Hirdetés

Rangsoroltuk a Marvel Filmes Univerzum eddigi 23 filmjét

|

Most, hogy a Pókember: Idegenben lezárta a Marvel Studios három fázist felelő "Infinity Saga" történetét, ráadásul bejelentették a 4. fázist is, összeültünk a szerkesztőkkel, hogy rangsoroljuk Tony, Steve és a többiek szóló- és csapatfilmjeit.

Hirdetés

Mivel azonban 23 filmet egyesével, 1-23. helyig rangsorolni eléggé nehézkes, másrészt pedig alaposan megkérdőjelezhető, hogy van-e értelme, ezért végül inkább kategóriákba soroltuk a filmeket:

A legjobbak: Magáért beszél, ebbe a kategóriába raktuk azokat a filmeket, amik a szerkesztőink szerint az MCU legkiválóbb alkotásai.

Jó szórakozás: Ide kerültek azok az alkotások, amik szerintünk jó filmek, viszont valami miatt mégis lecsúsztak a dobogó első helyéről.

Középszer: Az abszolút okés kategória - rendben vannak, elvagyunk velük, de nem ezeket fogjuk először újranézni, az is biztos.

Gyengusz: Adja magát a név, ide raktuk azokat a filmeket, amik az MCU felhozatalához és átlag minőségéhez képest gyengébbre sikerültek, ők a sereghajtók. Viszont a következő kategóriához képest még egyik sem...

Borzasztó: A lista legalja. Azok a mozik, amik az MCU-s mércét meg sem közelítették és a leggyengébb alkotásai a 23 filmes filmsorozatnak.

FONTOS: Az öt kategóriát kizárólag a 23 film, vagyis az Infinity Saga világában értelmeztük. A filmeket nem hasonlítottuk se az Aranypolgárhoz, se a Venomhoz.

Hirdetés

Az alábbi rangsort 13 Puliwood-szerkesztő állította össze, teljesen eltérő ízléssel és rajongási szinttel az MCU-t illetően. Az ő egyéni listáik kerültek kiátlagolásra, ami az alábbi kategóriákat eredményezte.

Dobpergés... íme a Puliwood MCU-s sorrendje (természetesen alulról felfelé):

A "Borzasztó" kategória

Ide bizony csak egyetlen filmet sorolt egyértelműen az egész szerkesztőség, ez pedig nem más, mint A hihetetlen Hulk. Talán azért, mert időközben színészcsere történt vagy szimplán csak a film felejthető jellege miatt, de végül az egyetlen önálló Hulk mozi az MCU-ban ide került. Az Ang Lee-féle meg... valahová egészen máshová.

A "Gyengusz" kategória

Ők tehát a sereghajtók, ahol erősen érződött, hogy elmaradnak a megszokott MCU-minőséghez képest.

Négy film "nyerte el" ezt a kevésbé dicső plecsnit:

  • Vasember 2
  • Thor: Sötét világ
  • A Hangya és a Darázs
  • Marvel Kapitány

Közülük is egyébként Marvel Kapitány és a Thor 2, amik gyengébb számokat produkáltak a szerkesztőség körében a másik kettőhöz mérten. 

A "Középszer" kategória

Elérkeztünk az "erős közepesek" lelőhelyéhez, amik popcornnak vagy "gyorskajának" jók voltak ugyan, de alapvetően nem maradnak sokáig velünk. A tipikus "egynek elment' kategória. Természetesen a kategória velejárója, hogy itt vannak a leginkább megosztó filmek - van, akinek némelyik film simán egy jobb kategóriába kerülne, akár a szerkesztők, akár az olvasók szempontjából. Nyilván ez mindegyik kategóriára igaz, de itt a leginkább.

Mi az alábbi 7 filmet soroltuk ide:

  • Vasember
  • Thor
  • Amerika Kapitány: Az első bosszúálló
  • Vasember 3
  • Bosszúállók: Ultron kora
  • A Hangya
  • Fekete Párduc

Érdekesség, hogy az MCU-s "szentháromság" szóló filmjei, amire épült végül az egész univerzum (az első Vasember, Thor és Amerika Kapitány mozik) mind itt helyezkednek el - látszik, hogy azóta mennyit is fejlődött az egész franchise, ahogy arra a cikk vége felé is kitérünk majd a fázisonkénti átlagokkal.

Az Ultron kora szinte borítékolható volt, hogy itt helyezkedik majd el szó szerint "középső" filmként, amire alaposan rányomta a bélyegét a három fázisos koncepció: egyszerre kellett vissza- és előreutalnia az összes szólófilmre, valamint az őt megelőző és követő Bosszúálló filmekre egyaránt.

Két karakter szólófilmje is idekerült, a Hangya gyakorlatilag pöccre pontosan kapott 3.0-s átlagértékelést, a Fekete Párduc viszont a Vasember mellett a legerősebb eredettörténet a brancsban, szerintünk legalábbis - ők álltak a legközelebb hozzá, hogy átkerüljenek a következő kategóriába.

A "Jó szórakozás" kategória

Ide tehát már az igazán jó MCU-s filmeket soroltuk, amik sokaknál megjelentek a legjobbak között is - viszont végül nem sikerült elcsípniük a top kategóriát. Eléggé színes a 8 filmből álló kategória, hiszen csapatmozik, szóló filmek és folytatások egyaránt feltűnnek:

  • Bosszúállók
  • A galaxis őrzői
  • Doctor Strange
  • A galaxis őrzői 2.
  • Pókember: Hazatérés
  • Thor: Ragnarök
  • Bosszúállók: Végjáték
  • Pókember: Idegenben

Van itt tehát első és utolsó Bosszúállók film is (amik egyébként épp, hogy lecsúsztak az "első helyről"), valamint mindkét James Gunn-mozit is ide soroltuk a szóló filmek mellett. És végül, de pont, hogy nem utolsó sorban...

A "Legjobbak" kategória

Az abszolút kimagasló, első helyet megszerző filmek társaságát három versenyző alkotja. Egy közös van bennük: mindhármat a Russo-tesók rendezték és a Markus & McFeely páros írták, akiknek negyedik közös filmjük, a Végjáték is majdnem ebbe a kategóriába érkezett meg.

A Puliwood szerkesztőségének közös véleménye alapján tehát az alábbi 3 film az MCU legkiválóbb alkotása:

  • Amerika Kapitány: A tél katonája
  • Amerika Kapitány: Polgárháború
  • Bosszúállók: Végtelen háború

A két Kapitány mozi ugyanolyan átlagpontszámot ért el egyébként, az egyértelmű győztes pedig minden számadat alapján a Végtelen háború lett. Az a következtetés tehát levonható, hogy Kevin Feige és csapata jó lóra tettek a Russo-tesókkal.

Fázisról fázisra...

Ahogy korábban is említettük, a szerkesztői rangsorokat vizsgálva megjelent egy javuló tendencia:


- Az első fázis filmjei egy erős közepes átlagos értékelést kaptak tőlünk.


- A második fázisra több, mint fél kategóriányit nőtt ez az érték, és már inkább láttuk az MCU-s filmeket a jó és a közepes határán mozogni.

- A harmadik fázisra pedig (ami ráadásul majdnem annyi filmből áll, mint az első két fázis együtt) már egyértelműen több, mint egy teljes kategóriányit javult az érték az első fázishoz képest: itt már a legtöbb filmre azt mondja átlagosan a Puliwood szerkesztősége, hogy jók.

Végül pedig álljon itt a fenti sorrendünk egy képen is összefoglalva:

Persze, ahány ember annyiféle ilyen listát össze lehet pakolni, de ti mit gondoltok a szerkesztőségi sorrendünkről? Ordít valamiről, hogy nagyon rossz helyre pakoltuk?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.