Hirdetés

A Sötét Lovag - Felemelkedés - Kritika

|

A magas szárnyalás után kicsit alacsonyabban, de befejezi röptét a denevér.

Hirdetés

Azt már most le kell szögeznem, hogy a Denevérember kalandjainak záróakkordja, abszolút remek befejezése a trilógiának - azt is megkockáztatom, hogy méltó - de a vele szemben támasztott gigászi elvárásoknak képtelen teljes egészében megfelelni. Erről viszont kevésbé tehet Nolan, sokkal inkább a manapság jellemző, minél többet mutatni akaró marketing, ami a filmet körülölelő rajongással párosulva - vagyis a fanok minden infomorzsára és elméletre való ugrása - rontják az összképet, de közel se annyira, hogy romba döntse az első két résznek, vagy rendezőjének nimbuszát.

Hirdetés

A filmtörténelem híres trilógiáiban általában a második részek, amik a leginkább emlékezetesre sikerültek (A birodalom visszavág, Terminátor 2, Keresztapa 2), és ebbe a köpenyes igazságosztó hármasa is tökéletesen illeszkedik.Ez pedig nagyon egyszerű oka van. A második rész mentesül mind a világ szabályainak megismertetése, az alapvető karakterek bemutatása, mind pedig a lezárás kényszerű súlya alól, így sokkal jobban tudnak a karakterekre, a történetre koncentrálni, esetleg egy-egy bátrabb döntést meghozni, amire az esetleges folytatásokban adhatnak magyarázatot. (Bele se merek gondolni mennyi vita folyhatott le annak idején Darth Vader vallomásának igazságtartalmával kapcsolatban A Jedi visszatérig.) Nolan ettől függetlenül igyekezett egy az önálló lábán is megálló filmet faragni, amely sem a lassú építkezése (kell azért az a közel 3 óra), sem pedig a saját grandiozitása alatt nem rogyik össze, és a rendező végülis célt ért, csak az arányokat harmadjára már neki sem sikerült belőnie.

Az alkotók az előző résszel ugyanis olyan magasra helyezték azt a bizonyos lécet, hogy azt képtelenek voltak átugrani (hogyan tudsz felérni egy mesterműhöz?), de gyanítom, nem is próbálták. Nolan, akárcsak egy néma őr, úgy próbálta védeni a sztorit most is az idő előtti kiszivárogtatástól, de az említett rajongói elméletekkel ő sem tudott mit kezdeni, így elmondható, hogy akármennyire is próbálja csavarni a történetet, a rutinosabbak számára az abszolút mentes minden fajta meglepetéstől. Ez Bane karakterében kulminálódik igazán. Heath Ledger Jokere után (akire egy fikarcnyi utalás sem történik a játékidő alatt) hálátlan feladat egy Batman film antagonistájának lenni. A káosz anarchista katonájához képest Bane céljai sokkal egyértelműbbek, letisztultabbak, és akármennyire is fenyegető és impozáns a városrombolás, amit véghezvisz - megfűszerezve a gazdasági válságból hasznot húzó elit kritikájával - nem érezni a pusztításával járó terror súlyát, mivel Nolan annyira szereplőire koncentrál, hogy Gotham egyszerű lakóiról, akikért Batman gyakorlatilag a harcát vívja, szinte teljesen megfeledkezik.

A folytatás emellett némileg áthatja a kényszeredettség érzete, miszerint Nolan már más utakat járt volna, de a rajongói akarat és a stúdió nyomás erősebb volt még nála is, ugyanakkor hiába nyúl alkalomadtán kényszerű filmes panelekhez, nem is ő lenne, ha hiányozna e mögül is egy jól átgondolt koncepció. Míg az első rész a félelem, a második a káosz, addig A Sötét Lovag - Felemelkedés a fájdalom témakörére épül, és Tom Hardynak ugyan (legyen akármekkora zseni is) esélye sem volt felnőnie Jokerhez, a színész mindössze a szemeivel képtelen átadni a fenyegetettség érzetét, ha drabális testalkata nem lenne ehhez elég. Míg Ra's Al Ghul a szívre, Joker az elmére, addig ő egyértelműen Batman fizikumára mér csapást, ezzel is szépen lekerekítve és körbejárva a trilógia hősének útját.

A harmadik rész még így is, mint egy éber védelmező, tartja bennünk a lelket, hogy nem csak a szemkápráztató, de üres látványosságokkal teli blockbusterekkel kell beérnünk Hollywoodból, hanem valóban igényes, szórakoztató és - ami jelen esetben fontos - elgondolkodtató produktumukkal. Amit az előző részben sokan hibának vetettek fel - némileg joggal - hogy Joker és Harvey Dent figurája mellett a címszereplő háttérbe szorult. A Batman: Kezdődik!-hez hasonlóan most ismét Bruce Wayne kerül a középpontba. Az ő útja, pontosabban a mélyből való kimászása és felemelkedése a film legerősebb eleme, igaz közel se annyira, mint az említett első részben. És ebben az utazásban a most is kiváló Christian Bale-t a legnagyobbak segítik: a szívszorító alakítást nyújtó Michael Cain-től kezdve, a Macskanő jelmezben abszolút hiteles Anne Hathaway-en keresztül, a tucat karaktert is szimpatikussá tevő Joseph Gordon-Levitt-ig.

A sok történeti szál és a monumentalitás ugyan darabossá teszi a cselekményt, de a karakterek ezúttal nem nőnek egymás fejére, és az impozáns látvány ezúttal sem öncélú, hiszen most tetőzik be mindaz, amit az első két epizód csak pedzegetett. Nolanre viszont igazán hálátlan feladat is hárult: le kellett zárnia azt, ami a képregényekben jószerével a végtelenségig folytatható, így Batman útját. Sokaknak nem nyeri el ez a tetszését (kiváltképp az utolsó képsorok), már csak azért sem, mivel Nolantől szokatlan módon jó előre látható az egész, mindezzel együtt a lekerekítettséghez ez szükséges lépés volt.

Nem sokon múlott, hogy a film a mennybe meneteljen, de egy ilyen nagy ívű történetet epikusan, pátosz nélkül lezárni, úgy, hogy az a nagynevű elődökhöz felérjen, valósággal lehetetlen, és ez sajnos Nolan-nek sem sikerült. Mégis, mint egy sötét lovag, minden hibájával együtt a színes-szagos blockbusterek tarkította sakktáblán, könnyedén mattot tud adni vetélytársainak. A páncélja nem olyan fényes, mint amilyet elvártunk, de mégis egy olyan minőségi, igényes film rejlik alatta, amilyenre a mai mozi közönségének szüksége van, és amilyet igazán megérdemel.

A Sötét Lovag - Felemelkedés

Kinek Ajánljuk
  • Nolan és Batman rajongóknak!
  • Akik unják a színes-szagos szuperhősmozikat!
  • Rendszerelleneseknek!
Kinek Nem
  • Akik az első két rész színvonalát várják!
  • Akik szerint ez nem Batman továbbra sem!
  • Akik szerint Nolanhez nem valók a klisék!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.