Hirdetés

Better Watch Out - Kritika

|

Reszkessetek, betörők! - Horror edition.

Hirdetés

Kevin McCallister két betörőűzése már a bemutatásakor klasszikussá nemesedett és okkal kitörölhetetlen a karácsonyi műsorkínálatból. Ha pedig utóbbi mégis megtörténne, akkor mindent elsöprő népharag a következménye. Mint a legtöbb klasszikus, Chris Columbus filmjei sem kerülhették el a sorsukat, a mindenható kielemzések formájában Kevin tényleges személyiségétől kezdve egészen a betörők kék-zöld foltoknál súlyosabb sérüléseikig. Na, ezeket vette alapul Better Watch Out!

Hirdetés

Éppen ezért nem is mennék bele nagyon a történetbe - és ha jót akarsz magadnak az alábbi előzetest sem nézed meg, még ha átver is a palánkon - ha pedig a fent hivatkozott elméletekkel nem vagy tisztában, annál jobb élményt nyújt Chris Peckover filmje. A kiinduló pont az, hogy Ashley utoljára kíván vigyázni Lucasra az ünnepek alkalmával, mielőtt az egyetem miatt elköltözne. A fiú reménytelenül szerelmes a nála 5 évvel idősebb babysitterébe, és éppen szerelmet vallana neki, ám a dolgot nehezíti, hogy ismeretlenek betörnek hozzájuk.

Ennél többet tényleg nem is mondanék erről a sajátos műfaji koktélról, amelynek a megjelölésében ugyan ott van a vígjáték - és kezdetben vannak is ilyen felhangjai - mégis egy horror elemekkel megspékelt, kevés szereplővel operáló thriller. Annak pedig egyenesen kiváló, részben azért, mert nagyszerű érzékkel - és teljesen nyilvánvalóan - fordítja ki magából nem csak a kisgyerek vs. betörők koncepcióját, hanem az olyan kliséket is, hogy miért kell mindig a padlásra menekülni egy horrorban - nem beszélve a Funny Games vagy a Halloween előtti idézetekről - és a másfél órás játékidőt a lehető legjobban használja ki.

Ebben nagy szerepe van a három ifjú tehetségnek, ami egy efféle filmnek az abszolút sarokpontja tud lenni mind alakításuk, mind megírtságuk tekintetében. Olivia DeJonge rettentő karizmatikus, mégis esendő Ashley szerepében, Ed Oxenbould is jó a kezdetben idegesítő, majd rokonszenves sidekick szerepében, de a showt mindenképpen Levi Miller lopja. A hazai közönség elsősorban a Hugh Jackman nevével fémjelzett Pán címszerepéből ismerheti és a szintén idei Jasper Jones-ban is már bizonyította tehetségét, de Lucas pont egy olyan figura, aki akármelyik feltörekvő tehetségnek az ínyére válna. Igazi jutalomjáték. A mellékszerepeket továbbá olyan nevek színesítik, mint a humoros felütésben erősen közrejátszó Virginia Madsen-Patrick Warburton páros, vagy egy apró szerepben az idén nagyot menő Dacre Montgomery (Power Rangers, Stranger Things).

Azt a csapdát ugyan nem tudja kikerülni a forgatókönyvet Zack Kahnnal jegyző Peckover, hogy hősei olykor ne illogikusan cselekedjenek, de ezek csak alkalom adtán szembetűnőek, amelyről a tökéletes karácsonyi hangulat, valamint a tudatos, de végig tiszteletteljes Reszkessetek, Betörők! idézetek (vannak itt is pókok meg festékes dobozok, valamint a kihagyhatatlan Carol of the Bells) gyorsan elterelik a figyelmünket. Idén karácsonytól ha már letudtuk a kötelező Kevin McCallister-maratont, nyugodtan toljuk be ezt is a bejgli mellé, ha már a gyerekek lefeküdtek, mert bőven megfér a többi (anti) karácsonyi klasszikus mellett.

Better Watch Out

Kinek Ajánljuk
  • Ha imádjuk a sajátos karácsonyi filmeket!
  • Ha szeretnénk látni, hogyan is működne ténylegesen a Reszkessetek, Betörők!
  • Ha tehetséges fiatalokat akarunk látni!
Kinek Nem
  • Amennyiben nem szeretjük a horrort és/vagy a thrillert!
  • Ha a karácsony egyenlő számunkra a negédes filmekkel!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.