Hirdetés

5 animációs film, ami miatt sajnáljuk, hogy a Blue Sky Studiosnak vége

|

A stúdió munkáiból szemezgettünk.

Hirdetés

Nemrég jelentette be a Disney-20th Century Studios, hogy az egybeolvadásuk és a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt, a financiális gondjaik enyhítésének érdekében fel kell számolniuk a Blue Sky Studiost. A cég 1987 óta működött, ez idő alatt számtalan animációs filmet készítettek, az ott dolgozókat azonban nem kell félteni, ők a Pixar és a Walt Disney Animation Studios égisze alatt folytatják tovább a munkájukat. Sajnos úgy tűnik, a 2022-re tervezett Nimona című filmjük már nem készül el, de mi összegyűjtöttünk pár szívünknek kedves alkotást, ami emlékeztet minket a Blue Sky fontosságára.

Hirdetés

Ferdinánd

Ferdinándnál szelídebb jószág nemigen létezik, még ha behemót bika létére ez furcsa is. Kedves különcsége példaértékű, ezért könnyen a szívükbe zárhatják a gyerekek és a felnőttek is, és okulhatnak az öntudatosságából. De a konfliktus nem maradhat el, így Ferdinándnak szembe kell néznie a fajtársaival, a sorsuknak szánt bikaviadallal, és az ezek által megtestesített társadalmi elvárásokkal. Az idegesítő comic relief kecskén kívül jó pár szerethető karakter áll Ferdi mellett, akik megmutatják nekünk, hogyan bízzunk önmagunkban, és hogy mi alakítjuk a saját sorsunkat. A filmről írt kritikánkat érdemes pótolni, ha még nem olvastátok. 

Rio 1.

A valós események ihlette Rio a latin dallamoknak és a színes-szagos látványnak köszönhetően igazi karneváli hangulatot idéz, ami felhevít egy hideg téli estén és ritmusra jár tőle a lábad a nyári forróságban. Bár a történet nem tartogat újdonságot, de temperamentumossága kellemes szórakozássá varázsolja az elrabolt madarak szerelmi szárnypróbálgatásait. Bár a második rész amazóniai kirándulása kreativitásában már elmarad elődjétől, és a dalok is helyenként indokolatlanná válnak, annak, aki korábban megszerette a karaktereket, érdemes tennie vele egy próbát.

Horton

Méltán lehetne az utóbbi hónapok legfontosabb animációs filmje, hiszen a nehéz időkben van leginkább szükségünk a biztatásra. A Dr. Seuss története alapján készült Horton vicces, aranyos, bizarr, és a sokat szajkózott frázist visszahangozza őszintén: minden élet számít. Hortonon, az elefánton múlik Kifalva sorsa, aki mindent meg is tesz a megmentésükért, miközben megérteti velünk, hogy "két világ találkozása", két ellentétes elgondolás még nem a világ vége. Nem mindig annak van igaza, aki a leghangosabban kiabál, és a védelmünkbe kell vennünk azokat, akik elnyomottak vagy nem képesek kiállni magukért. Üdítő és tanulságos mese, amit a kicsik és nagyok egyaránt élvezhetnek, és talán aktuálisabb, mint valaha.

Kémesítve

Lance Sterlingnek, a profi kémnek elvileg nem tollas a háta, egy nap mégis - akaratán kívül - magára ölti a tökéletes álcát: a világ legszuperebb titkos ügynökéből bamba szárnyassá avanzsál. A kémparódia cselekménye önismeretre készteti az öntelt Sterlinget, amelyben segítőtársa a teljesen más habitusú, pacifista feltaláló, Walter. Az egyébként elcsépelt ügynök vs. rosszfiúk alapfelállást bonyolultabbá és mókásabbá teszi, ha egyikük egy idétlen madár, de nem csak a rekeszizmainkat dolgoztatja meg a Kémesítve, hanem Walter térnyerése és Sterling karakterfejlődése, az önmegvalósítás, a csapatmunka és a bizalomba vetett hit kifejezetten is inspiráló.

Jégkorszak-trilógia

Talán senkinek nem kell bemutatni Manit, Sidet, Diegót és a többi ősállatot (és őscsecsemőt). A Jégkorszak említésekor elsősorban a trilógiára gondolva árad melegség a szívünkbe, de kétségtelen, hogy a Blue Sky legnagyobb sikere a Jégkorszak-brand lett, aminek eredménye öt egész estés animációs film, hat rövidfilm, és videojátékok (meg persze merchandise termékek), amelyek még az epizódszereplő makkos Motkányt is képesek voltak felfuttatni. A többek között az egység erejét és a felelősséggel viseltetést - és később konkrétabban a szülővé válást - hirdető Jégkorszak-filmek különös "klánjának" történetei helyzet- és jellemkomikumok mögé bújtatják a drámát, és ez az érett, humoros-érzelmes tálalás a képernyő előtt is összehozza a családot. Ha minden igaz, nem kell örökké búcsút vennünk kedvenceinktől: a Disney+-ra sorozat formájában még visszatérnek.

Így búcsúzunk mi a Blue Sky stúdiótól, nektek mik tőlük a kedvenceitek?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.