Hirdetés

Az Oppenheimer után ezekre az életrajzi filmekre is érdemes lesz odafigyelni

|

Nem csak Ridley Scott Napóleonja szólhat nagyot. Összeszedtünk néhány ígéretes projektet, amelyek egy híres személy életét vagy annak egy szakaszát mutatják be.

Hirdetés

Idén láthattunk már egy-két olyan filmet, amely valós személyre koncentrált. Elég csak az év elején bemutatott A Fabelman családra gondolni, amellyel Steven Spielberg lényegében a saját eredettörténetét mesélte el nekünk, de említhetnénk akár a Hadikot is, mielőtt rátérnénk az év egyik legnagyobb durranására, Christopher Nolan újdonságára, amely az "atombomba atyjaként" emlegetett J. Robert Oppenheimerre és a Manhattan-tervre fókuszált.  

A felsorolásnak azonban még nincs vége, hiszen 2023 hátralévő részében és 2024-ben számos érdekes életrajzi film igyekszik maradandót alkotni, akárcsak azok, akikről szólnak. Igyekeztünk azokat említeni, amik a legjobban érdekelnek minket, viszont az alábbi válogatás nem fedi le a teljes felhozatalt, és akadtak olyan projektek is, amik bizonytalanságuk miatt nem kerültek be (a Madonna életéről szóló Little Sparrow például felfüggesztésre került, nem tudni, hogy örökre-e). 

Hirdetés

Jeanne du Barry

A film, amely attól lett híres, hogy ez az első komoly szerepe Johnny Deppnek az Amber Hearddel való botránya óta, amely ország-világ előtt zajlott. A Jeanne du Barry középpontjában nem XV. Lajos (Depp) francia király áll, hanem egy fiatal munkásosztálybeli nő, Jeanne, aki a kultúra és az élvezetek megszállotja, intelligenciáját és vonzerejét pedig arra használja fel, hogy megmássza a társadalmi ranglétra lépcsőfokait. Fel is kelti a király figyelmét is, és őrülten egymásba szeretnek, amelynek hatására a nő az etikett ellenére Versailles-be költözik, csakhogy érkezése komoly botrányt okoz. A jelenlegi tervek szerint október 12-től válthatunk majd jegyet rá. 

Napoleon

A már 85. életévét taposó rendező, Ridley Scott legújabb filmjében a francia hadvezért, politikust és császárt, Bonaparte Napóleon életét követhetjük végig a felemelkedésétől kezdve a császári cím gyors és kíméletlen elnyerésén át a zűrös magánéletáig bezárólag (különös tekintettel a feleségével, a Vanessa Kirby által megformált Joséphine-nel folytatott viharos kapcsolatára). A címszerepben a zseniális Joaquin Phoenixet köszönthetjük, Scott rendezése pedig egy látványos és érzelmes filmet ígér, amelyben megjelennek Napóleon híres csatái, könyörtelen ambícióu, valamint ezeken keresztül a kiváló vezetői képességei és stratégiai érzéke. November 23-tól láthatjuk a hazai mozikban.

Semmelweis

Listánk utolsó, még 2023-ban debütáló életrajzi filmjéről van szó a Semmelweis képében, amit már csak azért sem hagyhattunk ki, mert az "anyák megmentőjeként" emlegetett magyar orvosról, Semmelweis Ignácról szól, aki jelentős hatással volt az orvostudományra. Koltai Lajos (Sorstalanság) filmje 1847-ben, Bécsben játszódik, ahol a szülészeti klinikán egy titokzatos járvány tizedeli a gyermekágyas nőket. Egy magyar orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva igyekszik megálljt parancsolni a kórnak, de a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét Semmelweis (Vecsei H. Miklós) felfedezésének következményeitől. Hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését hazájában is kamatoztassa. November 30-án kerül országosan mozikba.

Bob Marley: One Love

Egy ikon életét és zenéjét ünnepli a Reinaldo Marcus Green (Richard király) által rendezett Bob Marley: One Love, aki nemzedékeket inspirált a dalaival. Minden idők legismertebb reggae zenészét Kingsley Ben-Adir (Egy éj Miamiban, Titkos invázió) kelti életre, feleségét pedig Lashana Lynch (007 Nincs idő meghalni, Marvel kapitány) játssza. A film az 1976 utáni időszakra fókuszál majd, amikor Marley visszatér Jamaicába békekoncertet adni annak ellenére, hogy ott megpróbálják kivégezni őt és a feleségét is. A One Love-ot 2024. január 18-án láthatják majd a magyar Bob Marley-rajongók. 

Ferrari

Michael Mann olyan filmeket rendezett korábban, mint Az utolsó mohikán, a Szemtől szemben, az Ali, a Collateral - A halál záloga és a Miami Vice, következő alkotása pedig nem kisebb legenda életét járja körbe, mint az olasz versenyzőt és a híres autógyár alapítóját, Enzo Ferrariét. Nem kisebb nevet sikerült megnyerni a címszerepre, mint Adam Drivert (Házassági történet, A Gucci-ház), de a mellékszerepekben is olyan ismert arcokat láthatunk, mint Penélope Cruz, Shailene Woodley, Sarah Gadon, Jack O'Connell és Patrick Dempsey. Az 1991-ben megjelent Enzo Ferrari: The Man and the Machine című könyvön alapuló film bemutatja, hogy Ferrari milyen családi és megélhetési problémákkal küzdött, valamint a legendás versenyre, a Mille Migliára való felkészülését. Egyelőre nem tudni, hogy mi mikor láthatjuk, az amerikai mozik 2023 decemberében tűzhetik műsorra.

Fred Astaire

Az 1899-ben született Fred Astaire a 20. század egyik legnagyobb táncosa és a Broadwayn ünnepelt, többszörös Emmy- és Golden Globe-díjas sztárja volt, aki énekesként és színészként is kamatoztatta tudását. Róla készít filmet a Sony Pictures, a főszerepre pedig azt a Tom Hollandot sikerült megszerezni, aki Pókemberként már egy rakás pénzt hozott a vállalatnak. Fred Astaire a '30-as évektől egészen a 70'-es évekig forgatott filmeket, szóval bőségesen lesz miről mesélni, de a jelentések szerint a produkció Fred és testvére, Adele kapcsolatára is kiemelt figyelmet fordít.. A forgatókönyvet Lee Hall (Hadak útján, Rocketman) és Micah Schraft (Szeplőtelen Jane, Jessica Jones) jegyzik, a rendezést pedig Paul King (Paddington 1-2) vállalta el, de még a forgatás sem kezdődött el, szóval odébb van a premier. 

A Complete Unknown

Hasonló a helyzet James Mangold (Logan - Farkas, Az aszfalt királyai) következő rendezésével is, amelyben az ifjú Bob Dylan (Timothé Chalamet) útját követhetjük végig Minnesotából New Yorkba, ahol találkozott Woody Guthrie-val, egészen az emlékezetes, 1965-ös Newport Folk Fesztiválon való fellépéséig, amikor a folkrajongók legnagyobb megdöbbenésére elektromos gitárral zenélt. A projektet maga Bob Dylan is támogatja executive producerként, Mangold szerint azért, mert a film nemcsak róla szól, hanem Woody-ról, Pete Seegerről (Benedict Cumberbatch), Joan Baezzel (Monica Barbaro), Sylvie Russóról (Elle Fanning) és az összes többi emberről, akik részei ennek a világnak. A forgatás állítólag augusztus 7-én kezdődött volna, de a sztrájk miatt valószínűleg ez is csúszni fog

Ti miket fogtok biztosan megnézni a listából?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.