Hirdetés

Fűrész X - Kritika

|

John Kramer, az igazságosztó kínzómester.

Hirdetés

A Fűrész franchise gyakorlatilag ki lett véreztetve. Az első három felvonás után le lehetett volna zárni a sztorit, de túl kifizetődő üzletnek bizonyult, így tovább bonyolították a szálakat és még négy trancsírozós szappanoperát kaptak a rajongók, melyek minősége bár megkérdőjelezhető, megvolt a maguk erénye és szórakoztató faktora. A Fűrész: Újra játékban és a Spirál címre hallgató nyolcadik és kilencedik etap azonban teljes mellékvágánynak bizonyultak, kis túlzással kukázva a sorozat szellemiségét. Mi szükség így egy tizedik filmre?

Első blikkre azt mondhatnánk, hogy semmi, egy újabb rókabőr lenyúzásán kívül, de a hatodik és hetedik részt jegyző Kevin Greutertnek erről másféle elképzelései voltak.

Hirdetés

John Kramer, azaz Jigsaw (Tobin Bell) agytumorral küszködik, nincs sok ideje hátra. Megtudja, hogy létezik egy módszer, amivel a legreménytelenebb eseteket is meg lehet gyógyítani. Végrehajtják rajta a méregdrága műtétet, ám rájön, hogy a daganatot nem távolították el, szimplán átverték. Most fordul a kocka és mindenki, aki benne volt a csalásban, részt kell vegyen egy életre-halálra zajló játékban.

Ha leszámítjuk a kánonon leginkább kívül eső előző két részt, egészen 2010-ig, a záródarabnak szánt Fűrész 3D-ig kell visszamennünk, mely az addigi, viszonylag egységes "sztorikomplexum" befejezése volt. Felvetődik a kérdés, hogy időrendben hová lehet helyezni a tizedik filmet, ami annak fényében pláne érdekes, hogy a széria előszeretettel használ flashbackeket és ugrál ide-oda az idővonalon.

Ahogy a kedvcsinálók alapján sejteni lehetett, az első és a második felvonás között történő eseményeknek vagyunk tanúi. Mondanom sem kell, aki most ismerkedik Kramer történetével, könnyen azon kaphatja magát, hogy semmit nem ért a miértekből, ám nem kell olyan drasztikus, már-már epizodikus cselekményvezetésre gondolni, mint a negyedik, ötödik vagy hatodik alkotásnál. Akadnak visszatérő figurák, de a központi szereplő egyértelműen Kramer.

Ahogy említettem Grautert rendezett már a franchise-ban, többek közt a Fűrész VI-ot, melynél egy sokkal személyesebb motivációt írtak Jigsawnak. Jelen esetben is ez a helyzet, sőt kicsit megcsavarják az alapfelállást, ami miatt egy kettősség alakult ki bennem. Egy slasherben, trancsírhorrorban azt várja a néző, hogy jöjjön a gyilkos és tegye a dolgát. A Fűrész moziknak is megvan ez az oldala a kreatív és brutális halálcsapdákkal. Az áldozatok többnyire mindig kétes figurák, kik túlélve a játékot ezentúl jobban megbecsülik az életet. Ebben a pokoljárásban nem így történik, olyannyira, hogy Kramer válik a pozitív alakká, az azonosulható féllé.

Lehet érdekesnek tartani a módszereit, kedvelni a karaktert, de a mosdatás más tészta. Szintén előszeretettel érvelnek amellett, hogy ő közvetlenül nem öl meg senkit, de ne legyünk naivak. Jigsaw kegyetlen figura, nem önbíráskodó igazságosztó. Ahogy a tizedik rész kezeli, az mégis kicsit ez utóbbira hajaz, mely morálisan erősen kikezdhető. A korábban felhozott kettősség pedig a komplett művet körbelengi. A felvezetés kifejezetten hosszú, a játék kezdetéig majd' egy órát kell várni, és a karakterközpontúbb expozíció működik, mégis kissé túlnyújtottnak érződik. A csapdák, véres jelenetek erőteljesek, fel-fel lehet szisszenni, némelyik próbához kell gyomor, de a széria veteránjait talán nem izzasztja meg. Fokozatosan pörögnek fel a dolgok, igyekeznek kedvezni a rajongóknak, ami hol ügyesen lovagolja meg a nosztalgiát, míg máskor légből kapottnak hat.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Nincs Fűrész csavarok nélkül és előzetesen számos rajongói teória látott napvilágot. Örültem, hogy az írók nem akartak valami hasonló extrém őrületet beleerőltetni csak a sokkfaktor növelése érdekében, ugyanakkor a megoldás kissé csalódást keltően kiszámítható. Nem vitatom, hogy nehéz megtalálni az arany középutat és valami újat kitalálni kilenc film után, de nagy revelációkra ezúttal kár számítani.

A Fűrész X szépen termel a kasszáknál és a visszajelzések is jók róla, mely abszolút érthető. A közönség, a rajongók ki voltak éhezve egy decens Jigsaw-játékra, melyet nagyjából a 2009-es hatodik rész óta nem láthattak. Greutert művében megvan a nosztalgia, de képes más megvilágításba helyezni a karaktereket, a sztori működik, még ha a morális kérdések visszássá is teszik az összképet. A végeredmény egyáltalán nem rossz, viszont erősen hullámzó. Helyenként, főleg az utolsó harmadban nagyon bugyuta, illogikus események, döntések váltják egymást, míg máskor tökéletesen idézi meg a franchise atmoszféráját és élmény elmerülni ebben a bizarrul brutális játékban. Más kérdés, hogy hova tovább, mert bármeddig lehet folytatni ezt a sorozatot, s a szkeptikusságom korántsem múlt el, ám hosszú idő után végre ismét mutatott némi életjelet a Fűrész széria.

Fűrész X

Kinek Ajánljuk
  • Akinek hiányzott John Kramer
  • Aki egy karakterközpontúbb Fűrész filmre vágyott
  • Aki egy klasszikusabb, de mégis kicsit más Fűrész élményre vágyik
Kinek Nem
  • Aki valami nagy revelációban reménykedik
  • Aki szerint már a harmadik rész után le kell volna zárni a szériát
  • Aki hajlamos leragadni a következetlenségeken és logikátlanságokon
  • Gyenge gyomrúaknak
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.