Hirdetés

Pirula panda - Kritika

|

Tinédzserkori pandalírozás... Pixar-módra.

Hirdetés

Beszédes, hogy az elmúlt években noha a Pixar még mindig az amerikai animációs filmgyártás fellegvárának számít, inkább a korábbi sikereik folytatásaitól voltak hangosak (Verdák-széria, Toy Story 4, Szörny Egyetem, Szenilla nyomában, A hihetetlen család 2.). Szerencsére a lámpás cég megtalálta ismét a régi hangját Pete Docter (Szörny Rt., Fel!, Agymanók, Lelki ismeretek) irányítása alatt és az egyik legkreatívabb, legbölcsebb önismereti tréningeket tartják kicsiknek és nagyoknak az olyan filmjeikkel, mint a már említett Agymanók, vagy Lelki ismeretek, de a tavalyi Luca és most a Pirula panda is ide sorolható, amely ha nem is feltétlenül a Pixar legjobb, de mindenképp az egyik legfontosabb, legérettebb filmje.

Hirdetés

Ezt már a film körül kialakult heves viták is kiemelik, hiszen a nézők mellett a kritikusok sem restek szóvá tenni, hogy mennyire nem tudnak együtt érezni egy kisebbségi, kínai kislánnyal (Mulan csókoltatja őket!), hogy mennyire tiszteletlen a főszereplő MeiMei részéről ellenszegülni anyjának (Ariel, Miguel és a mesehősök fele üdvözöl mindenkit!), vagy éppen ellenkezőleg, az anya mekkora egy szörnyeteg némber (a Gonosz Mostohák Szövetsége valószínűleg most a mérgezett almájába dől). A Pixarban már 2011 óta szorgoskodó és a 2018-as animációs kisfilmért, a Baoért Oscar-díjat bezsebelő Domee Shi meséje ugyanis úgy rettentő aktuális és mégis örök érvényű, hogy a történet 2002-ben, Torontóban játszódik, a fiúbandák és a tamagochi aranykorában.

MeiMei ekkor egy rettentő eleven 13 éves kislány, aki mindenáron igyekszik megfelelni az őt rövid pórázon tartani próbáló édesanyjának, miközben legjobb barátnőivel - nem is annyira - titkon odavan a 4*TOWN nevű fiúbandáért. És ha nem lenne elég, hogy kezd beütni a serdülőkor a fiúk képében, MeiMei egy régi családi "átok" miatt hatalmas, bolyhos és cuki vörös pandává változik, minden hevesebb érzelmi változásra.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Már a vörös panda és a női serdülőkor együttállása is szimbolikusan megfeleltethető lenne a menstruációnak és a Pixar érettségét mutatja, hogy nem áll meg itt, hanem az első adandó alkalommal leüti a labdát és a nevén nevezi a dolgot. Shi és alkotótársai rettentő szórakoztatóan, de éretten beszélnek nemcsak arról az állapotról, hogy milyen újszerű, egyszerre energikus, vibráló, ugyanakkor ijesztő a nőiség kapujában állni, hanem arról is, hogy a szociális kapcsolataink miként változnak meg, a család fontosságát mennyiben veszik át a barátok. Hogy nem csupán a szülői akarat lehet tiszteletre méltó, hanem a gyermeki óhaj is. Hogy szülőként minden jó szándékunk ellenére is béklyóba köthetjük a gyerekeinket, ezzel generációs problémákat örökül hagyva rájuk, de ezt nem késő (és ami fontos: nem szégyen!) felismerni. 

Ezt pedig - ha nem lenne elég - a most is gyönyörű animáció mellett, amelybe ügyesen vegyítik az animék vizuális megoldásait és gagjeit a Pixar csúcsteljesítményével, megfejeli Ludwig Göransson (Fekete Párduc, Mandalorian) hol keleties, hol retro score-ja, valamint a képzeletbeli 4*TOWN együtteshez Billie Eilish és Finneas O'Connell által írt, a korhangulatot zseniálisan eltaláló pop dalai, amelyek végig szépen egészítik ki egymást, avagy rímelnek a másikra (mindamellett, hogy a narratívának is aktív részesei), hogy aztán a fináléban egy egyszerre frenetikus és eklektikus betétben olvadjanak össze. Ennek tetejébe a Pixar történetének egyik legszebb jelenetsorát is megkapjuk anya és lánya között. 

Mindezek ellenére a stúdió legnagyobb klasszikusaitól elmarad, de csupán egy panda faroknyival. Mert hiába a már fent taglalt, több mint időszerű női megközelítés, intelligencia és érzelem, rengeteg párhuzamot mutat a tavalyi Lucával (a bent lakozó szörny elfogadása, azzal való együttélés tematikája mellett még LMBTQ karakter is akad benne), valamint leginkább a Merida, a bátorral (elsősorban az anya-lánya kapcsolat, valamint a mackóvá válás végett), de azoknál mindenképpen jobb. De Pixar mércével nem rossz az az ezüst érem sem. Még ha a bennünk lakozó vörös panda ezt egy kicsit nehezményezi is, könnyedén együtt tudunk élni vele.

Pirula panda

Kinek Ajánljuk
  • Lányoknak, nőknek, lányos anyáknak!
  • Akik szerint a fiú együttesek mindig menők lesznek!
  • Állatbarátoknak!
  • Pixar-rajongóknak!
Kinek Nem
  • Akik falra másznak, ha egy kiskamasz kiskamaszként viselkedik!
  • Akik azt hiszik, hogy a szülők szülőként tévedhetetlenek!
  • Ha a fiúbandákat még mindig nyálasnak tartjuk!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.