Hirdetés

Évadkritika: Doom Patrol - 1. évad

|

A DC Universe második szériája a darkos és brutális Titanshoz képest sokkal érettebb, de összességében mégis könnyedebbnek tűnik, hiszen rengeteg humoros és helyenként egészen elborult mozzanattal operál.

Hirdetés

Rengeteg diszfunkcionális család kapott már önálló szériát az évek során, legutóbb a Netflix hozta el nekünk mesteri tálalásban a szintén képregényes alapokkal rendelkező The Umbrella Academy-t, a DC streaming platformjára pedig a már a Titansban felvezetett Doom Patrol érkezett meg idén tavasszal.

Hirdetés

A történet szerint Niles Caulder házában otthonra lelnek a DC-Univerzum kitaszítottjai, azonban itt szó sincs csapatépítésről, sokkal inkább egy furcsa családmodellt láthatunk kibontakozni, ahol az egyedülálló apa nevelgeti skizofrén nagylányát, egy nemi identitását megkérdőjelező hadirokkant nagybácsi, egy szexis, ám néha kicsit szétszórt nagynéni, valamint egy robotbarát társaságában.

Azonban mi történik akkor, ha ezt a furcsa köteléket megbolygatja egy szupergonosz, méghozzá úgy, hogy elrabolja a családfőt? Természetesen a szedett-vedett csapat összefog, hogy a megmentésére siessenek, ám a végső összecsapáshoz vezető útjuk kicsit sem nevezhető zökkenőmentesnek. Hisz szembe kell nézniük egy vallási szektával, egy titkos kormányszervezettel, náci tudósokkal, rágcsálókkal, rovarokkal, valamint még saját múltjukkal is. Persze a "kötelező" tanmeséket nem hagyja ki a Doom Patrol, de mindezt úgy teszi, hogy nem tűnik az egész erőltetettnek. Az elfogadásról és a másságról egészen konkrétan olyan stílusban képes kommunikálni a sorozat, hogy azt tanítani kellene, Negtive Man Kelly Clarkson feldolgozása pedig minden tekintetben a széria egyik csúcspontja. Persze ezen kívül kendőzetlenül beszél még a szexuális zaklatások témaköréről, a gyermekkori traumákról, az emberek befolyásolhatóságáról és még sorolhatnám. Ezek egytől egyig olyan témák, amik önmagukban is elvinnének egy egész sorozatot, itt azonban az íróknak mégis sikerült a mondanivalót belesűríteni egy-egy epizódba.

Természetesen izgalmas mellékszereplőket is bőven kapunk a 15 epizód során, közülük kiemelkedik Johnny Gold Flex Mentallo, egy leopárdmintás alsógatyában parádézó kigyúrt úriember, aki a megfelelő izmok feszítésével képes csodákra, a Beard Hunter, aki szőrzetek fogyasztásából nyeri különleges képességeit, a teljesen elborult Animal-Vegetable-Mineral Man, vagy Danny the Street, aki egy varázslatosan teleportáló, érző és gondolkodó utca. Persze érdemes egy kicsit a főellenségről is szót ejteni, hisz talán ez az egyetlen pontja a sorozatnak, ahol kicsit gyengén teljesít. Mr. Nobodyra ugyanis nem tekinthetünk teljes értékű főgonoszként, hisz bár a háttérben szinte végig ő mozgatja a szálakat, céljait nem nevezhetnénk egyértelműen ellenségesnek - inkább csak bizonyítani akar -, konkrét jelenléte pedig többnyire kimerül a negyedik fal áttörésében (ebben viszont talán még Deadpoolt is lepipálja).

A színészgárdára nagyrészt nem lesz panaszunk, Brendan Fraser - aki ugyan az esetek nagy részében csak a hangját adja szerepéhez - tökéletesen lehel életet Robotman markáns fémpáncéljába. Matt Bomer szintén lubickol Negative Man szerepében, és még Crazy Jane karaktere is kellően rétegelt és izgalmas, az egész színészgárdából talán Diane Guerrerónak van a legösszetettebb feladata a szerepben, aki egészen parádésan és meglepően hitelesen vált a karakterek között. Talán, ahol kicsit rezeg a léc az a Cyborg karakterét eljátszó Joivan Wade, valamint a Rita Farrt alakító April Bowlby játéka, közös epizódjukat is csak a Beard Hunter (Tommy Snider) feltűnése menti meg.

Az utolsó részre - szerencsére - végképp elgurult az alkotók gyógyszere és egy olyan abszurd szörnycsatát vittek képernyőre, amit a Legends of Tomorrow harmadik évadjának vége óta nem láttunk, az óriásegér és a csótány elborult végkifejletbe fulladó pusztításának bármely pillanatát mutatnánk meg egy pszichiáternek, valószínűleg sírva könyörögne azért, hogy az alkotókat kezelhesse.

Összességében a Doom Patrol az elejétől a végéig egy mesterien felépített eredettörténet, helyenként egészen elborult megoldásokkal, melyek ennek ellenére, vagy éppen emiatt remekül működnek. Mi biztosan ott leszünk a második évad premierjénél, ami valószínűleg jövő tavasszal érkezik, méghozzá a DC Universe mellett az HBO Max streaming-platformjára is.

Doom Patrol 1. évad

Kinek Ajánljuk
  • Aki unja már a klasszikus eredetköröket
  • Aki szereti a jól felépített, rétegelt karaktereket
  • Aki nem riad vissza a mélyebb témáktól sem
Kinek Nem
  • Aki az elborult humort nem képes helyén kezelni
  • Aki egy markáns főgonoszra vágyott
  • Aki már a Deadpoolban is hülyét kapott a negyedik fal áttörésétől
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.