Hirdetés

Barbie után szabadon: filmek, amik játékfigurákra építettek

|

Műanyag, fröccsöntött vagy plüss, egyre megy.

Hirdetés

Nem Barbie az első játékfigura, amiről film készül, számos brand adta már korábban a nevét egy-egy mozihoz, de akadnak olyan példák is, amikor előbb készült el a mozgókép és a mű sikere miatt terjedtek el a játékok. Más kérdés, hogy az alkotók miként ültetik vászonra ezeket a figurákat, az mindenesetre biztos, hogy voltak borzalmas és igen színvonalas darabok is.

A hamarosan mozikba kerülő Barbie apropóján összeszedtünk néhány emlékezetes címet. Egy külön lista készülhetne a horrorbabákról, úgymint Chucky, Annabelle vagy M3GAN, de tőlük most eltekintünk.

 

Hirdetés

Toy Story franchise (1995-)

Minden idők egyik, ha nem a legjobb animációs szériája azért is remek példa ebben az összeállításban, mert bár a főszereplői fikciósak, azért bőven találkozunk itt létező játékokkal, elég csak Barbie-ra gondolni. Ahogy arra számítani lehetett, a siker okán Woody, Buzz és a többiek is kézzel fogható alakot öltöttek, hogy teljes legyen a kép. A Toy Story lassan 30 éve örvend töretlen népszerűségnek, s noha a harmadik rész méltó lezárása volt a sorozatnak, nem úsztuk meg folytatás nélkül, olyannyira, hogy már az ötödik részt is bejelentették.

Chipkatonák (1998)

Joe Dante műve nem létező játékokon alapul, de az itt látható mesterséges intelligencia által vezérelt bábuknak nagyon hamar megtalálhatjuk a valós megfelelőjét. Többek közt emiatt is itt a helye a Chipkatonáknak, plusz megvan benne a teljesen bagatell, humoros őrültség és a parodisztikus reflexió a háborús filmekre. Ugyanakkor nem nehéz belelátni egy kicsit mélyebb tartalmat. A gigacégek és a hadiipar begyűrűzése a mindennapi fogyasztói társadalomba igazi korát megelőző amerikai görbe tükör, ami nem feltétlenül akar több lenni egy elszállt matinénál, mégis sikerül neki.

Transformers franchise (2007-)

A japán-amerikai átalakulós robotok a '80-as évek óta léteznek és rögtön be is kerültek a tévébe. Először rajzfilmsorozatként, majd érkezett az 1986-os egész estés mozi, mely a mai napig talán a legjobb Transformers film. Az átütő népszerűséget és világhódítást azért mégiscsak Michael Bay művei jelentették, ezt kár lenne tagadni. A remekül sikerült első felvonás után azonban folyamatosan romlott a színvonal, de a százmilliók csak úgy repkedtek, úgyhogy a nemrég megjelent A fenevadak kora már a hetedik etapja a franchise-nak, immár Bay nélkül. Tény, hogy már nem egy milliárdos szériáról beszélünk, de az óriásrobotokra még mindig van kereslet.

G. I. Joe franchise (2009-)

Akár a Transformers testvéreként is hivatkozhatnánk rájuk, ugyanis szintén a Hasbro forgalmazza a Joe-kat, melyek a '60-as évek közepétől indultak hódító útjukra. Ugyancsak hasonlóság, hogy először rajzfilmsorozatként, majd 1987-ben egy direkt videóra érkező alkotásként tűntek fel a képernyőkön. A mozis megjelenésük közt is csak két év különbség volt, ám az akcióhős katonák kalandja meg sem közelítette a Transformerek sikerét. Viszonyításképp a legnagyobb bevételt szállító robotzúzda (ami történetesen a Transformers 3 volt) több mint 400 millió dollárral termelt többet, mint a három G. I. Joe mozi együttvéve. Ez elég beszédes, de azért ne legyünk biztosak benne, hogy nem látjuk még viszont őket a közeljövőben, talán pont egy robotos crossoverben.

Lego franchise (2014-)

Napjaink egyik legnagyobb játékcége sem maradhat ki a jóból. A dán óriás már 70 éves is elmúlt, de talán még soha nem volt ennyire népszerű, korosztálytól függetlenül. Az építőkockák a 2000-es években kezdték ellepni a képernyőket, főként a Bionicle filmekkel, de számos sorozat is érkezett különféle témákban. PC-n és konzolon szintén megvetették a lábukat, minden számottevő nagyobb címmel kollaboráltak, úgymint a Harry Potter, A Gyűrűk Ura vagy a Star Wars. Az első önálló mozira azonban 2014-ig várni kellett, ám Phil Lord és Chris Miller munkája minden várakozást felülmúlt és szupi-szuper lett. Készült hozzá egy szintén remek folytatás, illetve két spin-off, a zseniális Lego Batman és a felejthető Ninjago képében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.