Hirdetés

Évadkritika: V generáció - 1. évad

|

Ezek a mai lázadó fiatalok...

Hirdetés

Amióta ennyire szerves részét képezik a képregényhős adaptációk a filmiparnak, teljesen normálissá vált, hogy egy végtelenségig terebélyesedő történet bontakozik ki a mozikban. Aztán jött a COVID, felerősödött a streaming, és a Marvel, illetve a DC is rájött, hogy akár sorozatokkal is lehetne bővíteni a saját univerzumaikat. Ez pedig oda vezetett, hogy 2023-ra megcsömörlöttek a nézők a sok egymásba fonódó, már-már követhetetlen tartalomtól.

Hirdetés

A fenti tendencia miatt óvatos elvárásokkal állhatott neki a néző az egész szuperhős koncepciót kiforgató A fiúk sorozatának új spin-offjához, a V generációhoz. Ám Eric Kripke, a fősodor kreátora még mindig érti és érzi, mitől döglik a légy, és lassan nem lehet elvitatni olyan hasonlatokat, melyek szerint ő legalább akkora figura az Amazonnál, mint Kevin Feige a Marvel Filmes Univerzumban.

A nyitányt, pontosabban mondva, az első három részt már egy ismertető formájában jártuk körbe, úgyhogy az alaphelyzetet csak röviden vázolnám. A V vegyülettel felturbózott fiatalok elfogadták, vagy próbálják elfogadni, hogy anno a szüleik némi suska fejében kizsákmányolták őket. A hősök új generációja a Godolkin Egyetemen igyekszik kitanulni a szakma csínját-binját, miközben tombolnak a hormonok, no meg párhuzamosan A fiúk eseményei is kihatással vannak az intézmény életére.

A V generációt leginkább úgy lehet leírni, hogy az a sorozat, amit A fiúk miatt kezd el 10-ből 9 néző, de amit a karakterei és a története miatt néznek végig. Kripke számtalanszor elmondta korábban, hogy csak azért, hogy még egy tartalom szülessen A fiúk világában, nem fog spin-offot készíteni. Ő inkább a lebilincselő történetben és a hiteles karakterekben hisz - eme hozzáállása pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a V generáció önmagában is megállja a helyét.

Természetesen azért a képregénytartalmakból ismert cameók ebben a nyolc részben is előfordultak, ám ez az eszköz mégsem érződik olyan erőltetettnek, mint mostanában egy Marvel-filmben vagy sorozatban. Továbbá egy-két jelenetnél valóban nem árt, ha ismerjük A fiúk első három évadának történéseit. Viszont azok ismerete nélkül is teljesen élvezhető lesz a V generáció, aminek fináléja unortodox módon nem A fiúk negyedik évadának ágyaz meg, hanem a már bejelentett második szezont vezeti fel. Kripke ugyan egyértelművé teszi, hogy van átjárás a két széria között, ám ezeket a kapcsolatokat egyelőre elég lazán kezeli.

A V generáció már csak az alapkoncepciójából fakadóan is egy teljesen más közeget mutat be. Míg A fiúk a 30-as és 40-es, sokszor már teljesen kiégett hősök álarcáról rántotta le a leplet, addig a spin-off a még nagyon naiv, könnyen befolyásolható, viszont a hősi ideákban még őszintén hívő fiatalok problémáiról mesél. A legszembetűnőbb különbség, hogy itt a hősjelölteknek még maguknak kell kikaparni a gesztenyét: nem áll mögöttük hatalmas social media stáb, hanem saját élőzésekkel és TikTok meg Instagram bejegyzésekkel kell láthatóvá válniuk a nagyközönség előtt. Szépen reflektál az egész rendszer képmutatására, hogy az egyetemi rangsor nem a valódi tehetségen és eredményeken alapszik, hanem hogy ki mennyire eladható a nagyközönség számára. Ezzel Kripkéék folytatták a trendet, hogy hatalmas középső ujjal mutassanak be a jelenünkben zajló jelenségekre.

Végül, de nem utolsó sorban a karakterekről néhány szó, akik szívét-lelkét képzik ennek a szériának. Már önmagában bravúr 2023-ban, hogy nem tolakodó módon kerül bevezetésre egy egészen "színes" stáb, akik nemcsak bőrszínükben, de szexuális orientációjuk tekintetében is vegyes felvágottnak mondhatók. Hogy aztán a megfelelő pillanatokban a szokásos groteszk módon forgassák ki az ebben rejlő humorpotenciált. (És akkor most Hollywoodban elgondolkodhatnak azon, hogy lehetne ezt úgy is csinálni, hogy nem nyomjuk fullba a kretént, és akkor kevésbé lenne kontraproduktív a mindenféle érzékenyítő megoldás, amit kötelező módon előírtak az elmúlt években a filmekhez.)

A külsőségeken túllépve igazán emberi lényeket látunk viszont a fiatalokban. Próbálnak egyetemistákhoz hűen bulizni, élvezni az életet, de a szuper képességükről rendre kiderül, micsoda hátráltató tényező számukra. A V vegyület alkalmazása alaposan megbonyolítja a kapcsolataikat a szüleikkel (már akinek maradtak), ami mindegyikük döntéseit, céljait nagyban befolyásolja a széria során. A V generáció pedig igazán akkor lép szintet, amikor az összeszokott csapat kémiája törést szenved, ami egy lesújtó tükörképet mutat be arról, milyen könnyen tudnak teret nyerni a szélsőséges ideák a bántalmazottak és kihasználtak köreiben.

Egy igazán izgalmas, szórakoztató, vérgőzös és a jelenünket továbbra is kifigurázó spin-off lett a V generáció. Csak a legalapvetőbb ötleteket és ideákat emeli át A fiúkból, miközben új, hiteles hősöket állít reflektorfénybe, akiknek problémái, és az azokra adott válaszaik rávilágítanak minket arra, hogy milyen könnyen rossz útra terelődhetnek a legjobb szándékú emberek is fiatalon. Kripkééknek kijár az újabb vastaps, hiszen a V generációval követendő példát szolgáltatnak arra, miként is érdemes "újabb bőrt lehúzni" egy már bejáratott franchise-ról, úgy, hogy ezt egyáltalán ne bánja a néző.

Hallgass meg egy másik véleményt is: 

V generáció - 1. évad

Kinek Ajánljuk
  • Akik szeretik a fősodor szériát
  • Akik nem bánják a koncepciók fiatalos megközelítését
  • Akik továbbra is vevők a valóságunk groteszk kiforgatására
Kinek Nem
  • Akik egy Marvel-féle spin-off sorozatra számítanának
  • Akiknek már A fiúk is túl véres széria volt
  • Akik még 2023-ban is a fekete-fehér szuperhőstörténeteket igénylik
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.