Hirdetés

Évadkritika: Barry - 3. évad

|

Az új szezon előtt még gyorsan értekezünk az előzőről, hiszen ez továbbra is az egyik legjobb jelenleg futó történet.

Hirdetés

Három év. Ennyit kellett várni arra, hogy 2022 tavaszán végre visszatérjen a Bill Hader és Alec Berg által készített, írt és rendezett zsánerkavalkád Barry, amely egy kiábrándult bérgyilkos életét követi nyomon, aki egy belső szikrát fedez fel magában a színészet iránt, miután az egyik megbízatása egy amatőr színészosztályhoz vezeti Los Angelesben.

Mivel tavaly sajnos valamiért elmaradt az etap kibeszélése - vétkeztünk, tudjuk -, ezért még igyekeztünk a napokban elstartoló 4. évad előtt pótolni ezt, több okból is.

Hirdetés

Egyrészt mert a sorozat megérdemli, annyira magas minőséget képvisel. Másrészt mert a soron következő 8 rész lesz az utolsó, azaz két hónapon belül végleg lezárul Barry Block/Berkman története. Ami az előző szezont - valamint a mostani előzetesét - tekintve semmiféle happy enddel nem kecsegtet. És akkor még finoman fogalmaztunk.

Bill Hader ezúttal is lehengerlőt alakít Barry szerepében
Bill Hader ezúttal is lehengerlőt alakít Barry szerepében

Na de mi is történt? Gyakorlatilag ott vettük fel a fonalat, ahol az előző véget ért. Barry - miután a volt segítője, Fuches (Stephen Root) utáni bosszúvágya során jócskán megtizedelte a bolíviai és a csecsenföldi maffiát - teljesen mélyponton van. Egész nap videojátékokkal játszik, éjjel pedig a dark weben keresgél bérgyilkos-melók után. Ezzel szemben a többiek felfelé ívelő pályán vannak: Sally (Sarah Goldberg) végre sikereket ér el, amikor saját streamingsorozatát írja, rendezi és játssza benne a főszerepet. NoHo Hank (Anthony Carrigan) is jobb pozícióban van, a maffiafőnökök életét éli, miközben a szerelem is rátalált. A gyászoló és teljesen megtört Gene Cousineau (Henry Winkler) is kezd kilábalni letargiájából, és bosszút forral, aki az évad végi cliffhangerben végre rájött, hogy Barry ölte meg a barátnőjét - Janice nyomozót, aki közel került Barry sötét titkának leleplezéséhez. Hasonló tervei vannak Barry korábbi mentorának, Fuchesnak (Stephen Root) is, aki éppen a csecsen tanúvédelmi programban húzza meg magát.

A 3. évad az előző kettő következményeit dolgozza fel, és ez az egész nagyobb témája is: arra emlékezteti a nézőt, hogy miközben a címszereplő megváltásáért drukkolunk, mégis ott a tudat, hogy hihetetlenül véres múltja van, hullahegyekkel tele. Ezek pedig nem maradhatnak következmények nélkül, és Barrynek előbb-utóbb szembe kell néznie ezekkel.

Ebből következik, hogy míg az első két évad a dramedy (azaz a dráma és a vígjáték) tökéletes egyvelege, addig a harmadik egy sokkal sötétebb és drámaiabb hangvételt ütött meg. Persze nem kell megijedni, a Barry-t jellemző sajátos és olykor abszurd, fekete humor továbbra is megvan, csak jóval kevesebb mennyiségben.

Az egyik dolog ugyanis, ami a Barryt a kezdetektől fogva olyan kiemelkedővé tette (a karaktereken kívül), hogy egyszerre több zsánert is tökéletes egyensúlyban tart. Nagyon kevés sorozat tud ugyanis ilyen finoman lavírozni a műfajok között: egyszerre egy vicces vígjáték, egy kemény dráma és izgalmas krimi, miközben az új évadban - köszönhetően Sally sorozatos szálának - egyben egy szatíra a kortárs televíziózásról; a bérgyilkosok, bűnszövetkezetek közötti harc miatt pedig akciósorozatként is jeleskedik. A hatodik epizódban például van egy hosszabb üldözéses jelenet, amely sorozatban ritkán látott technikai minőségben van prezentálva, annyira profi, lehengerlő és izgalmas végig.

Az évad egyik csúcspontja volt ez az akciójelenet
Az évad egyik csúcspontja volt ez az akciójelenet

Bosszú vagy megváltás? Ez a két kérdés az évad és a karakterek legfőbb mozgatórugói: Barry ugyanis még mindig reméli, hogy maga mögött hagyhatja gyilkos életét, hogy színészként karriert csinálhasson. Csak hogy mostanra már beéri azzal, hogy meggyőzze magát és másokat is arról, hogy nem is annyira rossz ember. Sajnos a szociális életre alkalmatlan mesterlövész számára azonban semmi sem ilyen egyszerű. A megbocsátásra való törekvése egyre több erőszakot szül, vicces, feszült és drámai irányba rántva a történetet és a karaktereket.

És ha már karakterek. Bill Hader továbbra is olyat tesz le Barry szerepében, amire csak a legnagyobbak képesek. A korábbi évadokban is láthattuk már, hogy nem csak a komikus jelenetekhez ért, de az, hogy mennyire félelmetesen és érzelemdúsan képes átadni karaktere drámáját és már-már megőrülését, az tényleg lenyűgöző. Olyan mélységekbe és olyan sötét helyekre viszi el ez alatt a 8 rész alatt Barry-t, amire nem biztos, hogy gondoltunk volna a sorozat elején.

Gene Cousineau (Henry Winkler) már tudja, amit Barry még nem
Gene Cousineau (Henry Winkler) már tudja, amit Barry még nem

Rajta kívül még ki kell emelni Henry Winklert, aki szintén meggyőzően utazik sötétebb, rétegzettebb helyekre Gene-ként. Teljesen hitelesen prezentálja új köntösben a kétségbeesett, de mindenre elszánt karaktert, különösen akkor, amikor egy váratlan lehetőség arra kényszeríti, hogy ő is szembenézzen néhány régi hibájával. 

Ugyanakkor nem minden szál sikerült tökéletesen: Sally tévéműsorának készítése például hiába kap fontos szerepet, sokszor elpazarolt időnek érződött az egész, még annak ellenére is, hogy a belső hollywoodi gagek némelyike kissé valóban mellbe vágó tud lenni. Emellett NoHo Hank is eléggé a háttérbe szorult, jóval kevesebbet szerepelt, mint előtte. Ugyanakkor ennek ellenére is megkapta a maga csúcspontját, Carrigan  pedig továbbra is pazar a szerepben, ezúttal is sikerült árnyaltan eljátszania túlzó karakterét.

Anthony Carrigan, mint NoHo Hank
Anthony Carrigan, mint NoHo Hank

Nehéz megtippelni, hogy innen hová futtatják majd ki a sztori végét, hiszen már eddig is tele volt csavarral és meglepetésekkel az egész. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy nem lesz pozitív a lezárás. Május végén minden kiderül.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Évadkritika: Barry - 3. évad

Kinek Ajánljuk
  • Bill Hader rajongóknak.
  • Akik imádják a szuper karaktereket és történetet.
  • Akik szeretik a fekete humort, és az olykor viccel vegyített drámát.
  • Akik odavannak azért, ha valami hirtelen sokkal sötétebb lesz, mint előtte.
Kinek Nem
  • Akik nem bírják, ha folyamatosan változik egy sorozat hangulata.
  • Akik nem csípik az antihős történeteket.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.