Hirdetés

Pilot: Jacob védelmében

|

A bűn mindent felemészt?

Hirdetés

Ez is lehetne az alapkérdése az Apple TV új, William Landay regénye nyomán készült minisorozatának, amelyben egy jómódú kertvárosi környéken brutális kegyetlenséggel meggyilkolnak egy 14 éves fiút. A közösséget felkavaró esetben azonban hamar az ügyben érdekelt és szakmailag elismert helyettes államügyész Andy Barber (Chris Evans) fia, Jacob (Jaeden Martell) lesz az első számú vádlott, ezzel alaposan felkavarva a család életét is.

Hirdetés

A streaming szolgáltató jó szokásához híven a sorozat első 3 részét tette elérhetővé, ami abból a szempontból szerencsés, hogy az első rész jobbára kimerül a szereplők és a helyzet felvázolásában, megismerésében, ráadásul a részek mindössze 45 percesek, ennél fogva az epizódokat sem lehet a túlnyújtottság vádjával illetni. Ugyanakkor az eddigi 3 rész alapján hiába vittek magukkal a kellemesen borongós, szürkés képek, valamint Olafur Arnalds és Atli Örvarsson sötéten melankolikus dallamai, nem mondanám teljes bizonyossággal (a könyv ismerete nélkül), hogy az alapanyag ne működött volna szimpla mozifilm formájában.

Félreértések elkerülése végett: egyértelmű, hogy a sorozat elsősorban nem arra fekteti a hangsúlyt, hogy ki lehetett a tettes - noha az eddigi 3 rész alapján ez a kérdés is világosan, kellő súllyal ott lebeg -, hanem az eljárási procedúrára és annak a szereplőkre gyakorolt hatására, valamint a közösség birkamód viselkedő, azonnal ítélkező mentalitására van mindez kihegyezve. Mégis azt a hatást kelti sokszor, mintha Morten Tyldum rendező (Kódjátszma, Utazók) csak az időt húzná, hogy kijöjjön a 45 perces játékidő és szereplői - főleg a címszereplő - azért nem akarnak elmondani valamit, mert ezzel csak növelni kell a feszültséget, vagy mert adott szereplőnek később még jelentősége lesz.

Chris Evans egyértelműen a hátán viszi a produkciót visszafogott, mégis feszült játékával, ugyanakkor picit nehéz összeegyeztetni "Amerika seggét" egy ilyen jó státuszban lévő családapával. De ez nem Evans sara, egyszerűen szokatlan tőle ez a szerepkör és Michelle Dockery-vel (Downton Abbey, Úriemberek) és Jaeden Martellel (AZ) rokonszenves, igazi 21. századi családot alakítanak, még ha inkább fest is úgy, hogy Martell bátyját, semmint apját alakítja. Direkt rokonszenvest és nem szerethetőt írtam, mert akarva-akaratlanul is Tyldum tisztes távolságot tart közte és a nézők között. Ugyanis elsősorban az igazságtalan helyzet, a lesajnáló, vagy ítélkező tekintetek miatt szimpatizálunk Barberékkel, nem pedig szerethetően megírt mivoltuk, avagy középosztálybeli státuszuk miatt.

Azonban dőreség lenne még leírni az Apple sorozatát, mivel az ezúttal is rendkívül igényes, elegáns kivitelezést kapott és a The Morning Show is igazán csak a harmadik epizód után indult be, vagyis a streaming szolgáltatónál ez egyértelműen üzleti és tartalomszolgáltatói stratégia. A kérdés csupán az, hogy a mézesmadzag elhúzása megéri-e mind nekik, mind a nézőknek? Egyelőre minden hibája ellenére úgy fest, a Jacob védelmében mellett érdemes kitartani. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.