Hirdetés

Sorozatmágusok, akiknek a kezében minden arannyá válik

|

Istenként tisztelünk egyes filmrendezőket, és tényleg, a legjobbak bármilyen anyagból képesek mesterművet faragni. Miközben ők sütkéreznek a dicsfényben, a tévés alkotókra szinte rá sem süt a nap.

Hirdetés

Halványabb és szórt reflektorfény vetül csupán a tévés producerekre, rendezőkre és kreátorokra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy Martin Scorsese, Tim Burton vagy Alfred Hitchcock nevét az átlagemberek is ismerik, míg Chuck Lorre, Ryan Murphy vagy Darren Star nevét hallva sokan azt sem tudnák eldönteni, zenél-e vagy játszik valahol a fentebb nevezett illető. Furcsa játéka a sorsnak, hogy a sorozatmágusok neveit szinte alig ismerjük, miközben alkotásaikat milliók nézik hétről hétre.

Hirdetés

Összegyűjtöttünk hát néhányat azon televíziós alkotók közül, akik nem egy és nem is két sikerprodukcióval már letették névjegyüket a nappalik dohányzóasztalaira.

Ryan Murphy

Kezdjük rögtön a sort korunk egyik legtermékenyebb, ennek megfelelően leginkább megosztó alkotójával. Murphy egyik legelső munkája a Kés/alatt volt, de a filmipar a Glee - Sztárok leszünk! kirobbanó sikere miatt figyelt fel rá érzékenysége és egyedi stílusa miatt. Hamar érkeztek az újabb és újabb megrendelések és megbízások, ő pedig igyekezett mindnek eleget tenni.

Miközben az Amerikai Horror Story a nézők és a kritikusok körében is sikert sikerre halmozott, úgy mint a Viszály, a Póz, a 911 vagy az American Crime Story, addig az Egy rém fura család, a Scream Queens, a Hollywood, a Halston vagy éppen a Ratched nem aratott osztatlan sikert. És akárcsak a munkássága, éppúgy egyik legújabb produkciója, a Dahmer is megosztotta a közönséget.

Dick Wolf

Egy igazi régi motoros, akit nevezhetnénk biztonsági játékosnak is, hiszen jól bevált receptből dolgozik, de mindig sikerül valami olyan csavart belevinnie a történeteibe, hogy húsbavágó, a mai társadalmunkat érintő és feszítő kérdésekkel foglalkozzon. Mindezt úgy, hogy sorozatait országos csatornákra, "egyszerű" krimire fazonírozva tálalja a nagyközönség számára.

Wolf az Esküdt ellenségek-sorozatok miatt lett jelenkorunk egyik legnagyobb alakja. Több mint hat Law & Order-széria készült az évtizedek során, melyek közül három ma is látható, ráadásul egy napon az Egyesült Államokban - az egyikben pedig a magyar származású Mariska Hargitay alakítja a főszereplőt.

Pár évvel ezelőtt vágott bele egy új franchise-ba Derek Haas-szal, mely ma már szintén három tagot számlál: ez a Chicago Fire, Chicago PD és Chicago Med triumvirátusa. Kezdetben csak kevesen gondolták, hogy ekkora siker lehet, de ma a Chicago az amerikai televíziózás egyik legnézettebb sorozatcsaládja, míg az Esküdt ellenségek a leghosszabb ideje képernyőn levő, heti sugárzású élőszereplős produkció.

De Wolf nevéhez fűződik a három FBI-sorozat is, mely a fentiekkel ellentétben már nem az NBC-n, hanem a nagy riválisnál, a CBS-en látható. A trió egyik tagját, mely az International alcímet viseli, Magyarországon forgatták, lévén a sztori szerint Budapesten van az egység főhadiszállása.

Chuck Lorre

Agymenők, Két pasi - meg egy kicsi, Anyák gyöngye, csak hogy Lorre három legnagyobb sikerét említsem elsőre. Chuck Lorre a többkamerás, azaz közönség előtt felvett komédiák királya. Karrierje első igazán nagy sikere a Dharma és Greg volt, de kétség sem férhet hozzá, hogy a nagybetűs mesterműve a ma is etalonnak számító Agymenők. Jelenleg két sorozata fut, az egyik az előbb említett széria spinoffja, Az ifjú Sheldon, a másik pedig a Bob szereti Abisholát.

Lorre azonban nemcsak tévére, hanem streamingre is dolgozott, az ő neve fémjelzi ugyanis Michael Douglas A Kominsky-módszerét.

Darren Star

Ha van valaki, akinek a nevét szinte alig ismerik idehaza, az Darren Star, pedig ő az, akinek generációk köszönhetik a fiatalságukat. Star volt ugyanis az, akinek kipattant a fejéből a Melrose Place és a Beverly Hills 90210, a kvázi egymás riválisának is mondható két tinisorozat. Sokan mégsem ezért, hanem a Szex és New York miatt foglalják imába a nevét, amely ugyan nem pusztán saját ötlet, hiszen egy adaptáció, mégis emberek millióinak a napjait tette boldogabbá.

Star pedig ma sem tétlenkedik, hiszen tető alá hozta a Youngert és az Emily Párizsbant, valamint a melegekről és melegeknek szóló Szex és New Yorkot, a Neil Patrick Harris főszereplésével készült Újra szinglit is.

Donald P. Bellisario

Ha van ember, aki Dick Wolfnál is régebbi bútordarab, akkor ő Donald P. Bellisario. A nevéhez szinte csak olyan sorozatok tartoznak, melyeket ma ikonikusnak nevezünk. Ilyen a Magnum, amely világhírűvé tette Tom Sellecket és bajuszát. A Magnum kapcsán érdekes adalék, hogy ezt a szériát azzal a Glen A. Larsonnal közösen alkották meg, aki elkészítette a Battlestar Galacticát és a Knight Ridert is.

Bellisario portfóliójának része a Quantum Leap - Az időutazó, valamint a J.A.G. - Becsületbeli ügyek is. Ez utóbbi remek alapanyagnak bizonyult, ugyanis ebből nőtte ki magát az NCIS, a hosszú éveken át legnézettebb amerikai tévésorozat, melyből jelenleg a huszadik évad látható. A többi spin-offhoz (Los Angeles, New Orleans és Hawai'i) nincs már köze, ahogyan az NCIS-család legújabb, bemutatás előtt álló darabjához, az NCIS: Sydney-hez sem.

Ti kikkel bővítenétek még a listát?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.