Hirdetés

5 film, amit minden tanárnak látnia kéne

|

A tanári szakma az egyik legnemesebb foglalkozás, viszont annál több kihívást rejt magában. Összegyűjtöttem öt olyan filmet, mely az oktatási rendszer kritikájától kezdve a tanár-diák kapcsolatig mindent körüljár a témában.

Hirdetés

2022-re eljutottunk odáig, hogy a tanári szakma az egyik legalábecsültebb hivatás lett, ugyanakkor nem véletlenül használtam a "hivatás" szót, mert ha valamit, akkor tanítani félgőzzel nem lehet. Mármint a lehetőség ott van, csak annyit fog érni, mint döglött lovon a patkó. Ahogy számtalan cikk, könyv és elmélet, úgy akad néhány film is, ami foglalkozik ezzel a témával; íme, öt közülük! (A lista nem rangsor.)

Hirdetés

Holt költők társasága (rendező: Peter Weir, 1989)

Az élményalapú oktatás ma már kezd lerágott csont lenni (értsd: rengeteget beszélünk róla, de az alkalmazással még mindig vannak gondok), de Keating tanár úr (Robin Williams) már jóval hamarabb felhívta rá a figyelmet. Nem csupán a kiemelkedő alakítások teszik klasszikussá, hanem az a lázadó, ugyanakkor elengedhetetlenül fontos gondolkodásmód, miszerint a tanulás több, mint toll és papír. Történet az önismeretről, a művészetek iránti fogékonyságról és a kreativitásról - tehát mindenről, ami a fejlődés savát-borsát adja.

Romlott oktatás (rendező: Cory Finley, 2019)

Közel sem kapott akkora elismerést és figyelmet a Hugh Jackman nevével fémjelzett HBO projekt, mint kellett volna. Ennek részben betudható az, hogy a mozikat elkerülte, továbbá az amerikai oktatási rendszer az európai ember számára valószínűleg nem hot topic. A Romlott oktatás mégis képes arra, hogy egy átfogó rendszerkritikát fogalmazzon meg az oktatásban folyó korrupcióról, ami nem csak a tengerentúlon, de kicsiny hazánkban is jelen van. Úgyhogy tessék nekiülni! 

Mindenki (rendező: Deák Kristóf, 2016)

A Mindenki annyiban tér el a többi alkotástól, hogy mindössze 25 perces. A rövid játékidő viszont cseppet sem von le az értékéből, sőt! Történet a karrierista tanári hozzáállásról, melyet az énekkar tanulói által okozott katarzis koronáz meg. Deák kisfilmje nemzetközi szinten is nagy elismerésnek örvendett, ugyanis 2017-ben megnyerte a Legjobb rövidfilmért járó Oscart. 

Whiplash (rendező: Damien Chazelle, 2014)

A film, ami a jazzen keresztül eléri, hogy a torkunkban dobogjon a szívünk! A fiatal rendező, Damien Chazelle jobb filmmel nem is robbanhatott volna be a köztudatba, mert mind a kritikusok, mind a filmrajongók körében hatalmas sikere volt. Kegyetlenül szembesít a szenvedély veszélyeivel és kockázataival, ugyanakkor motivál is. J. K. Simmons és Miles Teller tanár-diák duója alkotja minden idők talán legegyedibb mester-tanítvány párosát, mert talán még sosem láttuk ilyen explicit prezentálásban a "se veled, se nélküled" kapcsolatot.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (rendező: Schwechtje Mihály, 2018)

Bár hangsúlyoztam, hogy nem célom sorrendet felállítani a filmek között, itt most kénytelen leszek kivételt tenni. Nem túlzás, hogy az egyik legsokkolóbb alkotás a témában, ami oda mer szúrni mindenkinek: tanárnak, szülőnek, gyereknek. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) leginkább arra hívja fel a figyelmet, hogy egy tinédzser azt igényli a legjobban, amit a legtöbbször saját magának sem vall be: szeretetet. Sajnos tanárként efelett siklunk el a legkönnyebben, mert ezt a legnehezebb észrevenni. Nincs rá kőbevésett megoldás, nem lehet rutinszerűen cselekedni, hanem tisztában kell lenni a serdülőkori kihívásokkal, nehézségekkel, és ezekről a diákokkal (vagy adott esetben a saját gyerekünkkel) beszélni. Nem könnyű feladat, de valahol itt kezdődik a hivatás.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.