Hirdetés

Évadkritika: Jurassic World: Káoszelmélet – 1. évad

|

Tinikké cseperedő Nublar-menekültek.

Hirdetés

Ahhoz képest, hogy a Jurassic World: Krétakori tábor eleinte egy gyerekeknek szóló dinós műsornak indult, ami természetesen a címben is található franchise berkein belül játszódik, a sorozat kinőtte magát. Sőt, azt is meg lehet kockáztatni, hogy az öt évadot és egy interaktív epizódot is megért Krétakori tábor ügyesebben építette tovább a legelső Jurassic World film világát, mint tette azt a két folytatásnak szánt egészestés film.

A kánont azonban alapvetően a trilógia darabjai határozzák meg, így a Nublar-hatos kalandjai csupán "gyerekeknek szóló" kiegészítőként hathatnak sokak számára. Ami a legnagyobb tévedés.

Hirdetés

A Káoszelmélet a Jurassic World: Bukott birodalom, és persze a Krétakori tábor után játszódik, de még a Világuralom előtt. A Nublar-hatosként elhíresült gyerekcsapat tagjai, akik hónapokon keresztül éltek túl a dinók között, immáron tinédzser fiatalok, vagy ahogy mostanában dívik: young adultok. Tehát az ismerős karakterek, többnyire a megszokott hangokkal térnek vissza - két kivétellel. Kenjit ezúttal már Darren Barnet szinkronizálja, míg Brooklyn a rendkívül elfoglalttá váló Jenna Ortega helyett már Kiersten Kelly orgánumán szólal meg.

A dinoszauruszok a Bukott Birodalom fináléja után elszabadultak az amerikai kontinensen, teljesen felforgatva az amerikai állampolgárok mindennapjait. Az első epizódban a felcseperedett Dariust követjük nyomon, amint egy fél szemére megvakult Allosaurust üldöz, bosszúszomjasan. Csakhamar kiderül, hogy ez a lény a felelős Brooklyn haláláért, ami valamikor a Káoszelmélet kezdete előtt történt. Az állat elmenekül, azonban Darius otthonában kisvártatva felbukkan az immáron langaléta Ben, aki barátja segítségét kéri. Meggyőződése, hogy valaki célba vette a Nublar-hatost, és Brooklyn halála csak a kezdet volt. Darius először nem akar hinni Bennek, ám miután raptorok támadnak rájuk, egyre kevésbé lehet megcáfolni a racionalitást Ben összeesküvéselméletében.

A Nublar-hatos, pontosítva, -ötös, lassan újra összeáll, és persze az évad egyik nagy rejtélyét Brooklyn halálesete szolgáltatja azon túl, hogy ki akarják deríteni, ki is üldözi őket. A csapat összeverbuválását ügyes eszközként használják arra, hogy bemutassák, hogy az USA különböző régiói hogyan oldották meg a dinó-problémát - és egyben egy átvezetést is kapunk arra a globális helyzetre, amit már a Világuralomban megismertünk 2022-ben.

A jó hír az, hogy a kémia még mindig működik a csapaton belül, bár a tinédzserkorba lépéssel együtt nyilván több konfliktus húzódik a tagok között, mint korábban. Ezek többsége a bevallott és be nem vallott szerelmi szálakból fakad, meg abból, hogy kinek van már elege teljesen a dinókból, (de közben már mindenütt ott vannak), és kinek nem.

Már az előzmény sorozatra is igaz volt, hogy bár "gyerekműsorként", szülői felügyelet mellett megtekinthető tartalomként hirdeti a Netflix a Káoszelméletet, azért 10 év alatti gyermekkel biztos nem nézetném meg. Sőt, az előző bekezdésben taglaltak miatt egy 14 éves korhatárt nyugodtan oda lehetne biggyeszteni, hiszen a karakterek belső vívódásait nehezen lehet átérezni nagyon fiatal fejjel.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A másik problémásabb esetet a dinók maguk képviselik, pontosabban a ragadozó példányok és azok agresszivitása. Szerencsére már nincsenek hibridek, akadnak azonban már betanított raptorok, amelyek vezényszóra ölnek, ha úgy füttyent a gazda. Bár egy ilyen dinók általi gyilkosságot sem mutatnak premierplánból, még így is neccesnek érződik ez a jelenlegi besorolás.

Persze ezek a problémák felnőtt szemmel egyáltalán nem relevánsak - sőt, kifejezetten tetszett ez a sötétebb hangulat, ami végigkíséri a tinédzserek kalandjait. A rejtélyek túlnyomó kérdésére azonban nem kaptunk választ, sőt, ahogy arra lehetett számítani, egy igazán pimasz cliffhangerrel búcsúzik tőlünk az első évad, felkészítve minket arra a bonyodalomra, ami a folytatásban vár ránk.

A Káoszelmélet, ahogy a széria karakterei is, megkomolyodott a Krétakori táborhoz képest, és ez abszolút jól áll neki - ám muszáj hozzátenni, hogy nem feltétlen való minden fiatalnak, hiába az animációs megvalósítás. A folytatást tárt karokkal fogja várni mindenki, ami remélhetőleg ugyanilyen sok dinóval, de lehetőleg több válasszal fog érkezni valamikor.

Jurassic World: Káoszelmélet – 1. évad

Kinek Ajánljuk
  • Akiknek már hiányoztak a Krétakori tábor karakterei
  • Akik nem bánják, ha az idővel együtt fejlődnek, érnek a szereplők
  • Akik szeretnék valami minőségivel elfeledtetni a Világuralom borzalmát
Kinek Nem
  • 14 éven aluliak számára
  • Akik nem szeretik a komolyabb témákat egy animációs tartalomban
  • Colin Trevorrow-nak
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.