Hirdetés

Memory - Kritika

|

Liam Neeson mindent is elfelejt - kivéve gyilkolni.

Hirdetés

2022-ből nézve már távoli délibábnak tűnik 2008, amikor is az 56. életévébe lépő Liam Neeson megmutatta, hogyan is kell elbánni a rosszfiúkkal - amit mindenki piszkosul élvezett is. Az ír színészlegenda a nyugdíjas évei felé kanyarodva újradefiniálta magát, és megteremtette az őszülő apák/nagyapák a világ ellen alműfajt az akció zsáneren belül. És valljuk be, ez kezdetben irtózatosan jól állt Neesonnek.

Ám ahogy a gombócból, úgy az egykaptafára érkező akciófilmekből is megárt a sok idővel. Az elmúlt 14 év valamennyiében megjelent egy új Neeson-féle zúzda, ez alól pedig 2022 sem volt kivétel, pedig már az év első felében megkaptuk tőle a Sötét múltat. Ám ahogy attól sem volt elragadtatva a nézőközönség, úgy a Memoryval sem képes frissességet és izgalmat csempészni Neeson az apókás akciófilmek sorába.

Hirdetés

Valljuk be, hogy az elmúlt időszakban számtalan iterációt kaptunk az Elrabolva felállásából. Hol a környezetet cserélték le, hol Neeson karakterével próbáltak játszani, és a Memoryban is ez utóbbival próbálkozott Martin Campbell rendező, valamint Dario Scardapane forgatókönyvíró, aki Jef Geeraerts regényét adaptálta amerikai settingbe.

Jó kérdés, hogy ha Neeson mondjuk ezzel a filmmel indította volna el az akciófilmes reneszánszát, tudnánk-e magasabbra helyezni a képzeletbeli polcon. Látok rá esélyt, hogy igen. Azonban aki 2008 óta két akciófilmet látott Neesontől, az nem fog semmi újat tapasztalni a Memoryban sem.

Neeson ezúttal egy Alzheimer-kórral küszködő bérgyilkost alakít, aki bár egyre több mindent elfelejt, természetesen az emberek kivégzését továbbra is profin űzi. Mindez jól is halad mindaddig, amíg egy munka már neki is túl sok lesz, ám a visszakozást követően a titokzatos megbízó ráereszti saját bérgyilkosait és csatlósait Neesonre. Hogy ne legyen ilyen szimpla a sztori, természetesen az amerikai bűnüldöző szervek nyomozása is bonyolítja a cselekményt.

Ennek ellenére a Memoryban nincs semmi váratlan, ami a sokszor látott akciószekvenciák mellett bevonzhatná és marasztalná az embert a megtekintésre. Guy Pearce egy botrányos bajusszal próbál meg sokkolni minket, miközben a film második felére felsejlik annak problematikája, hogy mennyire illik a szürke zónából kilépnie a rend őreinek. Ám ennek feloldása összecsapott lett és hiteltelen, a záró képkockákat meg mintha a Tyler Rake: A kimenekítésből emelték volna át a saját közegükbe az alkotók.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Neeson fásultsága már nagyon szembetűnő, ami vélhetőleg legalább annyira az általa alakított, emlékezetkieséssel bajlódó karakterből fakad, mint a színészből. Sokszor volt olyan érzésem a film nézése közben, hogy Neeson egy aranyos nagyapó, akinek egyáltalán nem kellene a Memoryban szerepelnie. Ez a "nagyapós" báj pedig a badass jelenetek izgalmát is rendesen tompította.

Neeson most már 70 éves, és talán pont itt lenne az ideje, hogy elengedje ezt a műfajt. Hiába próbálkozik a Memoryban foglalkozni olyan időskori problémákkal, mint az Alzheimer-kór, ebben a zsánerben már valószínűleg sosem tud mély üzenetet átvinni a nézők irányába. Aki egyszeri zúzásra vágyik, az tudja, hogy egy Neeson-filmben nem csalódhat, de kérdés, hogy a harmadik, negyedik, ötödik és sokadik hasonló alakítás után marad-e még szórakoztató elem ebben a formulában. Mert az végképp sajnálatos lenne, ha Neeson időskorára ugyanúgy lesüllyedne a levitézlett akciósztárok sorába, mint azt a 2000-es években láthattuk Stallone, Schwarzenegger vagy Van Damme esetében. Márpedig Neeson minden egyes új sablonakciófilmjével óhatatlanul efelé halad.

Memory

Kinek Ajánljuk
  • Akik még nem láttak akciófilmet Neesontől
  • Akik kíváncsiak Guy Pearce bajuszára
  • Akik azt hitték, hogy Monica Bellucci már visszavonult a színészkedéstől
Kinek Nem
  • Akik már láttak akciófilmet Neesontől
  • Akik valami újdonságra számítanának az ír színészlegendától
  • Akiknek egy feledékeny 70 éves gyilkológép már sehogy sem tud hiteles lenni
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.