Hirdetés

Évadkritika: Szexbajok - 1. évad

|

A tinik titkos élete nem csak játék és mese.

Hirdetés

"Ez egy sorozat lesz arról, hogy a tinik a társadalmi tabusítás ellenére élénk szexuális életet élnek" - nem, ez nem a Netflix hipernépszerű szériájának, a Szexoktatásnak a leírása, de teljesen jogosan tehető fel a kérdés, hogy ezzel az alapállásal lehet-e még újat mondani egy ennyire sikeres és kanonizált sorozat után. 

2023 van, ma a tinisorozatok már közel sem arról szólnak, mint a 2000-es évek elején, lehet nyíltan beszélni, sőt szinte csak úgy lehet. A zsáner olyan úttörői jelölték ki az utat a Szexbajok előtt, mint a Skins, az Eufória vagy az előbb említett Sex Education. A holland széria alapötlete azonban van annyira eredeti, hogy ne érezzük a klisék sokadik ismétlésének. A produkció nemrég került fel az RTL+-ra, mi pedig el is mondjuk, miért érdemes belekezdeni. 

Hirdetés

Főszereplőnk Esmee (Damaris de Jong) visszahúzódó, kissé autisztikus vonásokat mutató lány, aki nem a társasági élet középpontja, épp ezért a fiúk körében sem népszerű. Frusztrálja, hogy még szűz, így megkéri a hierarchiában nála sokkal feljebb helyezkedő Jacobot (Reiky de Valk), hogy feküdjön le vele. Másnap a fiú azzal vádolja, hogy tőle kapott el egy nemi betegséget, ami persze lehetetlen, hiszen ez volt a lány első aktusa. De akkor kitől származhat a kór? Esmee nyomozásba kezd, és kiderül, hogy osztálytársai szexuális élete rengeteg titkot rejt. 

A Szexbajok elsőrendű élvezeti értéke remek humorában keresendő. A párbeszédek kitűnőek, rengeteg a kikacsintás, a popkulturális utalás, az egysorosok nagy része pedig Esmee legjobb barátnőjéhez, Runéhez kapcsolódik, akit Hanneke van der Paardt kelt életre látható élvezettel. A holland széria nem fél nevetni a jól ismert sémákon: a népszerű srác nem tud teljesíteni az ágyban, a visszahúzódó lánynak több kalandja volt, mint gondolnánk, a konzervatív családanya új élményekre vágyik, Esmee tíz év körüli öccse arról rappel, hogy melyik lánnyal mit csinálna. 

Az egész sorozat értelmezhető műfaji reflexióként, ehhez pedig sokat hozzátesz a narráció. Esmee ugyanis nemcsak a főszereplőnk, hanem a narrátorunk is, és bizony ahelyett, hogy objektívan elmesélné a történteket, megjegyzésekkel színesíti a mondandóját, amelyek hol épp belőle, hol egy-egy társából csinálnak viccet. Ez a narrációs technika tágabb kontextusban a kamaszkori érzelemvilágra is reflektál: néha egészen más "mozi" pereg a fejünkben, mint a valóságban. A nyomozással kapcsolatos szál így idővel el is halványul, sokkal fontosabb lesz, hogy maguk a szereplők hogyan reagálnak a frissen nyilvánosságra került információkra. 

A Szexbajok emellett evidenesen szól arról, hogy milyen a kamaszok nemi érése, ráadásul a készítők okosan, több oldalról vizsgálják a kérdést. Egyrészt megjelenik a felnőtt társadalom tabusítása, ami persze csak tovább fokozza a vágyakat. Másrészről viszont Esmee a sorozat egy pontján azt is elmondja, hogy "mind kapcsolódunk", amit nem feltétlenül csak pozitív kontextusban kell érteni: mind kapcsolódnak, azaz elinflálódott az intimitás értéke, nehezebben találjuk meg az igazi kapcsolatokat. A Szexbajok szereplői nem vallják be, de nagyon szenvednek: félnek az elköteleződéstől, többségében a családjukra sem számíthatnak, épp ezért ezekben az alkalmi viszonyokban keresik a megerősítést. Ráadásul a titkok tovább mélyítik a karakterek és a környzetük közötti szakadékot, épp ezért, bár először mindenki rossz szemmel nézi Esmee nyomázását, később rájönnek, hogy nyíltan egy teljesebb életet élhetnek. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A holland széria központi témája mindezek mellett a szexuális sokszínűség. A készítők teljesen természetesnek veszik a legkülönfélébb szereplők legkülönfélébb vágyait, és sok esetben mutatnak rá ezeknek a vágyaknak a bizonytalanságára is. Megint csak Runéra kell visszatérünk, aki a történet elején még biztosan vallja szexualitását, végül azonban meg kell kérdőjeleznie azt, mert megismerkedik olyan emberekkel, akik felülírják a berögződéseit. 

A Szexbajok nem újítja meg a műfaját, de bőven van annyi friss ötlet ebben a holland szériában, hogy megérje neki bizalmat szavazni. Ráadásul terjedelmileg is ideális streamingtartalom, nyolc darab, egyenként alig fél órás epizódja hamar elrepül.

Szexbajok

Kinek Ajánljuk
  • Akik szeretik a tinikkel kapcsolatos történeteket
  • Akik szeretik a bátor humort
  • Akiket nem zavar az explicit tartalom
Kinek Nem
  • Akik több eredetiségre vágynak
  • Akik szerint a tabuk nem véletlen tabuk
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.