Hirdetés

Megy a balhé a Universal és a legnagyobb mozihálózat között

|

Mondanánk, hogy trollolo...

Hirdetés

Jó okkal bolydult fel az internet, miután ma reggelre virradóra kiderült, hogy a világ legnagyobb mozihálózata, az AMC nem hajlandó a továbbiakban a Universal Studios filmjeit bemutatni. A koronavírustól sújtotta gazdasági helyzetben, amikor a mozihálózatok a streaming és a VOD térnyerésével párhuzamosan így is válsággal küzdenek (a növekvő bevételek ellenére évről évre csökken a látogatottság), ez nem feltétlenül bölcs döntés.

Hirdetés

Trollkodás

Jelenleg a Universal vezetőségében kicsit más értelmet nyer ez a kifejezés, ugyanis kvázi minden velük kezdődött. A koronavírus kitörésekor a Universal a friss bemutatóit, mint A láthatatlan ember, vagy a Vadászat azonnal elérhetővé tette a digitális kölcsönzőkben, az áprilisi sikervárományos Trollok második részét pedig mozi helyett itt tette elérhetővé. A szakítás oka nem ez, hanem az NBCUniversal elnökének, Jeff Shellnek a tegnap adott interjúja a Wall Street Journalnek. Ebben Schell azt ecsetelte, hogy a Trollok a világ körül minden addigi digitális kölcsönzési rekordot megdöntött és hogy a bemutatása 3 hetében csak az Egyesült Államokban 100 millió dollárt keresett (csak a mihez tartás végett: az első rész mozis pályafutása végén 154 millió dollárnál állt meg az USA-ban.), és hogy ezek után a premierjeiket egyszerre kívánják bemutatni a mozikban és VOD formátumban, kiterjesztve az elérhetőséget.

Ezek után több se kellett az AMC igazgatójának, Adam Aronnak, aki egy nyílt levélben ment neki a Universal elnökének, Donna Langley-nek, azzal vádolva, hogy a stúdió valójában már régóta készült erre a lépésre, nem csak a rendkívüli helyzetre való tekintettel döntöttek emellett. Aron elmondása szerint ugyanis már 5 éve folyamatosan tárgyalnak a terjesztési ablak fenntartásáról, vagyis hogy a mozis és a VOD-os premier között elteljen egy bizonyos idő, ami jelenleg átlagosan 3-4 hónap. Mivel Aronék a Wall Street Journal cikkéből értesültek arról, hogy a Universal a pandémia elvonultával is fent kívánja ezt tartani, az azonnali kenyértörés mellett döntöttek, mindemellett kihangsúlyozva, hogy ugyanez vár minden stúdióra, akik a Universal stratégiája mellett döntenek. Ez intő jel lehet a Warnernek, hiszen ők is bejelentették, hogy a májusra tervezett Scooby-Doo animációs filmjük egyből VOD-on debütál majd.

Az erősebb kutya... Oké, de ki is az erősebb?!

A dolog azért is visszás, mert az AMC-t jelenleg amúgy is egy hajszál választja el csupán a csődtől és a járvány elvonultával a kialakult gazdasági helyzetben az emberek elsődlegesen nem feltétlenül a mozira fognak költeni. Vagyis hosszú távon a filmipar igen csak meg fogja érezni a járványt, ennél fogva a streaming és a VOD amúgy is egyre nagyobb térnyerése és a csökkenő mozizási kedv tekintetében minden egyes blockbuster szerepe felértékelődik a moziüzemeltetők számára. Márpedig a Universal olyan filmek premierjeiért felel az elkövetkezendőkben, mint a Minyonok, a 007 - Nincs idő meghalni, a Jurassic World vagy a Halálos iramban, utóbbi kettő ráadásul rendre milliárd feletti összegeket produkált a legutolsó epizódokkal is. Amennyiben a Warner is hasonló lépésre szánná el magát (ezt majd a Scoob és annak eredményei után láthatjuk), akkor az azt jelentené, hogy az AMC USA, Európa és Közel-Kelet szerte található mozijai olyan filmeket kívánnak ignorálni, mint a Tenet, a Wonder Woman 84, a Dűne, a Kong vs. Godzilla, vagy a Legendás állatok következő része. Márpedig a Trollok sikere azt mutatja, hogy a stúdiók jelen helyzetben nem feltétlenül szorulnak a mozihálózatokra, akiknél százalékosan számítva hétről hétre több bevétel marad a premiereket követően. Vagyis az AMC szemmel láthatóan erőből cselekedett, csak elfelejtette azt, hogy jelen pillanatban nem ő van kedvezőbb helyzetben.

A Universal természetesen azóta reagált a levélre, amelyben kifejtik, hogy ők továbbra is arra törekszenek, hogy minél szélesebb körben terjesszék a filmjeiket és amennyiben ez indokolt, akkor azok mozikban és VOD-on is azonnal elérhetőek legyenek és erről a továbbiakban is egyeztetni kívánnak a mozihálózatok üzemeltetőivel, de azok szemmel láthatóan összehangolt támadást indítottak ellenük. Amennyiben meg is egyeznek a felek az elkövetkezendőkben, ez csak még tovább mélyítette az amúgy is egyre élesebb formátum háborút.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.