Hirdetés

Watcher - Kritika

|

Magányos kukkoló vagy veszélyes sorozatgyilkos?

Hirdetés

Az idei év kifejezetten gyenge a minőségi horrorok és thrillerek terén. Akadtak korrekt művek a zsánerben, de nagyjából a Ti West féle X az egyetlen, ami frissességben, stílusában és paneleiben is tudta azt hozni, hogy átlagon felülinek lehessen titulálni. Chloe Okuno eddig rövidfilmeket rendezett, illetve a V/H/S 94-ben dirigált egy szegmenst, most azonban elkészíthette első nagyjátékfilmjét és bizony javított ezen a rossz arányon a Watcherrel.

Hirdetés

Julia (Maika Monroe) Bukarestbe költözik párjával, aki itt kapott egy jó állást. A férfi reggeltől estig dolgozik, így hősünk elég magányos, nehezen illeszkedik be és sokat unatkozik. Feltűnik neki, hogy a szemközti házból folyamatosan figyeli egy ember. Majd kiderül, hogy a környéken sorozatgyilkos garázdálkodik, aki nőket fejez le. Julia úgy véli, hogy a kukkoló és a gyilkos ugyanaz a személy.

A sztori gerince nem sejtet semmi innovatívat, millió példát láttunk már hasonló felütésű horrorra, thrillerre. A Hátsó ablaktól kezdve a Disturbián át a Summer of 84-ig, de ha kicsit kibővítjük a műfajt, még több cím ugorhat be. Okuno a helyszínnel csavart egyet az alapokon, ami pont annyival teszi különlegesebbé a filmet, amennyivel kell. Julia egy új országban, munka és hobbi nélkül éli mindennapjait többnyire egyedül, ráadásul a nyelvet sem beszéli. Aki nem élt meg hasonlót, az is át tudja érezni a helyzet viszontagságát és az ezzel járó magányt.

A rendező ezt igyekszik kihasználni és az előnyére fordítani a műfaji sajátosságokat. Gondolok itt arra, hogy a cselekmény nem feltétlenül eseménydús, elvégre egy unatkozó nőt látunk, így sokszor mi is azt érezzük, hogy nem történik semmi. Ám ebből az eseménytelenségből fakadóan remek érzékkel tudja építeni az atmoszférát, így a legjelentéktelenebb tűnő részeket is csordultig képes tölteni feszültséggel. Utazás a metrón, egy séta a városban, bevásárlás. Teljesen hétköznapi dolgok, melyek pont az életszerűségüktől fakadóan tudnak nyomasztóak lenni bizonyos körülmények közt. Juliával egyetemben rajtunk is eluralkodik a paranoiahangulat, miközben mindenki azt hiszi, hogy a környezetváltozás okozta frusztráció hatása ez az egész hiszti.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Természetesen ott lappang a fejünkben, hogy mindez nem lehet túlreagálás vagy képzelgés, de Okuno ügyesen hiteti el velünk az ellenkezőjét és tényleg elkezdünk azon agyalni, hogy a főhős csak a saját unalmának áldozata. A finálé aztán tiszta vizet önt a pohárba, mely lehetett volna egy fokkal bátrabb és bevállalósabb, de így is megvan a hatása. Ahol minimális hiányérzetem volt, az Julia háttere. Nem derül ki, hogy van-e családja, miért akart váltani, de a kukkoló szomszédot is kicsit kibonthatták volna, gondolok elsősorban az apjára.

A Watcher egy teljesen korrekt bemutatkozás, mely messze nem tökéletes, lehetett volna helyenként részletgazdagabb, illetve nem mond sok újat azoknak, akik láttak néhány filmet a műfajban. Ugyanakkor képes annyi újdonsággal és frissességgel szolgálni, hogy működjön az összkép. A lassabb periódusai ellenére is tömve van feszültséggel, remekül átadja a beilleszkedési nehézségeket és a magány okozta letargiát, hogy a zárásra szenvtelenül gyomorba vágjon. Maika Monroe-t jó volt ismét horror-thrillerben látni a Valami követ és a The Guest után, de Okunora is oda kell figyelni a jövőben. Soha rosszabb bemutatkozást.

Watcher

Kinek Ajánljuk
  • Aki kedveli a feszült thrillereket
  • Aki szereti a paranoiahangulatot
  • Aki szerint a magány is tud ijesztő lenni
Kinek Nem
  • Aki unja a hasonló stílusú filmeket
  • Aki egy minden ízében egyedi thrillerre számít
  • Akit zavar, ha egy paranoiathriller nem végig pörög
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.