Hirdetés

A kör bezárul – ilyennek láttuk az 1-2. epizódot

|

Steven Soderbergh újfent megörvendeztetni látszik minket egy velejéig feszült krimi-thriller sorozattal.

Hirdetés

A szebb napokat is megélt HBO Max (vagyis most már csak Max) még 2021 nyarán jelentette be, hogy az író, Ed Solomon és a polihisztor rendező, Steven Soderbergh újfent együtt fognak dolgozni a streamingszolgáltató égisze alatt. A felettébb kevés figyelmet kapó Mozaik sorozat (Sharon Stone főszereplésével) és a szintén felettébb kevés figyelmet kapó Semmi hirtelen mozdulat (Benicio del Toróval és Don Cheadle-lel) után kettejük neve majdnem garanciát jelent a csavaros, feszült történetekre.

Nincs ez másképp a legújabb munkájuk, A kör bezárul (Full Circle) kapcsán sem, amiből már el is érhető az első két epizód az HBO Maxon.

Hirdetés

Mind a Mozaikkal, mind pedig a Semmi hirtelen mozdulattal kapcsolatban jogosan lehetett azt megjegyezni, hogy a legnagyobb pozitívumuk egyben a legnagyobb negatívumuk is. Se a sorozat, se a film nem egy délutáni matiné. Egyiket sem fogjuk egy fárasztó nap után elindítani, hiszen mindkettő jócskán megköveteli a figyelmet, és segítő mankók nélkül a nézőre bízza a titkok (rejtélyek) megoldásainak értelmezését. Hasonló a helyzet A kör bezárullal is. Solomon szövevényes cselekménye elképesztően labirintusszerű, ami egyszerre négy történeti szálon fut, más-más karakterekkel és a köztük lévő, sokszor kusza interakciókkal. Viszont szerencsénkre van itt egy Soderbergh, akinek biztos rendezése, formanyelvi megoldásai és erős színészgárdája bőségesen árnyalja a helyzetet. (Igen, a rendezés mellett megint ő az operatőr és a vágó is, és igen, megint álneveken jegyezve azokat - szinte már rendeltetés alapon.)

A kör bezárul tipikusan az a sorozat, aminek történetéről érdemes a lehető legkevesebbet tudni, mielőtt belevágunk. Még az alább belinkelt előzetest sem érdemes megnézni, vagy akár a Maxon elérhető, sokszor nevetségesen bárgyú leírást elolvasni. Nagyon nagy vonalakban egy gyilkossággal kezdődik a széria - konkrétan, amint kivilágosodik a kép, azonnal megölnek valakit -, ami alapjaiban bolygatja fel a helyi maffiacsalád állóvízét. A család feje, Mrs. Mahabir azonnal bosszút forral, viszont a spirituális beállítottsága révén nem egy szimpla szemet-szemért gyilkosságban gondolkozik. Egy részleteire bontott, aprólékosan felépített emberrablást tervel ki, ami nagyon nem az (lesz), aminek elsőre látszik.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Már ennyiből - főleg a spiritizmus beemelésével - is látszik, hogy Solomon jócskán megcsavarja a szokásos bosszúsztorit. Ezt tetézi tovább a fentebb említett négy történetszál, amik persze folyamatosan össze-összeérnek, hogy a néző még kevésbé érezhesse magát biztonságban az érthetőség leghalványabb árnyalatával. Itt tényleg kell figyelni a karakterekre, megjegyezni a nevüket, a befolyásukat és a motivációjukat - hiába van belőlük rengeteg. Viszont Soderbergh van annyira profi, hogy sosem hagyja a nézőt teljesen elveszni ebben az egészben. Mindig ad valami olyat, amire felvonhatjuk a szemöldökünk, amibe belekapaszkodhatunk, amivel könnyebben átláthatjuk a helyzetet - vagy éppen amivel azonnal kizökkent minket a nézői komfortzónánkból. Ezt a fajta játékos profizmust pedig nem lehet tankönyvekből megtanulni.

Habár két epizód alapján nehéz pálcát törni, de a színészek mindehhez tökéletesen is asszisztálnak. Mivel a sorozat tényleg rengeteg "főbb" karaktert mozgat, így kvázi nincs egy igazi, kiemelt protagonistánk (sőt halkan megsúgom, antagonistánk sem). Viszont mindenki kihasználja és emlékezetessé is teszi a saját pillanatait. Timothy Olyphant és Claire Danes pillantásait minden aggódó szülő magáénak fogja érezni, Zazie Beetz gondterhelt játéka a saját erkölcsi határaival küszködőket szólítja meg, és amíg Dennis Quaid imádni valóan tenyérbe mászó, addig CCH Pounder teljesen balgatag, de pont emiatt kiszámíthatatlan is.

A kör bezárul egy roppant mód érdekes vállalás. Úgy tálalja a megszokottnak mondható krimi-thriller sztorit, hogy beemel elsőre oda nem illő, sőt jócskán megkérdőjelezhető elemeket - amik viszont nem parodisztikussá, hanem sokkalta inkább tudatos határfeszegetővé teszik az összképet. Kell neki a figyelem, és hogy átrágjuk magunkat akár többször is a történteken, de a nap végén meg is hálálja majd a belefektetett energiát. Csak tartson ki ez a furcsa, de megkapó összhatás a végére is. A kör bezárul első két epizódja már elérhető HBO Maxon, a maradék négy rész pedig heti bontásban érkezik majd - méghozzá párosával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.