Hirdetés

60 érdekesség a Pókember-filmekről

|

Ha már Pókember a hatodik nagyvásznas jelenésében a harmadik színészt fogyasztja, akkor érdemes pár érdekességet szemügyre vizsgálni az eddigi interpretációkkal kapcsolatban.

Hirdetés

Pókember sokak örömére végre hazatért a Marvelhez, Tom Holland megformálásában, de elődei, Tobey Maguire és Andrew Garfield is népes rajongó tábort tudhat magáénak, ahogy a filmjeik is. Most ezek kapcsán szemezgetünk azokból az érdekességekből, amelyek miatt a filmek olyanok lettek, mint amilyenek (akár a szó pozitív, akár negatív értelmében) és amiért még mindig várjuk, hogy a falmászó szuperhős behálózzon bennünket.

Hirdetés

Pókember (2002)

1. Ez volt az első Marvel-mozi, ami előtt a jól ismert Marvel-logo volt látható. Emlékezetességéhez némileg Danny Elfman alatta hallható taktusai is hozzájárultak.

2. Ez volt az első olyan film, amely első hétvégéjén átlépte a 100 millió dolláros bevételt.

3. A film rendezését felajánlották Chris Columbusnak, de ő inkább a Harry Potter és a Bölcsek Kövét választotta. Megtalálták vele David Finchert is, aki egy olyan eredetsztoriban gondolkodott, amely "Az éj, amikor meghalt Gwen Stacy" füzeten alapult volna. Végül azért Sam Raimire esett a stúdió választása, mert hatalmas képregényrajongó hírében állt, házi gyűjteménye több, mint 25 000 füzetet tett ki akkor.

4. Ezzel szemben Tobey Maguire soha, egyetlen Pókember képregényt sem olvasott előtte, egészen addig, amíg a forgatókönyv a kezébe nem került, ami nagyon tetszett neki.

5. A jelenetet, amikor Peter elkapja az ebédlőben Mary Jane-t, majd utána a tálcát rajta a kajákkal CGI nélkül kívánták felvenni. A 156. alkalommal sikerült is.

6. Eredetileg Hugh Jackman is feltűnt volna Farkasként egy cameo erejéig. A terv annyira előrehaladott állapotban volt, hogy a színész meg is jelent a forgatáson, viszont az egész kútba esett, mivel nem tudták megszerezni Farkas ruháját az X-Men - A kívülállókból.

7. Willem Dafoe a kaszkadőrjelenetei 90%-át maga csinálta. Ennek köszönhető, hogy az eredetileg sokkalta páncélszerűbb jelmezen könnyítettek. A végleges változat így is 580 darabból állt és a színésznek fél órába tellett belebújnia.

8. James Francónak be kellett festenie barnára a haját, hogy jobban hasonlítson a filmbeli apját alakító Willem Dafoe-ra. Ez a döntés viszont csak a film forgatásának a megkezdése után született, ezért lehet az, hogy amikor Harry meglátogatja May nénit a kórházban, akkor a színészt az eredeti fekete hajszínével láthatjuk.

9. A képregényekben Pókember maga tervezte a mechanikus hálóvetőjét, itt viszont organikusan a testéből lövi ki. Raimi egy erre irányuló kérdésre kifejtette, hogy szerinte sokkal hitelesebb, ha egy középiskolás fiú erre képes, minthogy olyan szerkezetet építsen, aminek előállítása 3 millió dollár. Ennek ellenére eredetileg a mechanikus hálóvető került szóba, amit az egyik korai előzetesben még szerepeltettek is.

10. Mary Jane szerepére Elizabeth Banks (A tökéletes hang, Az éhezők viadala-széria) is esélyes volt, végül azonban Jameson titkárnője, Betty Brant szerepével kellett vigasztalódnia. 

Pókember 2. (2004)

11. Ha az ember figyelmesebben nézi Peter lakását, kiszúrhat benne egy képet Mary Jane-ről amit közvetlenül azelőtt készített róla az első részben, hogy a pók megmarta volna. Ezzel azt akarták jelképezni, hogy ez volt Peter utolsó ártatlan pillanata, mielőtt az megváltozott volna.

12. Tobey Maguire majdnem visszamondta másodjára a szerepet, mivel súlyos hátproblémákkal küszködött. Jake Gyllenhaal már be is jelentkezett a helyére és el is kezdett edzeni, de Maguire végül mégis bevállalta, Gyllenhaal pedig vigasztalódhatott a Holnaputánnal. Ennek ellenére, amikor később ráesik a kocsira, és a hátát fájlalja, teljesen véletlen, az már benne volt a forgatókönyvben.

13. A magas vasúton játszódó harc Pókember és Doctor Octopus között Sam Raimi ötlete volt és az első jelenet, amit rögzítettek. Nem kis részt ez a szekvencia járult hozzá ahhoz, hogy 2005-ben a vizuális trükköknek járó Oscart a film vihette haza.

14. A sikátor, ahol Peter kidobja a jelmezét, ugyanaz, ahol az első részben fejjel lefelé megcsókolta Mary Jane-t.

15. Míg Farkasnak az előzőben nem, a Megtorlónak, azaz Thomas Jane-nek összejött egy cameo. A film végén, amikor MJ esküvői ruhában keresztül rohan a parkon, jól kivehető, ahogy a mögötte elhaladó Frank Castle értetlenkedve utána néz.

16. Alfred Molina hatalmas rajongója a Marvel képregényeknek, ezért nagyon izgatott volt, hogy eljátszhatja a szerepet, amiért még le is fogyott. A színész egyébként azután kapta meg a szerepet, hogy Raimi felesége látta Molinát a Fridában.

17. A bankrablási jelenetnél a May nénit alakító Rosemary Harris nagyon büszke volt magára, hogy saját maga csinálta a kaszkadőrjeleneteit.

18. Alfred Molina elnevezte a négy csápot Larry-nek, Harry-nek, Flo-nak és Moe-nak, akik együttesen több, mint 40 kilót tettek ki. Flo volt a jobb felső csáp és azért kapta ezt a nevet, mert azt egy női technikus kezelte és az a csáp volt a leginkább anyáskodó: levette a szemüvegét, vagy éppen adott neki egy pohár italt.

19. A film eredeti címe A csodálatos Pókember lett volna, de ezt végül az Andrew Garfield nevével fémjelzett reboot kapta meg.

20. Willem Dafoe eredetileg fel se bukkant volna a második részben, de egy este éppen hazafelé sétált és mivel arra fele forgatták a folytatást, gondolta beköszön. A készítők ezután gondolták azt, hogy adnak neki egy cameo szerepet.

Pókember 3. (2007)

21. Kirsten Dunst minden egyes sikolyát a Pókember 2-ből hasznosították újra.

22. Bryce Dallas Howard maga csinálta a kaszkadőrjeleneteit a darus jelenetben, ami azért is nagy szó, mivel akkortájt éppen terhes volt.

23. Ami a két színésznőt illetően különösen vicces: az egyébként természetes szőke Kirsten Dunst a vörös Mary Janet, míg a természetes vörös Howard a szőke Gwen Stacy-t alakítja. Utóbbi szerepére egyébként Scarlett Johansson is esélyes volt, de kijelenthető, hogy Fekete Özveggyel jobban jár. És ami slussz poén: a későbbi A csodálatos Pókemberekben a szintén vörös Emma Stone alakítja Pókember szőke szerelmét (ez még nem a poén része), aki éppen Howarddal forgatta A segítség című filmet, amikor megkapta a szerepet (még ez sem), amiről Howard értesítette, miután olvasta a bejelentést Twitteren.

24. Ez volt a Ben bácsit alakító Cliff Robertson utolsó filmszerepe, mielőtt 2011-ben, 88 éves korában elhunyt volna.

25. A filmen mindhárom Raimi-testvér együtt dolgozott. Sam Raimi rendezett, Ivan Raimi volt az egyik író és Ted Raimi pedig színészként, aki Hoffmanként volt látható Jameson oldalán. Egyébként Sam Raimi az első rendező, aki egy szuperhős franchise-on belül 3 filmet rendezett. Bryan Singer addig csak két X-Men filmet dirigált (de azóta ráhúzott még kettőt), Tim Burton és Joel Schumacher előtte szintén kettőt és azóta csak Christopher Nolannek sikerült levezényelnie egy szuperhős trilógiát, de hamarosan James Gunn is beáll a sorba A galaxis őrzői 3-mal.

26. Mary Jane az előző részben végül hoppon maradt vőlegénye, John Jameson eredetileg felbukkant volna ebben a részben is. Egy küldetésről tért volna vissza az űrből, magával hozva a szimbiótát is. Végül elvetették az ötletet, mert túlságosan idő és pénzigényes lett volna az így is közel 300 millió dollárt felemésztő produkciónak. Pedig ennek sokkal több értelme lett volna, mint a Central Parkban lezuhanó, "motor stoppoló" verziónak.

27. Thomas Haden Church 16 hónapig (!!!), míg Topher Grace 6 hónapig gyúrt a szerep kedvéért, utóbbi az alkoholisták és a drogfüggők viselkedését tanulmányozta a hitelesebb alakításért.

28. Eddie karakterét egyébként a klasszikus A csodálatos Pókember füzetek és az Ultimate Spider-Man képregényekben látottak alapján próbálták összegyúrni, miután Sam Raimi "meg lett győzve" (értsd. erős produceri nyomás), hogy ő is kell bele, habár a rendező nem szerette különösebben a figurát.

29. A kislány, aki elakarja adni Jamesonnak 100 dollárért a kamerát (plusz ugye a filmet), Sam Raimi kislánya.

30. Abban a jelenetben, amikor Homokember Pókemberrel bunyózik a bankszállító autóban, Maguire jelmezébe a jobb alkar nélkül született bokszoló, Baxter Humby bújt. Így segítettek megoldani az effekteseknek azt a részt, amikor Pókember átüt Homokember hasán.

A csodálatos Pókember (2012)

31. Marc Webb így nyilatkozott Andrew Garfield megválasztása kapcsán: A neve sokatoknak biztosan ismeretlenül hathat, akik pedig ismerik tisztában vannak nem hétköznapi képességeivel. Az intelligencia és az emberség ritka ötvözetét tudhatja a magáénak. Jegyezzétek meg a szavaimat: imádni fogjátok Andrew Garfieldot, mint Peter Parker. 

32. Amikor Andrew Garfield először öltötte magára a pókjelmezt bevallotta, hogy elsírta magát. Amikor a Comic-Conon először jelent meg a szerep kapcsán szintén a könnyivel küszködött, mivel 3 éves kora óta Pókember a hőse, amikor is Halloweenkor annak öltözött.

33. Mind a főszerepet alakító Andrew Garfield, mind a Gyíkot alakító Rhys Ifans komolyan felkészült a szerepre. Ifans felkészülés gyanánt kutatómunkát végzett, és számos olyan emberrel találkozott akiknek hiányzott az egyik karja, vagy valamilyen végtagja. Egy hónapot töltött azzal, hogy a napi tevékenységeihez - köztük a nyakkendő kötéshez is - csak a bal kezét használta. A forgatókönyvben volt is egy kis szegmens, amelyben nyakkendőt köt, de végül az időigényességre hivatkozva nem vették fel. Garfield pedig amellett, hogy 26 évesen megtanult gördeszkázni 6 hétig tinikkel lógott, hogy elleshesse a gesztusrendszerüket, amit beépített a szerepbe is. Érdemes megfigyelni, hogy Peter testbeszéde mennyire nyegle, esetenként túlmozgásos, ahogy egy igazi tininél, azonban a játékidő előrehaladtával, ahogy a figura hőssé válik ez miként szűnik meg.

34. Miután Denis Leary megkapta a szerepet, jóbarátja és kollégája, a nagy Pókember-rajongó, Jeff Garlin (Murray Goldberg A Goldberg-családból) azt mondta neki: "Annyira tudtam, hogy megkapod a szerepet!" Mire Leary: "Miért? Mert annyira jó színész vagyok?!" Garlin válasza az volt: "Dehogy! Csak pont úgy nézel ki, mint Stacy kapitány." Mellesleg Learynek 2002 óta ez volt az első élőszereplős mozifilmje, közben sorozatokban (Ments meg!) szerepelt és animációs filmekben (a Jégkorszakban Diego-t, a kardfogú tigrist) szinkronizált.

35. Az alkotók a film inspirációjául Steve Ditko korai Pókember képregényeit, az Ultimate Spider-Man füzeteket, valamint Christopher Nolan Batman: Kezdődik!-jét jelölték meg. Utóbbi realisztikusabb megközelítése tisztán érezhető a filmen. Webb szerint azért csináltak rengeteg mindent kaszkadőrrel CGI helyett, mert egyrészt olcsóbb volt, másrészt sokkal tapinthatóbb, fizikálisabb az egész.

36. A rendező, Marc Webb szerint azért tértek vissza a képregényekben is ismert mechanikus hálóvetőhöz, mert ezzel is ki akarták fejezni Peter tudományos érdeklődését és intelligenciáját.

37. Egy ízben, amikor Peter rákeres az apja, Richard Parker nevére, a találatok között meglehet találni a Pi élete című könyvet, amiből szintén 2012-ben készült Ang Lee Oscar-díjas filmje és így hívják benne a tigrist. A dolog érdekessége, hogy az az Irrfan Khan játssza benne az idősebb Pí-t, aki ebben a filmben Dr. Rathát formálja meg.

38. Eredetileg a Gyík mellett a Proto-Goblin nevű gonosz is feltűnt volna, de végül kivágták a forgatókönyvből, mert túl sok eredetsztori és harc lett volna a vége (a második résznél mondjuk ez nem volt akadály) és úgy gondolták, hogy mivel sok manó röpköd ebben a világban, nem akarják összezavarni a laikusokat. Irrfan Khan ugyanakkor azt a Dr. Rajit Rathát játssza, akiből eredetileg a Proto-Goblin lett volna.

39. A forgatási szünetekben Andrew Garfield helybéli srácokkal baseballozott... természetesen teljes Pókember menetfelszerelésben.

40. Egy ízben Peter Ramones pólót visel a filmben. A banda korábban feldolgozta a klasszikus Pókember főcímzenét.

A csodálatos Pókember 2 (2014)

41. James Franco után Dane DeHaan alakíthatta Harry Osborne karakterét, de a szerepért versenyben volt még Sam Claflin (Az éhezők viadala), Eddie Redmayne, Boyd Holbrook (Logan) és a most éppen Han Soloskodó Alden Ehrenreich is. Mind DeHaan, mind pedig Franco eljátszotta karrierje során a legendás filmsztár James Deant, Franco pedig még Golden Globe-ot is nyert alakításáért. DeHaan és Garfield között pedig olyan jól működött a kémia a folyóparti beszélgetés során, hogy néhány újság hírbe is hozta őket, miszerint több van köztük barátságnál. Szerintünk a Hírharsonától és Jamesontól eredhet az egész pletyka.

42. Denis Leary annyira megszerette Stacy kapitány szerepét, hogy akár úgyis szerepelt volna a folytatásban, ha csak egy szellemet kell játszania. A kívánsága valóra vált.

43. Andrew Garfield és a Felicia Hardyt alakító Felicity Jones is játszott a Doctor Who című sorozatban, az előző rész főgonoszát alakító Rhys Ifans pedig esélyes volt annak idején a 11.-es Doktor szerepére, amit végül Garfield jóbarátja, Matt Smith kapott meg.

44. Dr. Kafka, aki Electrón kísérletezik az egyik híres alteregója a képregényekben a Kaméleonnak. Mellesleg Kafkát a filmben a magyar származású Marton Csokas (A Gyűrűk Ura-trilógia) alakítja.

45. Chris Cooper, aki a filmben Norman Osbornt alakítja a Pókember 2-ben esélyes volt Doctor Octopus szerepére.

46. Az akkoriban a való életben is egy párt alkotó Andrew Garfield és Emma Stone a Gwen Stacy halála jelenet felvétele előtti napokban egyáltalán nem találkoztak Garfield kérésére, hogy minél hitelesebb legyen az alakítása. Ezzel szemben Emma Stone-nak a filmben csak arra volt lehetősége, hogy a filmben hallható beszédét az érettségin ő maga írja.

47. A tragikus jelenet eredetileg másképp nézett ki és hosszabb is lett volna. A Manó tudatánál lett volna akkor, amikor Gwen meghalt. A zokogó, gyásztól sújtott  Peter egyszer csak meghallja az óratoronyban a Manó hisztérikus nevetését, majd visszamegy és péppé veri, és nem sokon múlik, hogy végezzen is vele. Ebből a változatból is lehet látni képsorokat a film első, Super Bowl előzetesében, ahogy Peter felüvölt.

48. Ez az első olyan Pókember film, amellyel egyazon évben nem mutatnak be egy Bourne-mozit sem. A miheztartás végett: Pókember - A Bourne-rejtély (2002), Pókember 2. - A Bourne-csapda (2004), Pókember 3. - A Bourne-ultimátum (2007), A csodálatos Pókember - A Bourne-hagyaték (2012).

49. Ahogy az köztudott, Mary Jane jeleneteit teljes egészében kivágták, pedig Shailene Woodley figurája a film több pontján is felbukkant volna: amikor Peter az elemekkel és az aksikkal kísérletezik, az akkumulátor kiszerelésekor találkozik össze a lánnyal, amikor Gwen meglátogatja otthon Petert (ezt már csak a lány hangpostaüzenetéből tudjuk), akkor fut össze a másik lánnyal, aki a verandán a fiúra vár, és a végén, amikor Rhino elszabadul és egy kocsit hajít az egyik kávézó elé, MJ. pont abban a kávézóban dolgozik.

50. Az eddigi Pókember-filmek közül ennek a legalacsonyabb a Rotten Tomatoes átlaga és a rajongókat annyira felháborította a film szanaszét vagdosásán, hogy a bemutatót követően petícióba kezdtek, hogy a Sony adja ki a rendezői változatot.

Pókember: Hazatérés (2017)

51. Még 2011-ben Tom Hollandot kérdezték egy interjú kapcsán, hogy milyen filmben játszana szívesen, amire azt válaszolta, hogy valami olyasmiben, ami egyszerre akciódús és humoros. A riporter következő kérdésére, miszerint például egy szuperhősfilmben benne lenne. Holland válasza ennyi volt: "Talán Pókembert 10 éven belül. Feltéve, ha rebootolják a rebootot." Valamit már akkor tudott.

52. J.K. Simmons kifejezte érdeklődését, miszerint Raimi trilógiája után szívesen visszatérne akár itt is J. Jonah Jameson szerepében, mivel azokon kívül a Pókember elképesztő kalandjai című rajzfilmben is ő szólaltatta meg. A csodálatos Pókemberekben a figura azért nem bukkant fel testi valójában, mert nem tudtak senki olyat találni, aki akár kicsit is megközelíthette volna az alakítását.

53. A Vasember-alapú pókruha személyi számítógépének, Karennek a hangját eredetiben Jennifer Conelly (Egy csodálatos elme, Noé) szólaltatja meg. Úgy fest ez családi hagyomány, ugyanis férje, Paul Bettany szólaltatta meg Jarvist, majd alakította később Víziót a Marvel Filmes Univerzumában. Emellett nem ez az első találkozása a Marvel világával: a 2003-as, Ang Lee féle Hulkban ő játszotta Bruce Banner szerelmét.

54. A Martin Starr alakította tanár, Mr. Harrington már feltűnt a 2008-as (!!!) A hihetetlen Hulkban is, igaz ott csak egy számítógépes kockát alakított pár másodpercre. Persze lehet, hogy csak véletlen, de valószínűbb, hogy egy finom kis kapcsolat, miszerint azóta lediplomázott és tanítani kezdett.

55. De van ennél egyértelműbb kapcsolódási pont is: Kenneth Choi alakítja a filmben Morita igazgatót. Ugyanő játszotta az Amerika Kapitány: Az első Bosszúállóban Jim Moritát, a kapitány kommandójának az egyik tagját. Az igazgatói irodában ki is lehet szúrni a csapatról egy fotót, ezzel is bizonyítva, hogy az igazgató az ő unokája.

56. Ugyan már a film címéből is lerí, hogy a Marvelnél mennyire örülnek annak, hogy Pókember visszatért hozzájuk, a kompos jelenetben leróják tiszteletüket a Sam Raimi és Marc Webb rendezte filmek előtt is. Előbbi a már az előzetesekben is látható, a kompot összetartó erőként szolgáló póza a Pókember 2. metrós jelenetét idézi egyértelműen, de nem sokkal előtte a Webb filmjeire jellemző belső nézet (POV) is beköszön.

57. Ha pedig már a tiszteletadásnál tartunk: a szárnyas figurák eljátszásában rutinosnak számító Michael Keaton is kapott egy kis homeage-t másik kultikus képregényes szerepére. Amikor Pókember és Keselyű először "találkozik", pár másodperc erejéig kiszúrható a háttérben a gonosz szárnyas sziluettje a Hold előtt. Ez egyértelmű tisztelgés Tim Burton 1989-es Batmanje előtt.

58. A 2010 után bemutatott Pókember filmek bemutatóinak mindegyike kereken 10 év differenciált mutat Raimi eredeti trilógiájának darabjaival. A csodálatos Pókember (2012) 10 évvel az első rész (2002), A csodálatos Pókember 2 (2014) 10 évvel a Pókember 2 (2004), míg a Pókember: Hazatérés (2017) 10 évvel a Pókember 3 (2007) után került bemutatásra.

59. A Keselyű immár a negyedik olyan Pókember-gonosztevő, aki az eredeti képregények és rajzfilmek szuperbűnöző csapatából, a Baljós - avagy Galád - Hatosból felbukkant. Ott volt ugyebár Doktor Octopus (Pókember 2.), Homokember (Pókember 3.) és Electro (A csodálatos Pókember 2.) is, de Kraven, a vadász és Mysterio eddig még nem tette tiszteletét, habár a készítők elmondása szerint olyan gonoszokat kívánnak a folytatásokban, akik eddig még nem szerepeltek. Viszont most teszi először tiszteletét a vásznon Rengető és Skorpió is. Még A csodálatos Pókember széria idején terveztek a bűnöző bandának egy külön filmet, amit a második rész fel is vezetett és Drew Goddard (Ház az erdő mélyén) írta és rendezte volna, aki ezért ott is hagyta A mentőexpedíció rendezői székét, átadva azt Ridley Scottnak. 

60. Az első olyan film, amelyben szerepelnek Pókember kultikus, a képregényekből ismert háló szárnyai, avagy "hónalj hálói".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.