Hirdetés

A keltetés - Kritika

|

Egy diszfunkcionális család ágy alatt lakozó szörnye.

Hirdetés

Hanna Bergholm bő 15 éve alkot a filmszakmában, ám az első egész estés művére egészen idáig várni kellett. A finn író-rendező bemutatkozása a Sundance fesztivált is megjárta és kifejezetten pozitív visszhangnak örvendett a kritikusok körében. A keltetésben benne volt a potenciál, hogy az év egyik kellemes meglepetése legyen horrorfronton, ráadásul Európából, de ez a bravúr csak részben jött össze.

Hirdetés

A 12 éves Tinja (Siiri Solalinna) tornászként élete első versenyére készül, de a felkészülés nem egyszerű, édesanyja megköveteli a tökéletességet. Egy nap, a kislány talál egy tojást a közeli erdőben és hazaviszi. Amikor az egyre méretesebbé váló tárgyból kikel valami, Tinja megretten, de mégis tovább folytatná a gondozást.

A keltetés történetéről jobb minél kevesebbet tudni, noha aki járatos az elvontabb, lélektani horrorokban, az a szinopszist elolvasva is összerakhatja, hogy mire akarja majd Bergholm kifuttatni a konklúziót. Stílusát tekintve olyan alkotásokat idéz meg, mint a Relic, a Saint Maud vagy a Censor, noha színvonalban nem ér fel hozzájuk, a koncepciót nézve mindenképp egy lapon említhetők. De mire is gondolok?

Adott egy kerettörténet, mely horrorelemekből épül fel, ám a dráma legalább annyira fontos tényezője az összképnek. Tinja családja látszólag tökéletes. Apa, anya, gyerekek, szép kertes ház, mindenki mindig vidám. A felszín alatt azonban úgy rothad ez a família, mint egy két hónapja napon aszalódó hulla. Anyuka mindent dokumentál a vlogjára, nyomás alá helyezve mindenkit, hogy egy másik arcát mutassa. Apuka szánalmasan méla, életképtelen, kiégett férfi, akiben semmi tartás nincs, Tinja öccse pedig egy elkényeztetett, hisztis kölyök, zéró empátiával. Nem csoda, hogy a lány a tojás nevelgetésének szenteli idejét. A kikelés után egy szörnyfilmes, testhorroros fordulatot vesz a cselekmény, mely sok helyen groteszk, sőt gusztustalan. Aztán szépen lassan elkezdhet körvonalazódni, hogy kicsoda, micsoda az a bizonyos fióka.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A keltetés tartalmilag és gondolatiságában is mélyre megy, kényelmetlen témákat a felszínre hozva. Bergholm azt hivatott bemutatni, hogy milyen fontos a szülői felelősség, illetve mennyire káros, ha anyuka vagy apuka a saját álmait hajkurássza a gyermekét kihasználva. Az efféle túlzott elvárásoknak személyiségtorzító hatása lehet, ennek láthatjuk itt egy igen szélsőséges példáját. Ha már a szélsőségeknél tartunk, talán ez a film legnagyobb hibája. Borzasztó szájbarágósan tud mesélni, olyan végleteket bemutatva, melyek nem feltétlenül indokoltak. Gondolok itt az anya teljesen rideg beszólásaira vagy az apa teszetoszaságára. Visszafogottabb, árnyalt módszerekkel is lehetett volna érzékeltetni, hogy Tinja mennyire elkeseredetten próbál megfelelni és a család része lenni. Ugyanez elmondható a horrorpanelekről, melyek sokszor az olcsó jump scare-ekre hagyatkoznak, holott ezek nélkül is működne a nyomasztó hangulat.

A keltetés egyáltalán nem rossz bemutatkozás Bergholmtól. Megvannak a hibái, helyenként túlságosan is sablonokra építkezik, illetve a didaktikusságán is lenne mit csiszolni. Nem megy a szomszédba egy kis ízléstelenségért és nem fél zavarba ejteni a nézőt. Ami mégis megmenti, hogy érdekes és fontos témákat feszeget a szülői felelősségről, a nevelés fontosságáról, a túlzott elvárások visszásságáról. Nem adja könnyen magát és meg kell tanulni felfedni a rétegeit, már ha vevők vagyunk rá. Ez a tojás kikelt, s nem feltétlenül a legegészségesebb, de kétségtelenül különleges fióka.

A keltetés

Kinek Ajánljuk
  • Aki nem fél, ha zavarba ejtik
  • Aki egy különleges horrorra vágyik
  • Aki szereti, ha egy horrornak van mondanivalója
Kinek Nem
  • Aki könnyen zavarba jön
  • Akit zavarnak a szélsőségek
  • Aki életszerű karaktereket látna
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.