Hirdetés

Gyülekeznek a viharfelhők a Netflix körül

|

Elbocsátásokkal, animációs projektek elkaszálásával és mozis forgalmazással próbálják orvosolni a jelenlegi válsághelyzetet a streamingóriásnál.

Hirdetés

Vitathatatlan, hogy a Netflix majd egy évtizedes tündérmeséje a 2022-es első negyedévi jelentést követően véget ért. Most már csak az a kérdés, hogy ez a mostani megtorpanás csupán ideiglenes bukdácsolás-e, vagy végérvényesen elbúcsúzhat a streamingplatformok trónjától. A Netflix a felemelkedése óta az első válságperiódusán esik keresztül, és egyelőre kapva kapnak mindenféle lehetőségen, hogy visszatereljék az irányt vesztett hajót a helyes irányba.

Hirdetés

Előbb a The Hollywood Reporter számolt be róla, hogy körülbelül 150 munkatárstól válik meg világszerte a cég, ami nagyjából a két százalékát teszi ki a teljes munkaállománynak. A legtöbb elbocsátásra az Egyesült Államokban került sor. Ez azonban csak egy dominó kezdetének tűnik, hiszen nem sokkal utána azt is bejelentették, hogy négy fejlesztés alatt álló animációs projektet kaszáltak el, köztük Adam Kline könyvének, a With Kind Regards from Kindergarten, illetve Tui Sutherland Wings of Fire című fantasy szériájának adaptációit.

Az első nagyobb volumenű projekt, amire kihatással van a Netflix lelombozó negyedéves jelentése, az nem más, mint a Tőrbe ejtve második része. Rian Johnson detektív filmvilágának jogait nagy pénzért szerezte meg a Netflix, most azonban úgy tűnik, hogy a kizárólagos elérhetőség helyett a Netflix premier előtti 45 napban a mozikban is megfuttatják a folytatást. Persze már korábban is jelentek meg a mozikban Netflix által gyártott mozgóképes alkotások, de egyértelmű, hogy az előfizetésüket lemondó felhasználók növekvő számait, illetve az ebből eredő pénzkiesést próbálnák ellensúlyozni ezzel a húzással.

Kétségeink ne legyenek arról, hogy ezzel véget is ért a Netflix saját "mentőakciója". Míg az első negyedévben csupán 200 ezer felhasználót vesztettek, addig a következő negyedévre 2 millió további kiesővel számoltak az első negyedéves jelentésben, ami csak az alapelőfizetéssel is számolva 20 millió dolláros veszteség lesz havi szinten a cég számára.

Tetézve a bajt, részvényesek egy csoportja be is perelte a céget, amiért elhallgatták előlük ezeket az aggasztó trendeket, ami egy legendás értékcsökkenésben csúcsosodott ki a negyedéves jelentést követő pár napban. A Netflix eközben már idénre belengette, hogy elindítják a reklámokat is tartalmazó csomagjukat, ami a legolcsóbb előfizetési lehetőség lesz a platformnál. Kérdés, hogy ez vajon az eddigi alapcsomag drágulását is magával hozza-e, ami újabb exodust idézhet elő az előfizetőknél. A pénzügyi helyzeten túl a tartalmak minőségén sem ártana javítani, erről írtunk is egy hosszabb hangvételű véleménycikket a napokban.

Ti milyennek látjátok a Netflix eddigi válságkezelését? Részvényesként megmaradna még a bizalmatok bennük?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.