Hirdetés

Legutóbbi Oscar-jelölésével elképesztő rekordot állított fel Steven Spielberg

|

Van-e nála nagyobb rendezőlegenda?

Hirdetés

Február 8-án fedte fel az Akadémia, hogy kik versenyezhetnek az idei Oscar-díjakért a március végén megrendezésre kerülő átadón. A Legjobb rendező kategóriában ezúttal olyan nevek közül kerül majd ki a végső győztes, mint Jane Campion (A kutya karmai közt), Kenneth Branagh (Belfast), Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza), Ryusuke Hamaguchi (Drive my car) és Steven Spielberg, aki a West Side Story-nak köszönhetően került be. Ezzel pedig elképesztő rekord került a neve mellé: ő lett az első filmes, aki hat(!) különböző évtizedben kapott Legjobb rendezői jelölést.

Hirdetés

Emellett szintén rekordot jelentő tizenegy jelölése van a Legjobb film kategóriában, valamint egyike annak a négy filmkészítőnek, akik legalább nyolc Legjobb rendező jelölést kaptak karrierjük során (a másik három William Wyler, Martin Scorsese és Billy Wilder).

Spielberg első rendezői jelölését az 1977-es Harmadik típusú találkozások című filmjéért kapta. Ezt követte sorrendben Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981), rá egy évvel később az E.T., a földönkívüli; majd 1993-ban a Schindler listája, 1998-ban a Ryan közlegény megmentése, 2005-ben a München és 2012-ben a Lincoln. Ezekből kettőt - a Schindler listájáért 1994-ben és a Ryan közlegény megmentéséért 1999-ben - sikerült díjra váltania. Mivel filmjeinél legtöbbször producer is, ezért összesen tizenkilenc Oscar-jelölést tudhat magáénak, aki az 1987-es ünnepségen elnyerte az Irving G. Thalberg-emlékdíjat is.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.