Hirdetés

Miért csúszik ilyen sokat Tom Holland és Daisy Ridley közös filmje?

|

Már-már temettük a Chaos Walking-trilógia filmadaptációját, de ha nem is a közeljövőben, most mégis úgy fest, hogy bemutatásra kerülhet a film. Cikkünkben arra is kitérünk, hogy milyen faktorok eredményezhették a projekt hányatott sorsát.

Hirdetés

Chaos Walking, a film, ami állítólag annyira borzalmas, hogy a stúdió nem volt hajlandó mozikba küldeni úgy sem, hogy éveket kellett várnia arra, hogy kijavítsák a hibákat. A produkció élén két fiatal titán áll Tom Holland és Daisy Ridley személyében, akik szinte minden olyan néző figyelmét felkelthetik, akik Marvel- vagy Star Wars-film irányába szagoltak az elmúlt években. Ezen színészek felkapottsága is jócskán közrejátszott abban, hogy ezidáig nem sikerült összehozni a Chaos Walking utóforgatásait, hiszen a sűrű időbeosztásuk nem tette ezt lehetővé. Egész pontosan 2017 novemberében, több mint két évvel ezelőtt forogtak utoljára a produkció kamerái, amik hamarosan végre ismét szolgálatba állnak. Ennek örömére új premierdátumot is kitűzött a Lionsgate 2021. január 22-re, ami picit odébb van a naptárban az eredetileg tervezett 2019. márciusi bemutatótól. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy hogyan csúszhatott meg ennyire ez a film, bátran görgessetek lejjebb, hiszen a folytatásban ennek igyekszünk a végére járni.

Hirdetés

Mi a fene az a Chaos Walking?

Ha hozzám hasonlóan ti sem hallottatok ezekről a regényekről, mielőtt szóba került volna az impozáns szereplőgárdával rendelkező filmes adaptáció, akkor itt egy gyorstalpaló. A Chaos Walking trilógia a Carnegie-díj nyertes Patrick Ness fejéből pattant ki, aki a Kés a zajban, Válasz és kérdés, valamint a Háború a békéért című regényein keresztül szövi ezt a young adult sztorit. A nemes egyszerűséggel Új Világnak nevezett földönkívüli bolygón járunk, ahová a történet kezdete előtt 20 évvel érkeztek emberek, feltehetőleg a Földről. Magát a planétát egy "Zajnak" nevezett jelenség teszi különlegessé, amelynek következében minden élőlény látja és hallja mások gondolatait különböző képi villanásokon, hangokon és szófoszlányokon keresztül.

Ebben a különös világban egy Todd nevű tinit követünk, aki egy olyan kolóniából származik, amit kizárólag férfiak alkotnak. Todd előbb-utóbb elszökik Prentisstownból és rátalál egy olyan helyre, ahol egyáltalán nincs jelen a Zaj, sőt mi több találkozik egy Viola nevű lánnyal, akire aztán végképp nem számított. Előbb-utóbb az emberi telepesek összetűzésbe kerülnek a bolygó őslakosaival is, a Spackle nevet viselő intelligens fajjal, ami tovább bővíti a regények mondanivalóját olyan témákról, mint a háború, nemi különbségek, kolonizáció és vallás.

Ez jól hangzik, majd én megfilmesítem!

A Lionsgate már 2011-ben rátette a mancsát a Chaos Walking filmes jogaira, ám nehezebben ment megfelelő kreatívokat állítaniuk a projekt mögé, mint arra valószínűleg számítottak. Pedig, ha valami, akkor a young adult zsáner rendesen dübörgött abban az időben és senki sem kérdőjelezte meg a Harry Potter vagy éppen az Alkonyat pénzügyi sikerességét, ahogyan az akkor még csak készülőben levő Éhezők viadala is rengeteg potenciált rejtegetett. Abszolút logikus lépés volt tehát a stúdió részéről az, hogy a Chaos Walkingot állította be következőnek a sorba, de jó néhány év kellett ahhoz, hogy rendezőt is találjanak mindehhez. Eleinte Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe, Forrest Gump) tűnt tuti befutónak, de miután ő távozott a projekt éléről hosszú, és külső szemmel eseménytelen évek következtek. Végül aztán 2016-ban jött a hír, hogy Doug Liman (A holnap határa) foglalhat helyet a rendezői székben.

Miközben direktort alig sikerült fognia a stúdiónak, az írók egyre csak váltották egymást. A filmiparban létezik egy "szerzői elmélet" nevezetű elképzelés, amely szerint egy film ötletének egyetlen egyedi forrásból kell származnia, vagyis egyetlen szerzőtől. Amennyiben ez nem így történik, különösen, ha egyre több és több kéz nyúl bele az adott alkotásba, akkor végeredményül az elkerülhetetlen káoszt kapjuk. Márpedig jelen esetben egyedül a film címében lenne szabad "káosznak" szerepelnie. Hogy példát is hozzunk, az erősen kritizált A Flinstone család forgatókönyvébe 30 író firkantott bele, míg a nagyot bukó Macskanő szkriptjén állítólag 28-an dolgoztak. Noha a Chaos Walking írói stábja nem öltött ekkora méreteket, a filmen dolgozó 6 fő így is túlzásnak hangzott, ami már önmagában magyarázhatja a jelentős újraforgatások szükségességét.

-A jövő hét akkor jó lesz, Tom? -Bocs, de pont Pókemberkedem.

Amikor egy stúdió 100 millió dollárt fektet csupán a film elkészítésébe, akkor a létező összes istenséghez fohászkodnak azért, hogy megtérüljön a befektetés. A Lionsgate az imádkozós lépésig sem jutott el, ugyanis amikor szembetalálkoztak a Chaos Walking első változatával, akkor konstatálták, hogy ezt ebben a formában nem lehet a publikum elé tárni. Jöhetnek hát tűzoltásként az újraforgatások, csakhogy megfelelő időpontot találni rá nem olyan egyszerű, ha Hollywood legfelkapottabb színészeivel dolgozik az ember. Tom Holland és Daisy Ridley mellett Mads Mikkelsen, Nick Jonas, David Oyelowo, valamint Demian Bichir is szerepelnek a filmben az említésre méltó nevek között, így érthető, hogy nem egyszerű mindenkit egyszerre összeszedni, különösen annak függvényében, hogy ezek az újraforgatások néhány hétnél jóval többet emészthetnek fel.

Eljár az idő a Chaos Walking felett

Ahogyan azt korábban már leszögeztük, a Lionsgate még abban az időszakban kezdett el a Chaos Walkinggel foglalkozni, amikor igazán népszerűek voltak a young adult adaptációk, különösen a disztópikus jövőben játszódó darabok. Ha az eredeti tervekhez híven már a 2010-es évek elején sikerült volna útjukra indítani a Chaos Walking filmeket, akkor egy sikeres franchise válhatott volna belőle, de a lassú startnak hála eleve hátrányból indult a produkció. Tom Holland ide, Daisy Ridley oda, ez a zsáner már 2016-ban, a forgatás kezdetén kifújtnak volt nyilvánítható, ami mit sem változott az azóta eltelt néhány évben. Mire sikerül kiadhatóra formálnia a stúdiónak ezt a filmet, talán már annyi pénz belefolyik az egészbe, hogy eleve lehetetlen lesz nyereséget kihozni belőle.

Miért nem hagyjuk az egészet a francba?

Hiába ez a rengeteg negatív előjel, egy valamit nem felejthetünk el: még egyetlen másodpercet sem láttunk a filmből. Egy valamire való mozgóképes ízelítő és a filmet megelőző dicsérő szavak akár még meg is menthetik a Chaos Walkinget a totális bukástól. Nyilván ez nem lesz könnyű feladat és nem tudhatjuk, hogy a film kiérdemli-e egyáltalán a sikerességet, de az év második felében már valószínűleg kapni fogunk egy előzetest, ami választ nyújthat számos kérdésünkre. Az már most borítékolható, hogy a Chaos Walking lesz a jövő év egyik legnagyobb kérdőjele, amit ha másért nem is, az általa bejárt különös útért biztosan emlegetni fogunk egy ideig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.