Hirdetés

Élőhalott Nemecsek és torzszülött Süsü - Mely magyar ifjúsági művekből lehetne horror?

|

Az első világháború pokla, egy idegösszeomlásba kergetett medve és egy elátkozott ruhadarab. Legújabb cikkünkben fiatalokat megszólító regények és mesék horrorisztikus hangvételű ötletei kerülnek terítékre!

Hirdetés

A viccnek hitvány, komolyan pedig nyilván nem gondolt Micimackó: Vér és méz szórakoztatóipari bravúrt végrehajtva a nem létező várakozásokat is kategóriákkal múlta alul. Rhys Frake-Waterfield kínos effektekkel sokkoló, mozgóképnek álcázott vasúti szerencsétlenségétől azonban egy dolog elvitathatatlan. Jelesül az, hogy egy szebb korban büntetőjogi kérdéseket felvető kivitelezése dacára egy potenciálisan trendindító darabról beszélhetünk.

Mert egyre többen agyalnak azon, hogy horrorként tálaljanak máskülönben nem kifejezetten ijesztő klasszikusokat. Mi is beszálltunk az ötletelésbe, és az animációs filmek után most a hazai kultúrkincsekből válogattunk!

Hirdetés

Kincskereső kisködmön

A Kincskereső kisködmön finoman fogalmazva sem tartozik a békés-optimista hangvételű művekhez: az egyszerű örömöket elháríthatatlan tragédiák, szürreális epizódok és a létbizonytalanság-szülte, elkeserítő intermezzók váltják. Az emberben óhatatlanul is felmerül, hogy a Gergő apja által javító-nevelő szándékkal bűverejűnek mondott ruhadarab valóban megnevezhetetlen hatalmak sötét, romlásba döntő, aberrált tréfája. Egy viselőjét a legkisebb hiba esetén is drákóian megbüntető, átkozott gúnya, amit csak egy testet-lelket felőrlő, hideglelős rítussal vehet le a peches delikvens. Feltéve, hogy elég elszánt, és a nyugalomért cserébe kockára teszi az üdvösségét és ép eszét.

Vackor

Mostanság divatosak a társadalmi visszásságokra és igazságtalanságokra rámutató próbálkozások - ildomos hát erre a csapásirányra is fókuszálni. Kormos István Vackorjának ifjúsága vidámabb nem is lehetett volna. Viszont gyaníthatóan nem véletlen, hogy az előbb óvodába, majd iskolába járó, lompos, loncsos és bozontos, piszén pisze kölyökmackó felnőtt éveiről nem szól a fáma. Ez persze nem csoda, hiszen a munkaerőpiacon az erdőben bevettnél is zordabb farkastörvények uralkodnak. Az ármányos HR-esek előítéletekkel viselkednek a két-három mázsás, problémás személyi higiéniájú, ráadásul az esztendő tekintélyes hányadát téli álomban töltő jelentkezőkkel szemben. Az anno szép reményekre feljogosított bocs tehát két szék között a pad alá esett, mivel ahhoz, hogy a vadonban gyűjtögesse az elemózsiát, és a civilizáció áldásait feledve tengődjön, minimum túlképzett. Ám az emberek társadalmában sem érvényesülhet - vagyis minden adott a tébolyító, és sanszosan egy egykori fényesebb pályát befutó pajtásai ellen irányuló, kegyetlen mészárlásban kicsúcsosodó egzisztenciális krízishez (a Kokainmedve mutatja az utat - a szerk.). 

A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk is tálcán kínálja magát a borzongásra éhezőknek. 1914-ben vesszük fel a fonalat: a boldog békeidőknek konyec, és a Monarchia is recseg-ropog - de a háborúért ujjongva lelkesedő lakosság mit sem sejt a hamarosan bekövetkező katasztrófákról. Az anno a grundon harcoló legénykékből az idősebbek a fronton küzdenek - kivéve Gerébet, aki egy kis ügyeskedéssel és egykori társai ismételt elárulásával megoldja, hogy katonai szolgálatra alkalmatlannak minősítsék. Ám balszerencséjére tette nem marad következmények nélkül: Nemecsek szelleme kísérteni kezdi, és bár a félelembe félig beleőrülve önként bevonul, ez sem sokat segít rajta. Főleg, mert a másik oldalról visszatért, keserű-kíméletlen entitás már nem az a naiv ifjonc, aki anno volt. Egyedül azt éri el, hogy az egykori vörösingesek is hullani kezdenek, és mikor Boka Áts Feri segítségére siet, elszabadul a pokol.

A kis gömböc

A nemritkán megtörtént események ihlette, vagy azokat magyarázni hivatott mondák, mítoszok és népmesék sajátos újraértelmezései is kasszát robbanthatnak - vegyük például a kis gömböcöt. Ha a falánk kreatúra egy idegen ragadozó, az érdekes fordulatot adhat a sztorinak - pláne, ha a cselekmény helyszíne egy nyomorba ragadt középkori falu. Babonaság, vallási fanatizmus, hasztalan fohászok és egy áldozatait elevenen felemésztő, egyre terebélyesedő fertelem - mi más kell egy pazar rémfilmhez?

Süsü

Végül ott van Csukás István egyik, ha nem egyenesen a legnépszerűbb teremtménye, Süsü is. A kissé suta, ellenben párját ritkítóan barátságos tűzokádót a fajtája körében furcsa fogyatéka miatt űzték el - de mi van akkor, ha az Eleven kór mintájára teljesen ki nem fejlődött, ellenben öntudattal bíró kobakok jelzik, hogy immár ők szeretnék átvenni a test irányítását? A lidércnyomásba illő események borítékolhatóak - egyedül a sárkányfűárus segíthetne, ám ő a múltbéli megaláztatások folyományaként nem igazán ég a vágytól, hogy megoldja az őt kvázi közellenségnek kikiáltó városlakók gondjait.

Ezzel felsorolásunk végére értünk: ha nektek is az eszetekbe jut egy efféle formabontó adaptáció, feltétlenül osszátok meg velünk!

Kiemelt kép: Palóc Videotéka (Süsü, a sárkány mozielőzetes)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.