Hirdetés

Aquaman és az elveszett királyság - Kritika

|

Víz alatti Star Wars és A Gyűrűk Ura, ami egy primitív bűnös élvezetet eredményez.

Hirdetés

A DC filmes univerzumának az Aquaman második részével hivatalosan is vége. Tudvalévő volt, hogy a képregényes óriás filmes részlege új irányvonalat kap, James Gunn kreatív igazgatónak való kinevezésével tiszta lappal indulnak, de előtte még néhány mozinak ki kellett futnia. Ilyen volt a Flash, a Kék Bogár, illetve mai alanyunk. Van akiért nagy kár, míg másokat egyáltalán nem fogunk visszasírni, de lássuk milyen lett az ideiglenes búcsú Atlantisztól.

Arthur Curry, azaz Aquaman (Jason Momoa) élete fenekestül felfordult, mióta a tengerek királya lett. Nem kenyere a politika, inkább csak az elesetteken segítene, illetve a családjával foglalkozna, ugyanis lett egy kisfia. Ennél azonban nagyobb problémákkal szembesül, amikor visszatér Fekete Manta (Yahya Abdul-Mateen II) és sokkal erősebb, egy ismeretlen szövetséges miatt.

Hirdetés

Az első Aquamantől senki nem várt csodát, s azt túlzás lenne állítani, hogy mestermű lett, egy iszonyatosan elszállt és látványos mélytengeri kalandot adott, amiben a bugyutaságok ellenére is a legtöbb dolog működött egy szórakoztató blockbusterhez. A nézők hasonlóan vélekedtek, olyannyira, hogy James Wan műve a DC legnagyobb sikere volt anyagilag, egyedüliként átlépve az egymilliárd dolláros bevételi határt.

A folytatás az említett körülmények miatt közel sem fog akkorát menni, de a minőséget illetően meglepő lett volna a drasztikus visszaesés. Aki látta az elődöt, az feltehetően emlékszik az utolsó harmad gigászi összecsapására, ahol a lézert lövő hátas cápák voltak a legkevésbé szokatlanok. Az elveszett királyság esetében nagyjából az egész filmet így kell elképzelni. A prológus rögtön felvázolja, mire lehet számítani. Arthur összegzi az első rész eseményeit, kalózokat tanít móresre, majd eljátssza az egészet a kisfiának, aki tisztába tétel közben szájbavizeli.

Mintha egy Adam Sandler komédiába csöppentünk volna és nincs megállás. Minden karakter előad egy gyorstalpalót az éppen kialakult szituációról, nyilván borzasztó didaktikusan, mintha szellemileg visszamaradottaknak készítenének mozgóképet. Teljesen légből kapottnak érződik a konfliktus, magyarázatra nincs szükség, helyette ugrunk inkább öt hónapot, hogy jöhessen az újabb csetepaté. Itt sincs új a nap alatt, ha szorul a hurok, az utolsó pillanatban rendre jön a segítség, hiába megalapozatlan, a főszereplőknek nem eshet baja.

Az első felvonásban Arthur a szerelmével, Merával (Amber Heard) szelte át a világot, most a hölgy háttérbe szorult, de nem érződik, hogy Amber Heard botrányai miatt az ő jeleneteit megkurtították volna. Mégpedig azért, mert a címszereplő ezúttal öccsével, s egyben ellenségével, Ormmal (Patrick Wilson) kell, hogy szövetkezzen a nagyobb gonosz legyőzése érdekében. Ez a felütés ad egyfajta "buddy movie" köntöst a közös szegmenseknek és ezzel megérkeztünk a fordulóponthoz. Az eddigiek alapján úgy tűnhet, hogy az Aquaman második része egy következetlen, ostoba mozi, ahol semminek nincs se tétje, se értelme. Nem állunk messze az igazságtól, azonban az előd varázsa itt sem veszett ki. Az elveszett királyság mintha tudná, hol a helye, nem veszi magát komolyan és az együgyűsége ellenére működik. Tömve van impulzusokkal, folyamatosan pörög, a látvány szuper és csak kapkodjuk a fejünket a fékevesztett őrültségek láttán.

Arthur és Orm közt remek a kémia, a poénok ülnek, a helyszínek változatosak, nem csak az óceán fenekére jutunk el. Mintha a Star Wars és A Gyűrűk Ura egészen abszurd víz alatti szerelemgyerekét látnánk, a hasonlatok pedig nem túlzók, szembeötlők az áthallások a két franchise-zal. Egyedül az utolsó harmadra fárad el az összkép, ami sokkal komolyabban veteti magát a kelleténél, a közhelyek, alibi húzások sokszor kínosba csapnak át, hogy aztán a zárójelenet visszatérjen a kedvelhető mamlasz szintjére.

Az Aquaman és az elveszett királyság sokak számára egy primitív, közel nézhetetlen ingerzuhatag lesz, amit meg lehet érteni. Egy jó film nem itt kezdődik, ellenben nem is kell annak lennie, ha cserébe ennyire szórakoztató. Minden porcikámmal utálnom kéne, de valahogy el tudtam merülni benne, jól esett nézni a teljesen agybeteg, színes-szagos zúzást, ahol a hatalmas csikóhalat meglovagló polip csak a jéghegy csúcsa. Wan műve olyan, mint a főhőse. Energiától duzzadó, nem túl eszes, de annál szimpatikusabb figura, aki nem akar király lenni, csak azt csinálni, amihez ért, ami jelen esetben egy igazi bűnös élvezetet eredményezett. A DC búcsúja pedig kicsit summázza az egész franchise hullámzó színvonalát, valahogy mégis jólesett egy ilyen bárgyún mulattató mókával elköszönni tőlük.

Hallgass meg egy másik véleményt is: 

Aquaman és az elveszett királyság

Kinek Ajánljuk
  • Aki az első rész teljesen elszállt dolgait is szerette
  • Aki kedveli a bűnös élvezeteket
  • Aki egy látványos ingerzuhatagra vágyik
Kinek Nem
  • Aki már az első részt se szerette
  • Aki összetett és következetes sztorit vár
  • Aki semmilyen formában nem tud szórakozni egy buta filmen
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.