Hirdetés

Évadkritika: The Walking Dead: Daryl Dixon - 1. évad

|

A The Walking Dead egyik legrégebbi motorosa visszahozta a reményt.

Hirdetés

Miután a The Walking Dead több mint egy évtizedes pályafutás után befejeződött, a széria több főszereplője is külön utakon, vagyis spin-offokban folytatja tovább az útját. A Maggie és Negan párosára fókuszáló Dead City után idén ősszel megérkezett a Daryl Dixon, míg jövőre a The Ones Who Live premierje várható, amelyben hosszú idő után Andrew Lincoln tér végre vissza Rick Grimes ikonikus szerepében.

A magam részéről érdeklődéssel vártam ezeket a szériákat, és immáron a Daryl Dixon is megmutatta, hogy a végére megfáradt anyasorozat ellenére bőven van még potenciál ebben a világban.

Hirdetés

Nem kellett feltalálni a spanyolviaszt ahhoz, hogy megint érdekesebbé váljon a The Walking Dead univerzuma, elég volt ehhez ismeretlen vizekre evezni. A Norman Reedus nevével fémjelzett széria annyira szó szerint vette ezt, hogy a cselekményét most először Európába helyezte, amikor a címszereplő karaktert rejtélyes körülmények között Franciaország partjaira sodorta a tenger. Daryl mindent megtenne azért, hogy visszajusson hazájába, és a remélt segítségért cserébe nem is akármilyen megbízást kap: el kell juttatnia egy messiásnak kikiáltott tinédzser fiút az ország másik végébe, miközben egy különös, élőhalottakkal kísérletező szervezet is a nyomában jár.

Már a pilotról szóló írásban is dicsértem a sorozat atmoszféráját és újító szándékát, mindez pedig szerencsére végig megmaradt a pozitívumai között. A zombiapokalipszis által sújtott Franciaország végig lenyűgözően elevenedett meg, legyen szó vadregényes hegyláncokról, kastélyokról vagy olyan nagyvárosokról, mint Párizs - ami a fényképezést és az operatőri munkát illeti, a Daryl Dixon messze a legigényesebb The Walking Dead-sorozat lett. A korábbi világ utolsó normális perceit, illetve a francia főváros káoszba fulladását bemutató jelenetsor kimondottan hatásosra sikeredett, miközben olyan részletekre is ügyeltek, mint hogy hová tűnt az Eiffel-torony csúcsa.

Szintén csak elismerően tudok szólni Norman Reedus munkájáról, aki a főszerep mellett producerként is kivette a részét a spin-off munkálataiból. A karaktere és az univerzum iránti elkötelezettsége teljes mértékben tetten érhető a szérián, ahogyan Daryl fejlődése is. A kezdetben kissé egysíkú karakter kétségtelenül hatalmas utat járt be, aki már tud és mer is megnyílni mások előtt, ugyanakkor ha kell, ugyanolyan tökös és kendőzetlen, mint egykoron. Franciaország bőven előhozta mindkét oldalát, Reedus pedig az érzelmesebb jelenetekben is remekül helytállt.

Daryl célja ugyanis komplikáltabbá válik a történet előrehaladtával, amikor kötődni kezd kompániája, az általa védelmezett Laurent (Loius Puech Scigliuzzi) és nevelője, Isabelle (Clémence Poésy) irányába. Noha változatlanul szeretne hazajutni, idővel a szívén kezdi viselni a sorsukat, és akár az életét is adná azért, hogy megóvja őket. Isabelle nagyszerű női mellékszereplő lett, akivel az évad elején apácaként ismerkedünk meg, ám sötét múlt terhét cipeli a vállán, a hite és a régi énje nem egyszer konfliktusba is kerül az évad során. Laurent belengetett szerepe az emberiség jövőjeként egy idő után furcsa módon háttérbe szorul, az viszont szép és érzelmes pillanatokat eredményezett, ahogy kötődni kezd Darylhez, mint egyfajta apafigurához. A negatív karakterek között is akadt olyan, aki szállított emlékezetes pillanatokat, de őket inkább találtam felejthetőnek, és egyikükhöz köthető az évadzáró egyik legkövetkezetlenebb pálfordulása is.

Egy-két megkérdőjelezhető, túlontúl kényelmes írói döntésbe máshol is bele lehetne kötni, például abba, ahogyan a finálé előtti epizód összehozta a különböző karaktereket, szálakat (Daryl, a tapasztalt vadász pillanatok alatt lebuktatja magát rejtőzködés közben). Ugyanakkor az ilyen pillanatokat leszámítva a Daryl Dixon tényleg pazarul lett összerakva. Amellett, hogy friss tudással szolgált a vírusról és új fertőzött-variánsokat is bemutatott, a finálé még az utóbbi évek legjobb zombiharcaival is megörvendeztetett minket. A központi szereplők közti kapcsolatrendszert szépen, átgondoltan építette fel az évad során, miközben igényes, nem egyszer rendkívül látványos helyszíneken kalauzolt végig minket.

Az már biztos, hogy jön a folytatás, amelyben immáron egy újabb régi veterán, Carol (Melissa McBride) is kiemelt szereplő lesz Daryl és az újak mellett. Mivel az ő barátságukat már az anyasorozatban is imádtam, kifejezetten várom a második évadot, ami remélhetőleg hasonló minőségben fog megérkezni valamikor 2024 folyamán.

The Walking Dead: Daryl Dixon - 1. évad

Kinek Ajánljuk
  • Aki eddig is kedvelte Norman Reedus Daryl Dixonját
  • Aki vágyott az érdemi világépítésre
  • Aki kíváncsi a posztapokaliptikus Franciaországra
  • Régi rajongók és újak is tehetnek vele próbát
Kinek Nem
  • Aki korábban sem bírta Darylt
  • Aki már teljesen kiábrándult a The Walking Deadből
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.