Hirdetés

Öt dolog, ami miatt várjuk az Űrdongó filmet

|

A Transformers széria idén végleg szakít a Michael Bay korszakkal, hogy visszavigyen minket az alakváltók, na meg a mozizás egyik legdicsőségesebb időszakába.

Hirdetés

Elkerülhetetlen volt, hogy a Paramount előbb vagy utóbb, de szakítson a Michael Bay által megálmodott Transformers franchise irányvonalával, ami a legelső 2007-es epizód során még valamelyest - legalábbis megpróbálkozott -  visszaadni azt az érzést, amiről a Transformersnek szólnia kéne, azonban az idő múlásával és a további filmek elkészültével egyre inkább világossá vált, hogy Mr. Bay nem igazán a legjobb választás a széria élére. A tavaly mozikba került Az utolsó lovaggal aztán az addigra megszokottá vált kritikai bukás mellett már anyagi oldalról is beköszöntött a vég, így Bay és az ő víziója egy F22-es által kilőtt rakéta módjára repült a sorozat mellől, hogy a stúdió egy tiszta lapnak - kvázi rebootnak - is felfogható spin-offban terelje végre helyes irányba az alakváltók legendáját.

Hirdetés

Az már az Űrdongó legelső előzetese kapcsán világossá vált, hogy a Transformers világa végre abban a formában kerül bemutatásra, ahogyan azt a rajongók már hosszú évek óta várják, viszont arra talán senki sem számított, hogy az Űrdongó legutóbbi kedvcsinálója mennyi mindent mesél majd a Transformers univerzumról és az alakváltóknak otthont adó Cybertronról. Az alábbiakban így arra a néhány dologra szeretném felhívni a figyelmet, amely láttán minden Transformers rajongó joggal lehet izgatott az Űrdongóval kapcsolatban.

Travis Knight rendező személye

Az animációs szakmából érkező Travis Knight eddigi karrierje nagyrészt összeforr a Laica Animation Studios több munkájával is, ahol Knight eleinte animátorként, majd a Kubo és a varázshúrok esetében már rendezőként is megmutathatta a tehetségét. Knight eddigi nyilatkozatai alapján imádja a Transformerek körüli mitológiát, azon belül is azt a bizonyos G1-es szériát, amelyből az Űrdongó is rengeteget merít, de ha ez nem lenne elég, az úriember elmondása szerint a rendezés során leginkább az Amblin Entartainment és Spielberg 80-as, 90-es években készült filmjei inspirálták, így biztosak lehetünk benne, hogy a film lelke abszolút a helyén lesz.

Eszetlen akciófilm helyett coming of age sztori

Valljuk be őszintén, hogy az eddigi Transformers filmekre sohasem a történet, vagy az érdekes figurák, hanem sokkal inkább a szemkápráztató akciójelenetek miatt váltottunk jegyet, amik sohasem féltek attól, ha éppen meg kellett hazudtolni a fizika törvényeit. Akik tehát ezúttal is hatalmas robbanásokra, meg "cool" lassításokra vágynak, azok biztosan rossz helyen keresgélnek, hiszen Knight rendezése sokkal inkább egy tipikus coming of age történetként funkcionál majd, ahol mind Űrdongónak, mind pedig a Hailee Steinfeld alakította Charlie-nak szembe kell néznie a felnőtté válás nehézségeivel, miközben azért igyekeznek majd megmenteni a földet a rá leselkedő veszélytől.

Generation 1, avagy vissza a gyökerekhez

Semmi kétség afelől, hogy jár az elismerés az Industrial Light and Magic csapatának, amiért elképesztő részletességgel és ezernyi meg egy apró csavarral, na meg mozgó alkatrésszel gondolták újra a Transformerek megjelenését, azonban valljuk be, hogy sokunkban maradt hiányérzet, amiért a korábbi filmek inkább a sci-fis megközelítést, semmint a robotok eredeti formáját választották Optimus Fővezér és a többiek megalkotása során. A korszakváltás ezen a téren is rögtön magától értetődő, elvégre nemcsak Űrdongó, Optimus Fővezér, de még az olyan közismert álcák is, mint Sokkoló vagy Fülelő is úgy festenek, mintha egy az egyben a klasszikus Transformers rajzfilm világából szabadultak volna. Ez pedig ebben az esetben felér egy Cybertron méretű dicsérettel az alkotók irányába, amiért végre ők is beismerték, hogy a nosztalgia bizonyos esetekben nem feltétlenül egy ördögtől való dolog.

Háború Cybertronért

Ugyan már a Michael Bay által dirigált filmekben is szóba került az alakváltók otthonát végül teljesen felemésztő cybertroni háború, konkrét betekintést mégsem kaptunk az Autobotok elkeseredett harcába, amint utolsó erejüket bevetve igyekeznek megvédeni Cybertront, a Megatron vezette Álcák seregeitől. Noha a videojátékok világában jártas rajongók már első kézből megtapasztalhatták a War for Cybertron és a Fall of Cybertron című alkotásokban ennek a harcnak a végkimenetelét, mégis a nagyvásznon ez idáig egyszer sem vehettük szemügyre, amint az alakváltók végül tényleg a lángok martalékává teszik a szülőbolygójukat. Travis Knight rendezése így egy hatalmas adósságot törleszt a rajongók felé a Cybertronon játszódó események bemutatásával, noha biztosra vehető, hogy ez a történetszál nem kap majd túlzottan sok játékidőt, elvégre hagyni kell valamit az esetleges folytatások számára is.

Optimus Fővezér, mint a történet McGuffinja

Az eddigi Transformers mozik során eddig szinte mindig valamilyen ősi tárgy, egy kulcs, vagy valami hasonlóan fontos ereklye szolgált az események McGuffinjaként, azaz ez volt az a dolog, amiért az Autobotok és az Álcák a játékidő nagyobb részében azzal voltak elfoglalva, hogy a másikból ócskavasat készítsenek. Mint minden dolog, ez is kifullad egyszer, így ha hihetünk a Űrdongó nemzetközi előzetesében hallható egyik párbeszédnek, akkor az eddig leginkább főszerepben tetszelgő Optimus Fővezér ezúttal maga válik majd a történet aktuális McGuffinjává. Ez a lépés hasonlóan a Star Wars: Az ébredő Erőben látottakhoz, - ahol Luke távolléte adta a cselekmény fő mozgatórugóját - könnyű szerrel megmagyarázná a Fővezér távolmaradását, továbbá az esetleges siker esetén remek táptalajt nyújthat a későbbi filmek, vagy a korábban már belengetett Optimus spin-off számára is.

Ti mit gondoltok az elhangzottakról? Várjátok már a december 20-án debütáló Űrdongó filmet? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.