Hirdetés

Zanox - Kockázatok és mellékhatások - Kritika

|

Időutazás némi pálinkával.

Hirdetés

Manapság reneszánszukat élik az időhurkos filmek. Az elmúlt néhány esztendőben számos, ezt a témát körbejáró alkotás született, elég csak olyan darabokra gondolni, mint a Palm Springs, a Boss Level - Játszd újra, vagy a Boldog halálnapot két része. Sőt, kis hazánkban sem ismeretlen ez a zsáner, 2016-ban például Madarász Isti Hurok című alkotása aratott, a színvonalához képest mérsékelt sikert. Baranyi Benő első nagyjátékfilmjéhez szintén ezt a formulát választotta, de vajon lehet-e újítani ebben a stílusban annyit, hogy szórakoztató maradhasson az élmény?

Hirdetés

Misi (Bálint Előd) épp az érettségire készül, illetve szeretne közelebb kerülni álmai nőjéhez, Jankához (Erdős Lili). Nem túl talpraesett fiatalember, szorongására egy Zanox nevű kísérleti gyógyszert szed. A vizsga után egy buliba készül, mely nem úgy sül el ahogy tervezte, ám megdöbbenve veszi észre, hogy a naptár mintha visszaforgott volna. Hősünk rájön, hogy ha pálinkát iszik a Zanoxra, képes utazni az időben, csak éppen nem úgy, ahogy azt ő elképzelte.

A felütést tekintve nincs új a nap alatt. Az első harmadban megismerjük a gátlásos főszereplőt, akit nagyanyja nevel, majd jön az iskola, a buli és így tovább. Időhurkos filmről lévén szó szembeötlenek azok a részletek, melyekre érdemes figyelni, elvégre tudjuk, hogy vissza fognak még térni ilyen-olyan formában. Gondolok itt a szó szerint és képletesen is nyáladzó párra a padon, az érettségi tételre, netán a bulin történtekre.

Nem mindegyik helyzetből hozzák ki a legtöbbet, sőt van amivel semmit nem kezdenek, de a már említett vizsga remek táptalaj a poénokhoz, Janka halandzsázó angol szereplése például szuper vicces szegmens. Ha már a poénoknál tartunk, vitathatatlan, hogy bőven lehet nevetni a Zanoxon. Tény, hogy helyenként fárasztó és önismétlő tud lenni humor, ez utóbbit különösen el kéne kerülni egy időhurkos moziban, de főleg a hazai vígjátékok alibizései mellett, kifejezetten üdítőnek hatnak az itt elsütött komikus elemek. Baranyi munkája azonban nem elégedett meg ennyivel és tovább csavarja a szálakat, beemelve egy krimisebb vonalat, tudniillik Misi kalandjával egy időben gyilkos garázdálkodik a környék erdejében.

Az alkotói szándék érthető, de nem biztos, hogy annyira jó ötlet volt erőltetni ezt, az összkép működött volna, ha egyszerűbb, földhözragadtabb a konfliktus. Mondom ezt azért, mert a Zanox egy ponton kifejezetten komor fordulatot vesz, miközben továbbra is humorizál. A cselekmény ezen pontjainál nincs meg a megfelelő kontraszt a műfajok közt és nehezen simulnak össze a thriller és vígjáték elemek. Az utolsó harmadra mégis azt vettem észre, hogy mindez indokolt volt és kénytelen vagyok megkövetni magam, ugyanis Baranyi húzott egy váratlant és pazar érzékkel adott új színt művének. Előkerül az ilyenkor szokásos paradoxon, melybe bele lehet állni, de ennél frappánsabban nem nagyon lehetett feloldani a bonyodalmat. Egészen a stáblistáig aggódtam és drukkoltam, hogy sikerüljön elvarrni minden mellékszálat, így külön örültem, amikor az író, rendező ezt az akadályt is eredményesen teljesítette.

A Zanox messze nem tökéletes, helyenként túlerőlteti a humort, s bár Bozai Józsefet mindig jó hallgatni, itt teljesen felesleges volt minden feliratot bemondatni vele. A műfajok közti összhang is lehetett volna egységesebb, de szerencsére képes kompenzálni a hibáit, mely elsősorban a forgatókönyv érdeme. Baranyi ügyesen nyúl a bevett formulához, hogy az ne hasson elcsépeltnek és úgy játszik kreatívan a karaktereivel, hogy a végeredmény egyszerre legyen elnagyolt, ugyanakkor emberi. A Zanox a hibái ellenére is kellemes meglepetés és igen ígéretes elsőfilm, sőt színvonalát tekintve minimum ennek kéne lenni a mércének vígjáték fronton.

Zanox - Kockázatok és mellékhatások

Kinek Ajánljuk
  • Aki szereti az időhurkos filmeket
  • Aki egy könnyed élményre vágyik
  • Aki szereti a műfajkeverést…
Kinek Nem
  • ...akkor is ha nem a legkonzisztensebb
  • Aki már unja az időhurkos filmeket
  • Aki nem tud eltekinteni a paradoxonoktól
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.