Hirdetés

Évadkritika: Konspirációs korporáció - 1. évad

|

Néha megesik, hogy az elhallgatott igazság legalább annyira nevetséges, mint az abból készült konspirációs teória.

Hirdetés

Összeesküvés elméletek, laposföld-hívők, gyíkemberek, gabonakörök, molyemberek, Jeti vadászok, oltásellenesek, 5G és chemtrail rettegők. Manapság már szinte nem is kell nagyon messzire mennünk az interneten, hogy vadabbnál vadabb konspirációs teóriákra bukkanjunk az átlagos hétköznapi böngészésünk közepette. Na de mi van akkor, ha ezek az elsőre légből kapott, tudományosan sosem bizonyított, de sokak szerint elhallgatott ostobaságok igazságok valóban a mindennapok részét képezik? Shion Takeuchi és Alex Hirsch a néhány éve a Disney Channelen nagy sikerrel futott Gravity Falls című animációs sorozat két alkotója az Inside Jobbal (magyarul Konspirációs korporáció) nem kisebb fába vágták a fejszéjüket, minthogy végleg lerántsák a leplet a világot valójában irányító háttérhatalom, jobban mondva a Kognito Inc. meglehetősen zűrös mindennapjairól. 

Balhékból márpedig rendesen kijutott a Kognito Inc.-ben dolgozóknak, akik nap mint nap azon ügyködnek - néha pont tényleg egy íróasztal mögül -, hogy a világ lehetőleg továbbra se szerezzen tudomást mindazokról a titkos világuralmukat szolgáló tervekről, amik nélkül az addig ismert földi élet nagyon könnyen a feje tetejére állhatna. Szerencsére, mint minden megavállalatnak, úgy a Kognitónak is megvan a maga elit alakulata az ilyen helyzetek gyors és lehetőleg fű alatti kezelésére, akik személyiségüket tekintve legalább annyira elcseszett alakok, mint maguk a problémák, amiket éppenséggel meg kellene oldaniuk. De ahogy mondani szokás tűz ellen tűzzel, gyíkemberek ellen meg puccos partival, nemde? Takeuchi és Hirsch a többi íróval tényleg együtt nem fogták vissza magukat ilyen téren, mivel a Kautzky Armand zseniális alakításában megszólaló óriás beszélő alkoholista gondolatolvasó varázsgomba vagy a konzervatív értékeket akár indokolatlan erőszak árán is terjesztő egykori katonaként tevékenykedő, kissé rasszista delfinember hibrid csak első ránézésre tűnik elvont poénforrásnak. Annál is inkább, mivel már a legelső epizódok alatt bebizonyosodik, hogy itt a nem normális a teljesen normális mindennapok része, igaz idő kell hozzá, míg az ember teljesen hozzászokik a szokatlan, mégis nagyon is ismerős munkahelyi dramedy hangulatához. 

Ez az érzés pedig nem a véletlen műve, hisz alig néhány epizód után az Inside Job olyasfajta érzést hagy az emberben, mintha ötvözték volna az X-aktákat a Men in Blackkel, hogy aztán az egészet nyakon öntsék pluszban még egy jó adagnyi Rick és Mortyval, na meg egy kevéske The Office-szal. A megfelelő mértékben kevert összetevőknek köszönhetően viszont a furának tűnő koncepció valóban működőképes, habár a főszereplő Reagan és édesapja Rand, a cég egykori társalapítója közötti adok-kapokban talán a kelleténél több Rick és Morty-s vonást lehet felfedezni. Pláne azok után, hogy az évad előrehaladtával a konspirációk helyett egyre inkább a karakterekre, valamint a közöttük lévő dinamikára kerül át a hangsúly, amit személy szerint egyáltalán nem bántam, mivel az itt elsütött olykor prosztó poénok nem egyszer csak újabb mélységet kölcsönöztek több olyan szereplőnek is, akikről egészen odáig nem gondoltam volna, hogy valóban több van bennük a rájuk aggatott sztereotípiáknál. 

A sztereotípiáknál maradva az Inside Job nagy szerencsére nem állt be a manapság igen divatos "bingelésre" kitalált sorozatok hosszú sorába, vagyis a széria nagyobb részt önálló történetekkel operáló félórás epizódokkal dolgozik, melyek ugyan folyamatosan görgetik előre a háttérben meghúzódó fő történet szálat, mindenesetre hatalmas egész évadon átívelő sztorira nem érdemes számítani. Amivel nincs is különösebb probléma, mert ez a fajta formátum már rengeteg másik esetben is remekül bizonyított az évek során, elég csak például a fentebb említett Rick és Mortyra vagy épp a készítők előző munkájára, a Gravity Falls-ra gondolni.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A szinkronhangokkal kapcsolatban ugyan tisztában vagyok vele, hogy vannak akik jobban szeretik eredeti hanggal nézni az Inside Jobhoz hasonló felnőtt animációs komédiákat, azonban olykor-olykor előfordul, hogy a magyar szinkron minőségben biza jócskán túltesz az előbbin. Legalábbis a magyar szinkron irányába tett bizalmat Kautzky Armand begombázott és amúgy fantasztikusan szórakoztató játékán kívül talán tovább erősítheti, hogy többek között Hamvas Dániel, Csík Csaba Krisztián, Csankó Zoltán, Fesztbaum Béla, Pikali Gerda, Törköly Levente, valamint a szinkronszakmában újonc létére remek munkát végző Mikecz Estilla orgánumával találkozhattok, akik egytől egyig csodálatos alakításokkal merültek alá a konteók legmélyebb bugyrába.

Összességében véve a Konspirációs korporációnak bár későbbiekben még bőven van hova fejlődnie a történetmesélés tekintetében, ám az első  tíz epizód, na meg az évadvégi cliffhanger után azt hiszem az íróknak sikerült egy olyan remek alapot konteót letenniük az asztalra, amire a továbbiakban már biztos kézzel lehet építkezni terjeszteni. Legalábbis összeesküvés elméletekből, na meg az azokat terjesztő felvilágosultakból manapság annyi van, mint égen a csillag, így hacsak ezek valami megmagyarázhatatlan esemény hatására nem tűnnek el a süllyesztőben, a Konspirációs korporációnak bőven lesz elegendő alapanyaga, amiből viccet faraghat a nagyérdemű szórakoztatására. Már amennyiben persze a gyíkemberek nem igáznak le minket addig. 

Konspirációs Korporáció

Kinek Ajánljuk
  • Akik egy könnyed, de mégis roppant okos komédiát keresnek
  • Akik mindig jót szerettek volna röhögni a konteós marhaságokon
  • Akik nem bánják, ha egy vígjáték a poénok helyett inkább a karaktereiben erős
  • Futurama és Rick és Morty rajongóknak
Kinek Nem
  • Akik hisznek bármilyen összeesküvés elméletben
  • Akik szerint a gyíkemberek irányítják a világot
  • Akik már a Rick és Morty humorát is ki nem állhatták
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.