Hirdetés

Évadkritika: Solar Opposites - 2. évad

|

Egy évvel ezelőtt kellemes meglepetést okozott a Solar Opposites bemutatkozó évada. Most megnéztük, hogy a folytatásban is megmaradt-e a lendület.

Hirdetés

Kezdjük egy nagyon rövid emlékeztetővel. A Shlorp bolygó pusztulása után néhány kiválasztott lakos azzal a céllal indul útnak az univerzumban, hogy új otthont találjon a fajnak. A sorozat főszereplői, Korvo, Terry, Yumyulack és Jesse a Földön kötnek ki, miután meghibásodik a hajójuk és itt próbálnak meg beilleszkedni a társadalomba. Mindeközben komoly tétje is van a sorozatnak a háttérben, hiszen az emberiséget megvető Korvo szeretné megjavítani az űrjárművet és máshol megvetni a lábát, aminek tetejében a Pupa néven emlegetett trutyiszerű élőlény időzített bombaként készül arra, hogy terraformálja a bolygót. Utóbbiak persze csak extra adalékok, a széria valódi lényege az, hogy mire megy 4 idióta űrlény közel 8 milliárd idióta ember között?

Hirdetés

Ez az egyszerű kérdés már önmagában rengeteg lehetőséget rejt magában, különösen, ha olyan elmék agyalnak rajta, mint Justin Roiland és Mike McMahan. A fogaskerekek azonban úgy tűnik, hogy már nem mozogtak olyan simán az írók fejében, mint ahogyan tették az első évad során. A változatos, humoros és olykor meglepő első etapot egy jóval kiszámíthatóbb és megfáradtabb folytatás követte, aminek a legnagyobb bűne a középszerűség. Még a legjobb szériáknál is benne van a pakliban, hogy be-be csússzon egy unalmasabb évad, de javarészt nem rögtön a 2. évadnál apad meg a kreativitás. Különösen feltűnő és zavaró ez egy olyan sorozat esetében, mint a Solar Opposites, ahol nem is annyira az évadon átívelő történet motiválja a nézőt, hanem egy-egy epizódtól vár el feledhetetlen pillanatokat. Ilyen epizódot pedig idén csak egyet tudnék nyugodt szívvel kiemelni és az sem közvetlenül a főszereplőinkhez kapcsolódik.

Alkalmanként már az előző szezon is akkor tudott a legerősebb lenni, amikor nem az űrlényekre, hanem Yumyulack embergyűjteményére fektette a hangsúlyt. Olyan emberekről van itt szó, akik bökték a fiatal replikáns csőrét (olykor hihetetlen apróságok miatt), ezért lezsugorította őket és a szobája falába épített, egyfajta terráriumba száműzte őket. Az első évadból megtudtuk, hogy annyi pórul járt ember gyűlt már össze a falban, hogy egy mini társadalom formálódott belőlük, akik legutóbb egy lázadás során leváltották a vezetőjüket. A folytatásban úgy éreztem, hogy még több rivaldafény jutott a falban rekedteknek, hiszen több epizódban is nyomon követhettük őket néhány perc erejéig. Ezek a részek, vagy inkább csak részletek a helyszínelős sorozatokat igyekeztek kiparodizálni, de azt hiszem mára ezek a fajta paródiák épp annyira sokat látottak, mint maguk a paródia tárgyai. Magyarul megint csak lerágott csontba haraptak a készítők. Ezek után mindössze egy mentőöve maradt a Solar Opposites 2. évadának, méghozzá egy olyan epizód, amit teljes egészében a falban élőkre szenteltek. A lassú építkezés után itt végre kiteljesedhetett az a sztori, ami felé eddig haladtunk és kaptunk egy olyan részt, ami egyedülálló lett ebben a szezonban: vicces, érdekes és olykor meglepő.

Azt hiszem, sokat elárul az első évadot értékelő írásom és a mostani közötti kontraszt. Nem azért vagyok csalódott, mert egy nézhetetlenül rossz évadot kaptunk volna, hanem azért, mert jóval több van ebben a szériában, mint amit most sikerült kihozni belőle. Eddig szándékosan nem említettem Roiland másik sorozatát, a Rick and Morty-t, mert a hasonló stílusjegyek ellenére már az első évad bizonyította, hogy nem annak a silány másolata próbál lenni ez a sorozat. Most mégis azt mondom, hogy érdemes lenne az ott tanult trükköket is átcsempészni ide, mert talán akkor szívesebben ülnék le a már egyébként berendelt és 12 részesre tervezett 3. évad elé. A legnagyobb szakadékot a két sorozat között a főszereplők kidolgozottsága jelenti. Míg a Rick and Morty-ban a címszereplőkön felül a család összes tagja valódi személyiség a maguk szerethető és utálható tulajdonságaival, addig a Solar Opposites famíliája teljesen egy entitássá olvad össze, karakterjegyeik pedig csupán felszínesek. Ha ezen nem sikerül változtatni a jövőben, akkor jobban járunk, ha inkább "A Fal" spin-off széria elkészítésén kezdenek el gondolkodni a Hulunál.

Solar Opposites - 2. évad

Kinek Ajánljuk
  • Akik nem tudják, mit nézzenek egy unalmas vasárnap délután.
  • Akik szerették az első évadot és mindenképp kíváncsiak a folytatásra.
  • Akik hajlandóak végigülni az unalmasabb részeket is egy-két jó pillanatért.
Kinek Nem
  • Akiknek már az első évad sem jött be.
  • Akik friss és intelligens humorra szomjaznak.
  • Akik a Rick és Morty szintjét várják.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.