Hirdetés

Évadkritika: Wu Wei: Az öt elem küzdelme - 1. évad

|

Harcművészetek és fantasztikum szerethető keveréke.

Hirdetés

Mivel mostanában debütál a 2019-es Wu Wei: Az öt elem küzdelme című sorozat filmes folytatása, a Fistful of Vengeance, pont kapóra jött megtekinteni az eredeti szériát, mely meglepetésre nem csak Iko Uwais miatt lett végül egy korrekt élmény. Bár a fantasztikum és a harcművészetek keveredése könnyen el tud hasalni - igen, rád nézek 2021-es Mortal Kombat - a Wu Wei egy fináléban való megbicsaklástól eltekintve megugrotta a mércét, hogy egy szerethető sorozatként könyvelődjön el az ember emlékezetében.

Hirdetés

A San Franciscó-i kínai negyedben játszódó történetben Kai (Iko Uwais) szakácsként próbál meg érvényesülni, több-kevesebb sikerrel. Egy nap azonban titokzatos erő birtokába kerül, mellyel egy szent küldetést is a nyakába kap: le kell vadásznia a Wu öt különböző aspektusát birtokló egyéneket, mielőtt azok elhoznák a Föld pusztulását. Wu merénylőként Kai immáron ezer szerzetes erejével szállhat szembe a gengszterekkel, meg a természetfeletti képességekre szert tevő egyénekkel, akik közül az egyik pont a nevelő apja, Uncle Six (Byron Mann).

Bár a sorozat csalijaként egyértelműen a Wu által képviselt fantasztikum szolgál (melynek aspektusai a tűz, a víz, a fa, a fém és a föld), szerencsére nem ez fogja berántani igazán a nézőt, hanem a meglepően emberire sikeredett karakterek. Kai baráti/testvéri köre Jennyből (Li Jun Li), Tommyból (Lawrence Kao), valamint Luból (Lewis Tan) áll össze, ahova később becsatlakozik a beépített zsaru, CG (Katheryn Winnick) is. John Wirth és Tony Krantz, a széria készítői akár össze is csaphatták volna ezeket a szerepeket, azonban ehelyett tiszta motivációval és jól elkülöníthető jellemvonásokkal díszítették fel őket.

Ez pedig már csak azért is lett szerencsés, mert fantasztikummal felturbózott harcjelenetek a kezdeti csali ellenére alig akadnak a sorozatban. Hogy őszinte legyek, utólag nem is bántam ezt annyira, hiszen a Wu Wei leggyengébb pillanatai mind ezekhez a jelenetekhez köthetők: a repülő tűzgömbökre és társaikra szánt pénzösszegből olyan CGI-ra tellett, ami nehezen fogja kiállni az idő próbáját.

Cserébe viszont rengeteg földhöz ragadt verekedéssel kárpótol minket a sorozat, melyek rögtön el is feledtetik velünk azt a némileg jogos kritikát, hogy miért nem intéznek el minden egyes bunyót a fantasztikus képességekkel rendelkező karakterek egy szempillantás alatt. Aki már a Rajtaütés hosszúra nyújtott közelharcaiért is odavolt, az a Wu Weiben is megtalálja a számításait, hiszen még a szamárlétra legalacsonyabb fokán álló gengszterbehajtó is képes lesz egy 10-20 másodperces küzdelemben részt venni, nem fognak egyetlen jól irányzott ütéstől kidőlni.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A Wu Wei első évadának első fele igazán erősre és érzelmesre sikeredett, és sokkal jobban működik, mint a már a világ sorsát kockáztató második felvonás. A kis téttel operáló, ám a meglévő kapcsolati rendszert teljesen felkavaró első öt részben jobban tudnak érvényesülni a drámai alakítások is, melyeket ötletes akciókoreográfiákkal ékelnek ki - na meg egy fantasztikus Mark Dacascos vendégszerepléssel, aki a 90-es évek akciófilmjeiben nem volt ennyire badass, mint most. Arról nem is beszélve, hogy Byron Mann karakterén keresztül még egy nem várt fordulatra is telik a készítők részéről, ami szintén jól mutatja, hogy Wirthék szívvel és lélekkel álltak hozzá a projekthez, ahelyett, hogy egy eszetlen csihi-puhi sorozatot hoztak volna létre, mint amire az alapkoncepció alapján számítanánk.

Sajnos azonban az első felére jellemző átgondoltság a fináléra elfogyott: főleg az utolsó 1-2 részben kapunk izzadtságszagú, erőltetett pillanatokat, melyek egyéb természetes katalizátor híján kénytelenek előre lendíteni a cselekményt. Ennek hátulütőjét főleg Tommy Flanagan karaktere sínyli meg, aki a benne rejlő potenciál ellenére méltatlan karakterívet ír le a végére.

Túlzás lenne a Wu Weit egy kiegyensúlyozott sorozatként leírni, ám összességében mégis egy szerethető történetet kapunk, melyet a harcművészeti filmek kedvelői különösen élvezni fognak. Hibáit, melyekből akad azért bőven, képes elfeledtetni azokkal a húsvér karakterekkel, akik érzelmekkel és lélekkel töltik fel a 10 részes évadot.

Wu Wei: Az öt elem küzdelme

Kinek Ajánljuk
  • A valóságos közelharc jelenetek szerelmeseinek.
  • Marc Dacascos és Iwo Ukais rajongóinak.
  • A sztereotípiák felülírásáért harcolóknak.
Kinek Nem
  • Akik látványos természetfeletti harcjelenetekre vágynak.
  • Akik non-stop küzdelmet szeretnének végig követni.
  • Akiket zavar, ha nem minden kérdésükre kapnak választ.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.