Hirdetés

Mire számíthatunk a Batman folytatásában?

|

Filmes utalások, nyilatkozatok, teóriák egy csokorba gyűjtve.

Hirdetés

Mostanra már talán mindenki megnézte a Matt Reeves rendezésében elkészült új Batmant, de aki idáig kivárt, az már az HBO Maxon is bepótolhatja az élményt. Bár a folytatás hivatalosan továbbra sem kapott zöld utat a Warner Brostól, nehéz elképzelni, hogy legalább egy második részt ne kapna Robert Pattinson alakítása. Ennek megfelelően összegyűjtöttük az idáig felmerült pletykákat, utalásokat, nyilatkozatokat, hogy listába szedjük, mégis milyen irányba mozdulhat el a franchise a jövőben.

Hirdetés

Menjünk a biztosra - jöhet a Joker?

Még talán az is tudja Jokerről, hogy kicsoda, aki még egy Batman-filmet sem látott. A Bőregér leghíresebb és legádázabb ellenfele egy rövid cameo erejéig bukkan fel az új filmben, ami potenciálisan megágyazhatna a karakter nagyobb játékidejének a folytatásban. Matt Reeves, tovább pumpálva a hype-ot, még egy kivágott jelenetet is megosztott, ami alapján Barry Keoghan a legfélelmetesebb Joker címre pályázik.

Adná magát, hogy Joker rögtön reflektorfénybe kerüljön, ám ha azt nézzük, hogy Tim Burton annak idején már rögtön a legelső filmben, míg Christopher Nolan a trilógiája második részében ellőtte a puskaport, mégis az tűnik legkézenfekvőbbnek, hogy a Reeves-féle trilógia harmadik, záró epizódjában fullassza káoszba Gotham városát. Ez már csak azért is tűnik valószínűbbnek, mert Reeves többször is azt nyilatkozta, hogy ahogy Pattinson Batmanje sem az, akit a filmnézők ismernek, úgy Keoghan karaktere sem az a kiforrott Joker még, akit a korábbi iterációk alkalmával láthattunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy újabb cameo, vagy több rövidebb jelenet formájában ne számítanánk újbóli felbukkanására a közvetlen folytatásban, ám a trilógia ívét figyelembe véve esélyesen a harmadik részben csaphat össze a két híres karakter.

Van valami "furcsa" Rébusz egyik fotóján

Mivel Reeves története egy sokkal komorabb irányt vett fel, mint elődei, melyben Gothamnek is sokkal központibb szerepe van, ezért valószínűsíthető, hogy a második rész is a város további súlyos titkairól igyekezne lerántani a leplet. Nagy csavar Reevesnél, hogy Bruce Wayne anyját, Martha Wayne-t egyenesen az Arkham-családból származtatja, ez a família pedig a hírhedt Arkham Elmegyógyintézet alapításáért felelős.

Amikor a filmben a Rébusz által összegyűjtött fotókból és jegyzetekből próbálják meg hőseink kitalálni a következő sakklépést, láthatunk egy képet, amin valószínűleg Marthát láthatjuk két ápoló által közrefogva. A kép előterében viszont egy szemüveges férfi ül békésen, aki minden bizonnyal nem is ápoló és nem is páciens, legalábbis a ruházata alapján. Ebből akár Hugo Strange-re is asszociálhatnának a képregények olvasói - ő egy pszichiáter, aki képes volt arra, amibe mostani filmünkben még Rébusz is belebukott: megfejteni Batman valódi személyazonosságát. Ha a folytatásban nem is, de például az Arkham Elmegyógyintézetre fókuszáló spinoff sorozatban akár Strange debütálására is esély mutatkozik.

Nem szabad "félni" az utalásoktól

Rébusz jegyzeteinél maradva, szemfüles rajongók szúrták ki ezt az easter egget, ami bizonyára nem véletlenül lett úgy megdesignolva, ahogy az alábbi kép bal oldalán láthatjuk. Ezen a már halott polgármestere arcképe látható, ami feltűnő módon van megrongálva - mellette pedig Batman egy másik nagy nemezise, Dr. Jonathan Crane, azaz a Madárijesztő tűnik fel, a fizimiskájuk közötti hasonlóság pedig tagadhatatlan. Az biztos, hogy a polgármesterből már nem lesz Crane, ám ismételten, az Arkham Elmegyógyintézetes spinoff szériában ne lepődjünk meg, ha esetleg szembe jönne velünk a karakter.

Hush

Az utalások és nyilatkozatok területére tévedve egy újabb érdekes karakter rajzolódik ki előttünk. A filmben idővel megtudjuk, hogy Thomas Wayne sem volt az a szent, mint amit hittünk róla, és Rébusz az egyik kampányfotóra nagy betűkkel írta rá, hogy Hush - ami az angolban a "csitulj" megfelelője, amivel Rébusz Thomas Wayne hazugságaira reflektálna.

Ugyanakkor, a képregényekben Hush egyben Batman egyik ellenségének neve is. Dr. Thomas Elliot eredetileg Bruce egyik gyerekkori barátja, aki végül Hushként áll össze Rébusszal, miután utóbbi megfejti Batman identitását. A filmben viszont az az oknyomozó újságíró, akit végül Carmine Falcone eltesz láb alól Thomas Wayne implicit kérésére, Edward Elliot néven munkálkodott. Lehet, hogy Edward funkcionál majd Thomas apjaként? Mindenesetre Hush felbukkanására nemcsak emiatt van kilátás, hanem maga Reeves is úgy nyilatkozott, hogy szeretné a karaktert a filmvászonra vinni.

"Úgy hiszem, hogy Hush egy igazán érdekes választás lenne. Én őt választanám. Ez persze még nem jelenti azt, hogy a következő film rosszfiúja Hush lesz."

A szálak a Baglyokhoz vezethetnek

Elég sok csontváz kihullik Gotham ruhásszekrényéből az új filmben, ám abban egyáltalán nem lehetünk biztosak, hogy minden titokra fény derült volna. Mivel Reeves víziójában Gotham lényegében egy velejéig romlott város, minden adott ahhoz, hogy egy idáig filmekben még nem érintett témát dolgozzanak fel a folytatásban: a Baglyok Bíróságát.

Ez a szektaszerű társaság egy 2011-es képregény alapján évszázadok óta uralja Gothamet, és a sötétből irányítják a várost. Amennyiben Pattinson Batmanje tényleg új alapokra akarná helyezni a város működését, úgy simán előfordulhat, hogy a korrupció felszámolásáért folytatott harc végül ehhez a társasághoz vezesse hősünket.

Pattinson egyébként a Den of Geeknek nyilatkozta, hogy imádná, ha a folytatásban ezt a történetet is lefednék. Meglátása szerint a Baglyok Bírósága tökéletesen beleillene Reeves horror elemekkel megfűszerezett világképébe, ami révén így hűek tudnának maradni ahhoz a komor, sötét atmoszférához, amit az első filmben felépítettek.

Fagyos a hangulat

Matt Reeves saját bevallása szerint arra fog törekedni az általa készített Batman-filmekben, hogy a karakterek a legföldhözragadtabbak legyenek. Eme állítása alapján rengeteg képregényekből ismert rosszfiú esik ki a pixisből, ám történetesen Mr. Fagy például pont nem. Mint a Collidernek elárulta a direktor, nagyon szívesen járná körbe, miként lehetne realisztikusan megvalósítani ezt a karaktert.

Ez már csak azért is teheti izgatottá a rajongókat, mert annak idején Jim Carrey alakítását is Rébusz karakterének szembeköpéseként élték meg. Nos, Arnold Schwarzenegger megítélése Mr. Fagyként sem túl rózsás, ha csak a képregényekből ismert karaktert nézzük. Miután Paul Dano segítségével sikerült felülírni a kollektív emlékezetben Carrey Rébuszát, úgy Mr. Fagy megváltására is jók az esélyek. Persze nem árt, ha egy Danóhoz hasonló tehetséges színész vállalná el a szerepet - egyesek Giancarlo Espositót tartanák tökéletes választásnak, mint az alábbi fan art is mutatja.

Jöhet a szárnysegéd?

A 90-es években Chris O'Donnell aggatta magára Robin gúnyáját, hogy aztán Christopher Nolan trilógiájának záró felvonásában úgy szerepeljen a karakter, hogy csak az utolsó percben derüljön ki róla, hogy ki is ő valójában. Batman szárnysegédje a képregények, az animációs sorozatok, sőt, még a Titánokban is igen fontos szereplő, de idáig a filmekben nem sikerült bizonyítani róla, hogy megállná a helyét Batman mellett.

A film megjelenése után rögtön elkezdődött a találgatást, hogy vajon a polgármester fiából lehet-e az új Robin. Ennek akár lehet is alapja, ám sokkal fontosabb, hogy Matt Reeves mit nyilatkozott Batman karakterívéről a Happy Sad Confused podcastjében. Mint kifejtette, láthatjuk a karakter fejlődését, ahogy 'Bosszúból' Batman lesz a film végére, ám ez nem jelenti azt, hogy mostantól már csak ezt a "tökéletes" verzióját látjuk majd. Minden egyes alkalommal próbára kell tenni az új értékrendszerét, egy ilyen próbatételnek pedig megágyazhatna egy szárnysegéd, akiért Batman felelősséget vállal.

Azt pedig láthattuk a filmben is, hogy bár Pattinson Batmanje öles léptekkel halad az önreflexió útján, azért elönti őt a bosszúszomjas düh a fináléban, amikor puszta kézzel veri péppé az egyik Rébusz-követőt, aki korábban majdnem végzett Zoe Kravitz Macskanőjével. Ez a jelenet akár előrevetíthet egy olyan szcenáriót is, amikor egy szerette elvesztését követően akár a karakter első számú szabályát is felrúgja: azaz ölni fog. Márpedig ismerünk a képregények hasábjairól és a filmekből is olyan pillanatokat, amikor Batmannek gyászolnia kell.

Ezeket a potenciális csapásirányokat gyűjtöttük össze az elmúlt hónap cikkjei, nyilatkozatai, no meg a filmes utalások alapján. Szerintetek melyik út passzolna igazán Reeves Batmanjének folytatásához? Ti mit látnátok szívesen?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.