Hirdetés

Akik az életemre törnek - Kritika

|

Zöld erdőben jártam, Angelinát láttam, fel akart gyulladni, szabad-e locsolni?

Hirdetés

Taylor Sheridan elsősorban forgatókönyvíróként tette le a névjegyét. Őt dicséri a két Sicario film, illetve a szintén remek A préri urai. Négy évvel ezelőtt rendezőként is kipróbálta magát, a Wind River - Gyilkos nyomon pedig pazar bemutatkozásnak bizonyult. Letisztult, cseppet sem hatásvadász, mégis gyomorba vágóan fajsúlyos darab lett, így okkal várhattuk a legújabb munkáját, az eredmény azonban most sajnos nem annyira rózsás.

Hirdetés

Hannah (Angelina Jolie) tűzoltó, akit lefokoznak egy hibája miatt. A traumától szenvedő nő lehetőséget kap a javításra, amikor találkozik egy kisfiúval, akinek a szeme láttára végezték ki az apját. Hannah eltökélt szándéka, hogy megvédje a gyereket és szembenézzen a hibájával.

Sheridan stílusa egyből felismerhető a munkáin. Úgy viszi tovább a neo-western vonalat, hogy mindig valami autentikus köntösbe bújtatja a viszonylag egyszerű konfliktust. Remekül bánik a helyszínekkel, felépíti a karaktereket, illetve szenvtelenül, naturalista valójában ábrázolja az erőszakot. Nagyjából erre lehetett számítani jelen esetben is, a főbb szempontokat pedig sikerült átemelni. A sztori nincs túlgondolva, de pont annyira részletes, amennyire a cselekmény megkívánja. Montana állam erdői kellően festőiek, ugyanakkor félelmetesek is tudnak lenni, főleg ha lángok borítják.

Szereplőink is hozzák, amit kell, a sheriff és neje mellett a két bérgyilkos a legemlékezetesebb figurák. Okkal nem soroltam ide a főhőst, ugyanis a film sokkal jobban működne nélküle. Érthető, miért kell ide, valahogy mégis idegennek hatott ebben a közegben. Hiába a drámai vonal, a komplett tűzoltós szál olyannak érződik, mintha utólag írták volna bele. Ezen felül Sheridan feltűnő hibákat vét, melyek nem jellemzőek rá. A végig vérprofi üldözők amatőr húzásokra fáznak rá, egyesek olyan sérüléseket úsznak meg karcolásokkal, melyek más esetben fatálisnak bizonyulnának, illetve mintha fogalma nem lenne arról, miként viselkedik, terjed, vagy meddig ég egy erdőtűz. Rengeteg a zavaró apróság, mely következetlenségekhez vezet, holott bőven van potenciál az alapanyagban. A végeredmény így sem rossz, a cselekmény sodró lendülete a zárásig kitart, az akciók nyersek és kemények, valamint a hangulat is könnyűszerrel be tudja rántani a nézőt. Más kérdés, hogy ilyen erények mellett pláne frusztrálóak a korábban említett negatívumok.

A színészek nem okoztak csalódást és igen ütős sztárparádét sikerült összehozni. Angelina Jolie nem feltétlenül volt a legjobb választás erre a szerepre, de rutinból hozza a karaktert. Jon Bernthal, Aidan Gillen és Nicholas Hoult már jobban passzolnak a műbe, főleg ez utóbbinak állt szuperül a bérgyilkos karakter.

Az Akik az életemre törnek Sheridan eddigi leggyengébb munkája, de még így sem rossz film. Inkább bosszantó kapufa, melynek vannak bőven erényei, emlékezetes pillanatai és erőteljes jelenetei. Kár, hogy a precizitás hiánya, felszínes elemek, illetve a következetlenségek túlságosan is rányomják a bélyegüket a végeredményre. Egyszeri élménynek korrekt, de nem erre lesz Sheridan sem a legbüszkébb.

Akik az életemre törnek

Kinek Ajánljuk
  • Aki egy korrekt és pörgős thrillerre vágyik
  • Akinek elég a sodró lendület és a feszült akciók
  • Aki szereti Sheridan stílusát...
Kinek Nem
  • ...akkor is ha a szokásosnál több hibát vét
  • Aki egy precízen felépített történetet várna
  • Aki egy új Wind Riverre számítana
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.