Hirdetés

2023 legjobban várt filmjei: a nagyágyúk

|

Temérdek premierre számíthatunk 2023-ban is, amelyek között lesznek olyan darabok is, amelyek igazi csemegének számíthatnak majd a filmkedvelőknek. Ezekből szedtünk össze most húszat.

Hirdetés

Szokásunkhoz híven felosztottuk a 2023-ben érkező érdekesebb premiereket két részre: az egyikbe azok a filmeket tettük, amelyek valamilyen okból nagy durranásnak ígérkeznek, a másikba pedig azokat igyekeztük besorolni, amiket ilyen-olyan szempontból csemegének tartunk. Az alábbiakban arról olvashattok, hogy a szerkesztőség szerint mi az a 20 nagyágyú (vagy várhatóan nagyot szóló alkotás), amelyekre a leginkább érdemes lesz odafigyelni a jövő évi felhozatalból.

Fontos! Mivel még számos film nem kapott hivatalos magyar premiert, ezért a megjelenési dátumokkal kapcsolatban a 2023-as premiernaptárunkat érdemes böngésznetek, azt folyamatosan frissítjük, ott értesülhettek majd róla, hogy a hazai mozikba mikor érkeznek a felsorolt címek. 

Hirdetés

A galaxis őrzői vol. 3. (Guardians of the Galaxy Vol. 3.)

Valószínűleg egy emberként várja a Marvel-közösség A galaxis őrzői trilógia záródarabját. Nemcsak amiatt, mert James Gunn eddig még nem igazán hibázott szuperhős fronton (a két Őrzők-film mellett csinált egy jó Öngyilkos Osztagot és egy meglepően remek Békeharcost is), hanem mert egy olyan nagy ívű, akciódús és drámai lezárás várhat Űrlordékra jövőre - hiszen ebben a felállásban most láthatjuk majd őket utoljára -, ami minden bizonnyal visszahozza a Marvel iránti lelkesedést, és egyben könnyeket csal a szemünkbe. Nem mellesleg bemutatkozik Adam Warlock is, ez pedig önmagában elég ok a várakozásra. 

A Hangya és a Darázs: Kvantumánia (Ant-Man and the Wasp: Quantumania)

Az MCU ötödik fázisának nyitófilmje fontos szerepet fog betölteni a Marvel jövőjében, ugyanis ez fogja felvonultatni azt a Kangot (Jonathan Majors), akire a következő Bosszúállók film, A Kang-dinasztia fog fókuszálni, és nyilván komoly szerepe lesz az azt követő csapatfilmben, a Titkos háborúban is. Egyelőre azonban még kicsiben játszunk, a hangyaméretnél is picibben, hiszen Scott Lang (Paul Rudd), Hope van Dyne (Evangeline Lilly), Cassie Lang (Kathryn Newton), Janet van Dyne (Michelle Pfeiffer) és Dr. Hank Pym (Michael Douglas) felfedezik a kvantumbirodalmat, ahol különleges lényekkel találkoznak és olyan kalandokba keverednek, ami túlmutat minden eddigin. 

Aquaman and the Lost Kingdom

A DC történelmének eddigi legsikeresebb filmjét bármilyen meglepő is, de Aquaman szállította, ezt követően pedig nem volt kérdés, hogy folytatni fogják a Jason Momoa által megformált karakter kalandjait. A második felvonást ismét James Wan rendezte, aki azt ígéri, hogy az Aquaman and the Lost Kingdom című folytatás érettebb lesz az elődjénél, ugyanakkor legalább annyira szórakoztató is, és rengeteg új atlantiszi világot meg fognak látogatni a történet során - a látványra tehát valószínűleg ezúttal sem lesz panasz. A filmben az első rész szinte valamennyi nagyobb szereplője visszatér, köztük Amber Heard (Mera), Patrick Wilson (Orm), Yahya Abdul-Mateen II (Fekete Manta) és Dolph Lundgren (Néreusz király). Momoa azonban valószínűleg itt fog utoljára Arthur Curry bőrébe bújni, a DC sorsát alakító James Gunn és Peter Safran páros ugyanis állítólag más karakterben képzelik el őt a jövőben, ez pedig nem más, mint a DC brutális antihőse, Lobo

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes)

A jelenséggé váló és a 2010-es évek young adult lázát elindító, ám azok képviselőinél jóval színvonalasabb Az éhezők viadala 2020 májusában megkapta a maga előzményregényét Suzanne Collins írónő tollából. A könyv maga pedig abszolút hozta a trilógia színvonalát, sőt, Collins írói kvalitásai csak most jöttek elő igazán. A trilógia zsarnoki Snow elnökének fiatal korára, avagy a viadalok megreformálására fókuszáló regény remek alap egy izgalmas filmfeldolgozáshoz. Való igaz, eddig nem sokat láttunk a készülő produkcióból, mindössze néhány kínkeservesen rossz és baljós promóképet kaptunk, de nyilván ennyiből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Főleg, hogy sosem hagyhat el minket a remény.

Barbie

Egyelőre nem tudjuk eldönteni, hogy pontosan mi lesz az élőszereplős Barbie film, de az Oscar-jelölt Greta Gerwig (Lady Bird, Kisasszonyok) eddig csupa olyan filmet rendezett, amineknek volt komoly mondanivalója, és a forgatókönyvet a férjével, Noah Baumbach-kal (Házassági történet, Frances Ha) hozta össze, így gyaníthatóan ezúttal sem egy céltalan és agyatlan adaptációhoz adják a nevüket. Már csak azért sem, mert a babát gyártó Mattel vezérigazgatóját alakító Will Ferrell azt találta mondani, hogy a film egyszerre lesz művészi és kommersz, egy szeretetteljes tisztelgés a márka előtt, ami nem is lehetne szatirikusabb. Mindehhez olyan illusztris szereplőgárdát sikerült összeverbuválni, mint a Barbie-t alakító Margot Robbie (Ragadozó madarak, A Wall Street farkasa), a Kent életre keltő Ryan Gosling (Kaliforniai álom, Az első ember), valamint Emma Mackey (Szexoktatás, Halál a Níluson), Emerald Fennell (Ígéretes fiatal nő, A korona), Kate McKinnon (Botrány, Saturday Night Live), Simu Liu (Shang-Chi, Elrabolva), Ncuti Gatwa (Szexoktatás, Doctor Who) és Michael Cera (Scott Pilgrim a világ ellen, Superbad). De most tényleg, mi lesz ez?

Borderlands

A játékadaptációk következő állomása a Borderlands, mely remélhetőleg folytatja a javuló tendenciát, noha rengeteg helyen elcsúszhat a projekt. Jó kérdés, hogy Eli Roth rendezőként alkalmas-e egy ekkora volumenű mozira, illetve a castingban is akadnak megkérdőjelezhető döntések, gondoljunk csak Kevin Hart Rolandjére. Persze itt van Cate Blanchett (bár Lilithnek ő is kissé furcsa választás), Jamie Lee Curtis, Gina Gershon és Jack Black. Ez utóbbi telitalálatnak tűnik a világ legidegesítőbb robotjának, Claptrapnek a szerepében. A másik fontos szempont, hogy a játékok elborult világát mennyire akarják, illetve képesek visszaadni az alkotók és miként fogják használni a humort. Craig Mazin (Csernobil, Horrorra akadva 3-4) írónak ebben kulcsszerepe lehet, bőven van tapasztalata a vígjátékok terén, de remélhetőleg nem fogják majd fullba tolni a kretént. Egy szó, mint száz, sok a kérdőjel, de a potenciál ott van, hogy egy látványos és szórakoztató adaptáció szülessen.

Creed 3

Kezdetben talán nem is reménykedtünk benne, hogy a Rocky-filmek spin-offjaként elstartoló Creed pár éven belül maga is trilógiává érik, gyakorlatilag is kilépve a filmtörténet egyik legmeghatározóbb sportdrámájának árnyékából. Rocky egykori riválisának, majd legjobb barátjának fia, Adonis Creed története is egy személyes fordulatot vesz, hiszen a gyerekkori legjobb barátjával találja szemben magát a ringben. Nem lesz egyszerű menet, mert a barát életének minden kudarcáért Donnie-t okolja, és eltökélt szándéka, hogy elvegye tőle a bajnoki övet. Az eddigi két felvonás több mint méltó örökösei voltak Sylvester Stallone szerelemprojektjének, Michael B. Jordan pedig egyúttal rendezőként is most először bizonyíthat majd.

Dűne 2 (Dune: Part Two)

Denis Villeneuve nagyszabású, de még inkább megfontolt sci-fije egyértelműen az elmúlt évek egyik legkiválóbb moziélménye, aminek egyetlen igazi negatívuma épp az volt, hogy pont akkor ért véget, amint igazán belecsaptunk volna az események sűrűjébe - 2,5 órás film, de néztük volna még bőven. Borzasztó kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan folytatódik Frank Herbert regényének története Villeneuve feldolgozásában, ahogy arra is, hogy képes lesz-e megőrizni azt az elegáns mértékletességet, ami az első felvonást is egy igazán belemerülős élménnyé tette.

Indiana Jones és a sors tárcsája

Harrison Fordot utoljára láthatjuk Indiana Jonesként, aztán szögre akasztja az ostort. De előtte még a világ leghíresebb régészprofesszora megörvendeztet minket egy felejthetetlennek ígérkező kalanddal James Mangold (Logan - Farkas, Az aszfalt királyai) rendezésében, amelyben helyet kapnak olyan ismerős arcok is, mint John Rhys-Davies, valamint olyan új szereplők, mint Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen és Antonio Banderas. Az Indiana Jones és a sors tárcsájából egyúttal az is ki fog derülni, hogy mi történt Shia LaBeouf karakterével, akit annak reményében hoztak be az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában, hogy átvegye a stafétát. Vajon elég szufla van még Harrison Fordban ahhoz, hogy méltón búcsúztassa el ikonikus hősét? 2023-ban kiderül. 

John Wick: 4. felvonás (John Wick: Chapter 4)

Keanu Reeves-t továbbra is közkincsként tartjuk számon és egy szebb világban már rég visszatért volna a mozikba Rémkirályként, de a körülmények miatt 2023-ig kell várnunk rá, hogy újfent John Wickként szórja az ólmot és meneteljen előre megállíthatatlanul a célja felé. Wick végre esélyt lát rá, hogy elnyerje a szabadságát, ám ehhez le kell győznie egy olyan új ellenséget, aki világszerte erős szövetségesekkel rendelkezik és olyan erőkkel bír, amik barátokból ellenségeket teremthetnek. Rajta kívül visszatér a franchise következő részében Ian McShane, Laurence Fishburne és Lance Reddick is, míg az újonnan érkezők névsorát Bill Skarsgard (Az, Clark), Donnie Yen (Zsivány Egyes, IP Man), Scott Adkins (Vitathatatlan 2, A feláldozhatók 2) és Hiroyuki Sanada (Farkas, Mortal Kombat) erősítik. 

Marvelek (The Marvels)

Brie Larson újfent magára ölti Marvel Kapitány jelmezét, de ahogyan arra a cím is utal, nem lesz egyedül: csatlakozik hozzá a Ms. Marvel sorozatból alaposan megismert tinihős (Iman Vellani) és a WandaVízióban erőt kapó Monica Rambeau (Teyonah Parris) is, a képletből pedig nem hiányozhat Samuel L. Jackson Nick Fury-ja sem. Hogy a 2019-es Marvel Kapitány folytatásában mire számíthatunk, azt egyelőre titkolja a stúdió, de gyaníthatóan hőseinknek Zawe Ashton (Éjszakai ragadozók, Wanderlust) egyelőre ismeretlen gonoszával kell majd felvenniük a harcot. Az első rész megosztotta a rajongókat, de talán Nia DaCosta (Kampókéz) rendező több sikerrel jár. 

Mission: Impossible - Leszámolás 1. rész

Közeledünk Ethan Hunt történetének lezárásához, hiszen a Mission: Impossible - Dead Reckoning (magyarul Mission: Impossible - Leszámolás) egy kétrészes finálét ígér a franchise-nak. Ennek az első részét egy tökéletes világban már most szeptemberben láthattuk volna, ám éppen a covid alatt zajló forgatás, és az elhúzódó dolgok miatt a stúdió végül eltolta a filmet egészen jövő nyárig. Bár a történetről egyelőre még semmit nem tudunk, egy előzetest már kaptunk róla, amely alapján minden eddiginél nagyobb és látványosabb akciót és kaszkadőrmutatványokat ígér a film - ahogyan azt egy Tom Cruise és egy M:I filmtől elvárja az ember. Ráadásul ezúttal is sztárparádét kapunk, hiszen Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Hayley Atwell, Pom Klementieff, Vanessa Kirby, Ving Rhames, Esai Morales, Shea Whigham, és a legelső epizódban Kittridge-t alakító Henry Czerny is feltűnik a filmben. Ez lesz 2023 Top Gun: Maverickje? Könnyen meglehet.

Oppenheimer

Tudom, hogy még a legnépszerűbb alkotóknak is rendre van egy jogos ellenzéke, de azért Christopher Nolan kapcsán egyvalami biztosan borítékolható: olyan típusú, nagybetűs moziélményt szállít, amit jelenleg csak nagyon kevesen képesek Hollywoodban. Most - tőle egyáltalán nem szokatlan módon - megint valami máshoz nyúl, ugyanis J. Robert Oppenheimerről készít filmet, az első amerikai atombomba kifejlesztésének első számú emberéről. A Nolan-filmektől eddig sem volt idegen a brutálisan erős színészgárda, így nem meglepő, hogy az Oppenheimer is egy zseniális színészekkel tűzdelt, életrajzi-történelmi drámának ígérkezik az emberiség egyik legnagyobb bűntettének, vagy épp védelmi mechanizmusának megszületéséről.

Shazam! Az istenek haragja (Shazam! Fury of the Gods)

Jövőre folytatódik a tini szuperhős, Billy Batson története is, amely az előzetes alapján legalább annyira lesz humoros, mint amennyire akciódús is. Ami nem csoda, hiszen új, minden eddiginél nagyobb és istenibb fenyegetés bukkan fel. Főgonoszként ugyanis megkapjuk Hellen Mirrent és Lucy Liu-t, mint Hespera és Kalypso, akik nem nézik jó szemmel, hogy egy gyerek isteni erőt kapott. A rendezői székbe visszatér David F. Sandberg, főszerepben pedig Zachary Levi (valamint Asher Angel), de az új arcok között köszönthetjük a feltörekvő fiatal sztárt, az Oscar-jelölt Rachel Zieglert is. Mindenképp érdekes lesz majd figyelni a filmre, pláne most, hogy Henry Cavill már nem tér vissza Supermanként és Dwayne Johnson is kis eséllyel lesz újra Black Adam, így kíváncsian várjuk, hogy Levy megmaradhat-e Shazamnak a továbbiakban is. 

Sikoly 6 (Scream 6)

A franchise, amiről egy éve még sokan azt hitték, hogy már rég le kellett volna húzni a WC-lefolyón, főleg Wes Craven halálát követően. Ennek ellenére Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett rendezők okosan és tisztelettudóan nyúltak a franchise-hoz, a többi pedig történelem. A financiális sikert látva nem volt meglepetés, hogy a Paramount be is rendelte az újabb folytatást, ami már szám szerint a hatodik lesz a sorban. A rendezőpáros előtt nagy kihívás áll, mivel az előző részek akkor működtek igazán, amikor a valóságban is huzamosabb idő eltelt az előző rész epizódhoz képest - lásd negyedik (2011) és ötödik részt (2022). Azonban a közelmúltban megjelent első kedvcsináló egyelőre azt bizonyítja, hogy nem egy gyors és olcsó bőrlehúzás lesz a hatodik felvonás, hanem a New York-i helyszínnel a COVID-pandémia miatti tömegparanoiára is ügyesen rá fog játszani a következő Ghostface. Igaz, Neve Campbell nélkül fura lesz egy Sikoly-film, de Courtney Cox és Hayden Panettiere, valamint a 2022-es film újoncainak visszatérése azok igényét is kielégíti, akik egy franchise-ban szeretik a folytonosságot. 

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Még két filmet biztosan megél 2018 legnagyobb meglepetése, az Oscar-díjas Pókember: Irány a Pókverzum! A második rész már jövőre érkezik is, amelytől legalább olyan magas minőséget és szórakozást várunk, mint az elsőtől. Ehhez pedig minden adott: visszatér Miles Morales (Shameik Moore) és Gwen Stacy/Spider-Woman (Hailee Steinfeld), már biztosan jön Spider-Man 2099 (Oscar Isaac), Jessica Drew/Spider-Woman (Issa Rae) és Spider-Punk (Daniel Kaluuya), főgonoszként pedig megkapjuk a Spot, avagy Folt néven ismert tudóst, aki egy félresikerült kísérlet folyományaként kedvére ugrálhat a dimenziók között. És ez még bizonyosan nem minden, hiszen rajtuk kívül számíthatunk még további hősök és karakterek feltűnésére is.

Szellemirtók: Az örökség 2 (Ghostbusters: Afterlife 2)

Jason Reitman fiatalos lendülettel, avagy egy kissé "Stranger Thingses" vonallal igyekezett méltó módon folytatni, és tisztelegni édesapja öröksége előtt, ami végül felemásabbra nem is sikerülhetett volna. Számos remek pillanata és jelenete volt a Szellemirtók: Az örökségnek, egy óriási fanszervízzel megkoronázva azt. Ám még több helyen voltak számottevő gondok a cselekménnyel, de főleg a karakterekkel, ami talán épp a legfontosabb pontja volt a filmnek. A színészek kiválasztása is enyhén megkérdőjelezhető volt, az új csapatból ugyanis csak Mckenna Grace-t lehetett igazán szeretni - rajta mondjuk tényleg jól állt és hitelesen mutatott az az overál. Összességében viszont egy szimpatikus, kedvelhető próbálkozást kaptunk, egy abszolút folytatható irányvonallal, de a készülő felvonásnak jóval többet kell majd mutatnia.

The Expendables 4

Sylvester Stallone újra - és talán utoljára - összetrombitálja a veterán akciósztárokat, a széria ismert arcai (Randy Couture, Jason Statham, Dolph Lundgren) mellett pedig érkeznek újak is Megan Fox, 50 Cent, Iko Uwais, Andy Garcia és Tony Jaa személyében. A forgatókönyvet Spenser Cohen (Kihalás, Moonfall) szkriptje alapján Max Adams (Értékes rakomány, Six) és John Joseph Connoly jegyzi, míg a rendezői székben Scott Waugh (Need For Speed, A bátorság törvénye) foglalt helyet. Várhatóan a film egyfajta stafétaátadás is lesz, mivel az előzetes információk szerint a Jason Statham által alakított Lee Christmas kerül reflektorfénybe. Az előző filmek sem zavartak sok vizet, de kellemes volt a nosztalgiázás gyermek- és fiatalkorunk ikonjaival, szóval várjuk ezt is.

The Flash

A Warner egyik legrégebb óta húzódó önálló szuperhősfilmje, amely élén az évek alatt megannyi rendező és forgatókönyvíró megfordult, közben a "Snyder-verse"-t is kukázták, szóval a Flashpont-paradoxont alapul vevő mozi nyomhat egy kiadós resetet az eléggé zavaros franchise-ra - tekintve azonban, hogy most a DC filmes részlege teljes átalakításon megy keresztül, és kikerült a képből Henry Cavill Supermanje és Dwayne Johnson Black Adamje is, megtippelni sem tudjuk, hogy mi lesz Flash sorsa, pláne Ezra Miller botrányait figyelembe véve. Azt legalább már tudjuk, hogy harminc évvel Tim Burton Batman visszatérje után Michael Keaton ismét magára ölti a denevérköpenyt, és Ben Afflecket is viszont láthatjuk a szerepben, ahogy jó néhány ismerőst is Andy Muschietti (AZ 1-2. rész) rendezésében. Reméljük a legjobbakat. 

Transformers: A fenevadak kora (Transformers: Rise of the Beasts)

A Steven Caple Jr. (Creed 2, Transformers: Earthspark) rendezésében érkező Transformers: A fenevadak kora a klasszikus Beast Wars animációs sorozat adaptációja lesz, amiben a robotok nem járművekké, hanem vadállatokká és dinoszauruszokká alakultak át. Az Űrdongó eseményeire is építő történetben az embereket többek között Anthony Ramos (Csillag születik, Hamilton) és Dominique Fishback (Judas and the Black Messiah, Project Power: A por ereje) képviselik, míg az autobotokat és terrorconokat olyan színészek szinkronizálják az angol változatban, mint Michelle Yeoh, Pete Davidson, Ron Perlman és Peter Cullen. Perlman a hatalmas gorillává változó Optimus Primalnek kölcsönzi a hangját, Cullen pedig nyilvánvalóan a közkedvelt Optimus Prime orgánumát adja. 

Érdemes megnéznetek a GameStar összeállítását is, íme az első rész: 

Ez pedig a második: 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.