyugatról érkezett férfi, Mizu őt próbálja megtalálni, mivel céljául tűzte ki, hogy végez azokkal a fehér férfiakkal Japánban, akikből az egyik potenciálisan az apja, aki ilyen sanyarú sorsot szánt neki. A bosszúsztori természetesen nem ilyen egyszerű, más karakterek is felbukkannak, mint Akemi hercegnő, egy gazdag lord leánya, aki próbálja elkerülni a kényszerházasságot, illetve Taigen, a kardforgatóbajnok szamuráj, aki Akemivel szeretné összekötni az életét.

Nem véletlenül említettem fentebb, hogy A kék szemű szamuráj egy ambiciózusabb sorozat, hiszen a nyolc epizódja fejenként 50 percesek, de van, hogy egy óránál is hosszabbak, illetve nagy hangsúly van fektetve a kardpárbajokra. Kapásból ezt emelném ki először a pozitívumok között, hiszen ez a sorozat legszembetűnőbb sajátossága, hogy mennyire jól megkoreografáltak a harcjelenetek. Az egy az egy elleni párbajok, a nagycsoport elleni összecsapások mindegyike akciófilmeket megszégyenítően látványos és jól követhető. Nem is csoda, hiszen Jane Wu, aki producere és rendezője a sorozatnak maga is harcművész, és nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy legyen életszerűség a harcokban, legyen ereje az ütéseknek, súlya a fegyvereknek, de mindezek mellett hordozza magában az akciófilmes és japán szamurájfilmes hatásokat is. Illetve főhősünk akármilyen jó kardforgató, nem sebezhetetlen, és plusz izgalmat ad, ahogy nem lehetünk sose biztosak, hogy a nagy bosszúhadjárat közben mikor kap be olyan ütéseket, amikből már nem áll fel.

Atmoszférájának építésében valóban alapul vették a régi japán szamurájfilmeket, de egy adag tarantinós Kill Bill ihletettség is érződik, egy ízig-vérig amerikai-japán kohézió (épp ahogy a címszereplő háttere). Ehhez párosul a pazar látványvilág, amelynek nem is a karakterek vagy a részletes megrajzoltság az ereje, sokkal inkább a gyönyörű tájak, harsány színek és fényjáték együttese, illetve ahogy fentebb ecseteltem az akciójeleneteket, mozgás közben néz ki igazán jól A kék szemű szamuráj. Az autentikus, fúvós japán zenei hangzás és a válogatott dalok váltakozása együtt egy nagyos erős identitást kölcsönöz a sorozatnak.

Maga a cselekmény a hosszú epizódjaival egy lassan építkező, karaktereire kellő időt szánó, semmit sem elsiető történet, amit nem is szándékoztak csavarokkal és nagy megfejtésekkel túlbonyolítani. Ez egy tradicionális bosszúsztori annak szokásos toposzaival, karakterfejlődéseivel, távolkeleti bölcsességeivel, de valójában a narratíva az, ami egy igazán szórakoztató, hatásos és érzelmes egésszé gyúrja össze ezeket a szegmenseket.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Mizu karakterét jól kiegészíti a lelkes, nagydarab szárnysegéd, Ringo karaktere, illetve Taigen és Akemi karaktere is egyre érdekesebb lesz a részek előrehaladtával, és mindegyikük magával ragadó jellemfejlődésen megy keresztül. Nagyon jól áll ennek a történetnek a ráérős tempó, a harcok intenzitásának és a meditatív, érzelmekre koncentráló jelenetek kontrasztja. Tipikusan olyan cucc ez, amihez úgy érdemes leülni, hogy el tudjon benne mélyedni a néző.

A kék szemű szamuráj egy teljesen korrekt bosszútörténet, amit a japán szamurájfilmes és hollywoodi akciófilmes ihletettség, a nagyszerűen megkoreografált harcok, pazar látvány és magával ragadó hangulat egy rettentően szórakoztató sorozattá emel fel. Akad itt bőven vér, kaszabolás, akció, szex, dráma, érzelmek, bosszú és bosszú... Szerintem ennél többet nem is kívánhatnánk.

A kék szemű szamuráj

Kinek Ajánljuk
  • Akik elvesznének a 17. századi japán világában.
  • Akik egy lassan építkező, hangulatos bosszúsztorira vágynak.
  • Akik imádják a szamurájharcokat.
Kinek Nem
  • Akik a lendületes, csavaros, komplexebb történeteket részesítik előnyben.
  • Akik szerint a kardos harcos unalmasak.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.